MTI

Indiai dilemma: éhhalál vagy fémmérgezés

A puszta kézzel dolgozó indiai munkások - sokszor gyerekek - súlyos fémmérgezést szenvednek, mégsincs más választásuk, hiszen pénzkereset híján az éhhalál várna rájuk.

Az elektronikai hulladék feldolgozására egész szürkegazdasági ágazat alakult ki Indiában. Számítógépek, televíziók, mobiltelefonok - elsősorban ezeket gyűjtik be és szedik szét Újdelhi szegényei, hogy kinyerjék belőlük az elenyésző mennyiségű arany-, platina- és más nemesfémtartalmat, vagy éppen a használható alkatrészeket. Mivel az esetek többségében semmilyen védőeszközt - kesztyűt, maszkot, ventillátort - nem használnak, testükbe olyan veszélyes fémek jutnak be, mint a higany, az ólom, a króm és a kadmium. Munkaképességüket már 35-40 évesen elveszítik, visszatérnek falujukba, ahol többnyire lassú, fájdalmas halál vár rájuk.

Kevés hivatalos statisztika áll rendelkezésre az indiai e-hulladék iparágról és annak egészségügyi hatásairól. Azt mindenesetre egy februárban megjelent ENSZ-jelentés is megállapítja, hogy a veszélyes hulladéktípus mennyisége exponenciálisan nő a fejlődő világban. A tanulmányban szereplő becslések szerint Indiában 2020-ig 500 százalékkal gyarapodhat a régi számítógép-alkatrészekből álló hulladék volumene a 2007-es szinthez képest, míg az eldobott mobiltelefonok száma egyenesen 18-szorosára emelkedhet ugyanebben az időszakban.


Az e-hulladék kézi feldolgozóira gyakorolt káros egészségi hatását T. K. Dzsosi, a Delhi Egyetem munkahelyi és környezeti egészségügyi központjának vezetője vizsgálta a közelmúltban. Kétszázötven, ilyen hulladékot gyűjtő és feldolgozó ember egészségi állapotát figyelte meg 2008 októberétől egy éven át, és megállapította, hogy szinte mindegyikük valamilyen légúti megbetegedésben, például asztmában vagy hörghurutban szenvedett. "A vér- és vizeletmintákban veszélyesen magas, a normális tíz-húszszorosára rúgó ólom-, higany- és krómszintet mutattunk ki. Mindezek káros hatást gyakorolnak a légző-, húgy- és emésztőrendszerre, emellett az immunrendszert is legyengítik, és rákot okoznak" - részletezte Dzsosi az AFP hírügynökségnek.

Az értékes fémek - arany, platina, réz és ólom - kinyeréséhez a munkások marószódát és sűrű savakat használnak. Ezekbe a mérgező folyadékokba mártják bele kezeiket órákig, ráadásul a rendkívül sűrű savak kigőzölései is károsítják a szervezetüket - magyarázta a kutató. A mindenféle védőfelszerelés nélkül dolgozó munkásoknak fogalmuk sincs arról, hogy milyen veszélyes, amit csinálnak. A felmérésben részt vevő 250 embernek legalábbis egyike sem volt ennek tudatában. Azt viszont nagyon is jól tudták, hogy a munkahely hiányában elveszítenék szerény megélhetésüket is. "Mindannyian írástudatlanok voltak, és kétségbeesetten kapaszkodtak az állásukba. Világos választás előtt állnak: vagy fémmérgezésben halnak meg, vagy éhínségben" - fogalmazott a központ vezetője.


Az indiai kormány nemrég az e-hulladék kereskedelmét szabályozó új törvényjavaslatot tett le az asztalra, ez azonban a Centre for Science and Environment (CSE) nevű újdelhi környezetvédelmi csoport szerint nem oldja meg a reménytelen helyzetben lévő munkások problémáját, hiszen csak annyit mond ki, hogy a nagy cégeknek szerepet kell vállalniuk az újrahasznosítási és szétszerelési tevékenységben. "Ez nem fog működni, mert a szürkegazdaságban már kialakult a begyűjtés, eltakarítás és újrafelhasználás olcsó hálózata, és ezt fogják alkalmazni" - vélekedett Kusal Pal Szingh Jadav, a CSE munkatársa. Dzsosi hozzátette, hogy "Indiának olyan törvényekre van szüksége, amelyek a dolgozók, különösen a sérülékenyek és a gyermekek érdekeit védik. A dolgozók jogvédelme terén sok tanulnivalónk van a nyugati társadalmaktól".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #7
    Nem ez a te bajod is?;)
  • Bordapapa #6
    India legnagyobb problémája, hogy létezik. :P
    Elnézést, ignoráns vagyok.
  • JTBM #5
    India legnagyobb problémája a túlszaporodás.

    Ha a népesség gyorsabban nő, mint a gazdaság, akkor folyamatosan csökken az életszínvonal, nő a munkanélküliség.

    Ha esetleg gyorsabban nő a népesség, mint az élelmiszer termelés, akkor éhinség is kialakul.

    Erről persze az egyén nem tehet, csak a kormány tud rajta változtatni, de nem biztos, hogy akár az is tud.

    Mindenesetre ahol nagy a szegénység és a munkanélküliség, ott bármilyen munkát elvállalnak az emberek, beleértve a veszélyes és ártalmas munkákat is.
  • AgentKis #4
    Én inkább visszamennék a falumba növényekkel és állatokkal foglalkozni az éhhalál és a fémmérgezés helyett. Az elektronikai hulladék meg rohadjon meg.

    Mondjuk az baj, hogy nincs már hely, mert annyira elszaporodtak. Így akkor ezt gondolhatjuk "természetes" szelekciónak is. Mégis mire gondoltak, végtelen sok embert lehet szépen, tisztán, egészségesen éltetni? Azt javaslom nekik, hogy csináljanak minél több gyereket, annál kisebb az esélye, hogy valamelyik is túléli a következő 40 évet.
  • halgatyó #3
    Ezt a problémát leginkább az indiai kormány tudja megoldani, persze nem egyik pillanatról a másikra.
    Ebben a helyzetben sokat javíthatna a helyzeten a külföldi nagyobb cégek belépése, és talán a fokozatosan (majd a jövőben megvalósuló) automatizált szétszedés (nemcsak az elektronikai hulladékokra)
    Addig még sok ember fog rettenetes körülmények között dolgozni (ezerféle munkahelyen) és ugyancsak rettenetes körülmények között (éhenhalás szélén) élni.

    A gazdag országok tudnának némi segítséget nyújtani, de ezt két nagyon lényeges tényező akadályozza (szerintem):

    -- Jelenleg a gazdagabb, erősebb "nyugati" országok gazdasága is a súlyos meggyengülés és a lassú visszafejlődés útjára lépett! (olaj fogytán, CO2 pöfög, atomenergia elvetve, a megújulók= lószar, a középosztályt a szarba próbálják tiporni (politika), a techniaki civilizációt valami környezertvédelmi agyaszar hanta segítségével ott rombolják és gyilkolják ahol csak lehet...)

    -- A gazdagabb országok egymással vannak elfoglalva meg a "demokrácia" exportjával, meg hasonlókkal. Nomeg nagyon nem érdekük, hogy egy ekkkora létszámú ország, mint India, gyors fejlődésnek induljon, mert akkor nekik annyi.

    Így aztán marad minden a régiben, az a néhány szerencsétlenül járt melós nem oszt és nem szoroz (nem én akarom hogy így legyen, csak megállapítom amit látok)
  • andersh #2
    "Mivel az esetek többségében semmilyen védőeszközt - kesztyűt, maszkot, ventillátort - nem használnak"

    há használjanak
  • duke #1
    "A puszta kézzel dolgozó indiai munkások - sokszor gyerekek - súlyos fémmérgezést szenvednek, még sincs más választásuk, hiszen pénzkereset híján az éhhalál várna rájuk."

    Ezenkivul pedig oriasi kornyezetszennyezest okoznak. Mert ezeken a helyeken nincs igazi feldolgozas. Mi a "fejlett vilag " oda szallitjuk a szemetet,ok kinyernek belole par gramm femet, a tobbit pedig bedobaljak a folyokba, tengerekbe, szetszorjak az erdokben. A fejlett vilag egyszeruen csak gigantikus szemetlerakonak hasznalja indiat vagy kinat.