Berta Sándor

Halott technika völgye

Akkumulátoros csavarhúzók hangja szűrődik ki a kopott raktárcsarnok fala mögül. Az épület előtt több tucat konténer sorakozik. Mindegyikben számítógépek, monitorok és más számítástechnikai alkatrészek százai várnak sorsukra.

A helyszín Dortmund, egy átlagos telep. Az udvaron egy sötétzöld színű, körülbelül három méter magas konténer áll. Minden nap reggel 9 és délután öt óra között különös rituálé szemtanúi a dolgozók és a fákon ülő verebek és varjak. Felhasználók tucatjai hozzák el - ki autóval, ki gyalog - megunt számítógépeiket, monitoraikat, merevlemezeiket és más alkatrészeket. A konténer a temetőjük. Tavaly március óta Németországban nem kerülhet a háztartási szemét közé televízió, számítógép vagy mobiltelefon.

Elvileg már hazánkban is minden gyártó és kereskedő köteles visszavenni az elektronikai hulladékokat, megunt PC-ket, azonban sokan inkább maguk szabadulnak meg a termékektől. Németországban is felismerték ezt és a hatóságok léptek, országszerte 1600 ilyen konténer várja a megunt vagy csak rossz, meghibásodott árucikkeket. Amikor a konténer megtelik, a gyűjtőhelyet üzemeltető céget azonnal értesítik és 48 órán belül megjelenik egy kamion, ami elviszi a konténert és újat tesz a helyére.A dortmundi konténer az Omnicóé, a cég a Dell partnere és évente átlagosan 74 000 tonna elektronikai hulladékot gyűjt össze.


A Ruhr-vidéken, Essen és Dorsten között található Herten városa, itt van az EGR cég főhadiszállása. Naponta közel tíz konténer kell innen útra, a poros raktárban már teli hulladéktárolók sorakoznak és várnak a sorukra. Az épületben két maszkos és védőszemüveges férfi szabályosan térdig gázol a PC-k, notebookok, monitorok között. Néha egy-egy Commodore C64-es is feltűnik, ilyenkor még a két szakember is mintha óvatosabban lépne. Azért egy C64-es mégis más, egyedi darab, még a szeméthegy közepén is.

Egyre hangosabban hallani az akkumulátoros csavarhúzókat, serényen dolgoznak. Kábelek, CD- és DVD-meghajtók, alaplapok, csavarok válnak el és szakadnak ki eddigi tartóhelyeikről. Két másik munkás egy nyomtatót szed darabokra, cseppet sem könyörületes módon, csak a még félig teli toner érdekli őket. "Ez a kézi bontó. Itt válogatjuk szét az egyes alkatrészeket az anyaguk és típusuk szerint. Külön helyre kerülnek a fémek és a műanyagok, megint más helyre a mérgező anyagok. A nikkel és a kadmiumelemeket külön kosarakba gyűjtjük össze, néha több tonna is összejön belőlük. Sok készülék működőképes még, csak egyszerűen megunták őket. Pontosan nyomon tudjuk követni a technikai változásokat. Amikor egy jobb, olcsóbb készülék, például egy TFT-monitor jelenik meg piacon, kisvártatva hozzák az emberek a régi kijelzőiket" - mondta Marc Affüpper, az EGR vezetője.

A német környezetvédelmi minisztérium becslése szerint évente kétmillió tonna elektronikai hulladék keletkezik Németországban. A PC-k, mobiltelefonok és más informatikai, számítástechnikai eszközök aránya egyes források szerint 5, mások szerint 50 százalék. A SIMS Group Ltd. újrahasznosítással foglalkozó cég munkatársai úgy vélik, az elektronikai hulladék mennyisége évente háromszor gyorsabban nő, mint a háztartási hulladékoké.


A bontók precíz munkát végeznek. Külön ládákba kerül a vas, a műanyag, a réz és minden, ami újra feldolgozható. Az Európai Unió előírásai szerint egy PC vagy televízió súlyának legalább 65 százaléka újrahasznosítható kell legyen. Bergkamenben található a Metall + Recycling GmbH telepe. Itt egy 80 000 négyzetméteres területen több méter magasan áll az elektronikai hulladék és évente 100 000 tonna e-hulladékot dolgoznak fel. A telep végén egy szabályos művészi alkotásnak is beillő dombocska magasodik műanyagból. Hirtelen egy markoló jelenik meg és óriási darabokat tép ki belőle. Számítógépházak, billentyűzetek potyognak a több méteres magasságból, nem véletlenül kötelező a munkásoknak a fejvédő használata.

"Az elektronikai hulladék fele műanyag, éppen ezért fontos az újrahasznosításuk. Alaposan kell válogatnunk, hiszen nem ritkán vannak 20-30 éves házak is, amelyeket már nem lehet feldolgozni. Éppen ezért hosszadalmas a munka, mindent kézzel kell válogatnunk" - nyilatkozta Jürgen Ostwald, a Metall + Recycling GmbH vezetője. Azt senki sem vitatja, hogy óriási, több tízmillió eurós üzlet a szemét feldolgozása és az újrahasznosítás. A halott technika völgyeiben, ahogy a telepeket nevezik, azért a munkások néha megállnak egy pillanatra, ha egy különösen értékes, egyedi darabot látnak a szemétre kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NonsenS #18
    Jól mondod testvér!
  • NKing #17
    Nagyon remélem, hogy azokat a bizonyos egyedi darabokat nem szerelik szét, és dobják tűzre. Bár sejtem, hogy vannak a világon minden elektronikai szegmensnek nagy fanjai, akik elteszik a működőképes de antik darabokat. Valamikor még ezek fognak minket emlékeztetni erre a korra, és nagyon sajnálnám, ha az ember utódai nem láthatnák, mi volt ebben az időszakban ezen a téren és máshol... Tényleg remélem... A múlt korok emberei is hatalmas hibát vétettek ebben, hogy a történelem számára nem tették elérhetővé életük minden részletét, eszközeiket, elveiket és gondolataikat. Ami jelenleg könyvtárakban, múzeumokban és a föld alatt van, az csak töredéke annak a hatalmas kúltúrális összességnek, ami valaha is létezett a Földön. Ne vétsünk mi is ekkorát a világ ellen!
  • BaltásRém #16
    Hát én is elérzékenyültem ahogy olvastam...:)Mennyit basiceltem a c64-en :,(
    Kecske ! Tudom hogy a művirág nem igazi virág, de tölts le c64 emulátort, és mindent le tudsz tölteni hozzá ! :)
  • Kaziking #15
    van németeknél olyan hely ahol pár euroért (kilora) tudsz is vásárolni a kidobott motyok közül, bár elég zsákbamacska hogy amit veszel az használható e még levélnehezék-en kivül másra is :)) pl elég nyálcsorgato egy olyan rácsos konténer mint a mi a képeken is van teli vinyoval
  • Hobot #14
    Most már a harmadik gépemet használom, de még egyet se dobtam ki.
    Az öreg gépek nagyonis jók a rokonoknak(egyik még mindig a P166-ost használja, és nagyon jól elvan vele)
  • barret #13
    Egy kopasz c64 billem van meg :D Se tap se joy se kabelek se hattertar...
    azert a mai gepekhez kepest fura a billentyuzet mukodese...
  • zola2000 #12
    Hát én meg szó szerint gyűjtőm a nintendo gépeket, van már minden, de virtual boyt sehol nem tudok szerezni. Nekem ez egy aranybánya lenne xD
  • Kecske85 #11
    "Néha egy-egy Commodore C64-es is feltűnik, ilyenkor még a két szakember is mintha óvatosabban lépne. Azért egy C64-es mégis más, egyedi darab, még a szeméthegy közepén is."
    Milyen szépen fogalmazott a cikkíró :)
    Anno én is azzal kezdtem, de már nincs meg.
    Be kéne szerezni egyet valahonnan
  • mikloss #10
    Biztos tudnék összeválogatni nekem tetsző dolgokat!
  • zola2000 #9
    Mármint 80gb hdd xD