Gyurkity Péter

A HP és a Dell az újrahasznosítást védi

A két vezető PC-gyártó szerint nagyon is helyes úton járnak saját újrahasznosítási programjukkal, mi több, a környezetvédelem többé már nem akadályozza az üzletet, hanem egyenesen serkenti azt.

A hónap során mindkét cég arról számolt be, hogy idő előtt elérték a korábban kitűzött fontos mérföldköveket. A HP esetében ez félmilliárd kilogramm elektronikai felszerelés, hardver újrahasznosítását jelentette, amelynek teljesítését még a hónap közepén jelentették be. Ezzel mintegy hat hónappal előzték meg az ütemtervet, és máris kitűzték a következő félmilliárd határidejét, amelyet 2010-ben határoztak meg. A Dell szintén jól halad, amit arra használnak fel, hogy igazolják az eddigi gyakorlat helyességét.

Tavaly ugyanis olyan vélemények láttak napvilágot, miszerint a környezetvédelmi programok erőltetése rossz hatással van az üzletre és akadályozza a PC-gyártókat a terjeszkedésben, a profit megtermelésében. A jelek szerint ez mára megváltozott - a HP vezérigazgatója egyenesen kijelentette, hogy az újrahasznosítás serkentő hatással van az eladásokra, így többé már nem kell negatívumoktól tartania a kötelezettséget vállaló gyártóknak. 2006-ban a Dell 35,6 millió kilogrammnyi hardvert gyűjtött be, míg a HP 74 milliót, ha a nyomtatópatronokat is beleszámítjuk. A Dell ráadásul olyan programot indított, amely nem köti új eszközök vásárlásához a régi termékek ingyenes elszállítását.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a tavaly már néhány országban életbe lépett WEEE-direktíva nem rettentette el az érintett cégeket, még úgy sem, hogy ennek értelmében nekik kell finanszírozniuk az újrahasznosítással kapcsolatos feladatokat, így például a begyűjtést. A nagy számok mellé azonban némi kritika is társul - többen kiemelik, hogy a HP-nak azt is figyelembe kellene vennie, hogy mennyi új hardvert dob piacra évente, és ennek feltüntetése mellett már más értelmet nyerne az újrahasznosítási adat.

A cég azzal védekezik, hogy amennyiben a százalékos adatokat erőltetné - vagyis hogy a vásárlók milyen arányban vesznek részt a programban - rögtön azzal vádolnák, hogy rövidíteni akarja a felhasználási időt és a hardverek gyakori cseréjére bíztatja saját vásárlóit. Ezt szeretnék elkerülni, így pusztán a most meglévő adatokat adják ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!