Berta Sándor

Csak a használt PC-k felét adják el újra

Világszerte egyre nagyobb az igény a használt számítógépek iránt, azonban ennek ellenére még sem értékesítik az összes ilyen PC-t. Adat- és környezetvédelmi szempontok nehezítik a kereskedelmet.

A Gartner piackutató cég felmérése szerint csak a használt számítógépek 44 százaléka talál új gazdára és azok többsége sem elsősorban a fejlődő országokba kerül. A szakemberek becslése alapján az újra eladott használt PC-knek csak a húsz százaléka köt ki a harmadik világ államaiban. A legnagyobb problémát a másodkézből származó készülékekkel kapcsolatos félelmek jelentik, de sok esetben visszatartó erőt jelentenek a szállítási költségek és a túlzottan magas vámok is. Ezenkívül az új konfigurációk egyre csökkenő ára és a netbookok megjelenése sem tett jót a használt számítógép-piacnak. "Pedig a másodkézből származó PC-k piaca jó kereseti lehetőséget jelentenek a magukat erre specializáló kereskedőknek és a partnereiknek" - közölte Meike Escherich, a Gartner vezető elemzője.

Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a használt számítógépek többe kerülnek, mint új társaik. Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy egy 3 éves PC esetében is 10 és 50 dollár közötti nyereségre lehet szert tenni. "A használt PC-piacon jelenleg nagyon erős a verseny. Az egyre több jogszabály jelentős mértékben nehezíti főleg a kis cégek életét. A törvények a környezetvédelmi, a magánszféra és a bizalmas információk kezelésével is foglalkoznak" - tette hozzá az elemző. Mivel ezek a kérdések akaratlanul is előtérbe kerülnek a használt számítógépek megvásárlásakor, így a kereskedők dolga egyre nehezebb.

Ennek ellenére egyre nagyobb a kereslet a régi készülékek iránt, hiszen alapvető feladatok (szövegszerkesztés, táblázatkezelés stb.) elvégzésére ezek is bőven alkalmasak. A fő second hand PC-exportőröknek Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Japán és Ausztrália számítanak, míg az importőrök főleg a Közel-Kelet, Afrika és az ázsiai-csendes-óceáni térség országai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #1
    Ja csak ne office 2007 legyen rajtuk.
    Amugy tényleg alkalmasak szövegszerkesztésre. Nálunk a melohelyen Pl piszkosul be van lassulva az office 2007. Persze az a gép is vmi tesco gazdaságos.