Gyurkity Péter

Ingyenes újrahasznosítási programot indít a Sony

A Sony Electronics egyelőre kizárólag a tengerentúlon indítja be újrahasznosítási programját, amelynek révén a vásárlók bármilyen korábban megvásárolt terméket leadhatnak a kijelölt telepeken.

A cég közleményben jelentette be a program elindulását, amely a Sony Take Back Recycling Program nevet kapta. Ez egyelőre az Egyesült Államokban 75 különböző telephelyen teszi lehetővé a régi, nem működő Sony-termékek díjmentes leadását, a cél a helyszínek számának gyors növelése. Az akció szeptember 15-én indul útjára.

Az úgynevezett eCycling központok gyűjtik össze a vásárlók által nem kívánt, kidobásra ítélt masinákat, legyenek azok mobiltelefonok, hordozható, vagy asztali konzolok, zenelejátszók, vagy kijelzők. A jelenleg rendelkezésre álló 75 telephely azonban nem elegendő, mivel a nagy távolságok miatt sokan úgy dönthetnek, hogy megspórolják maguknak a fáradtságot és egyszerűen a szemétbe dobják a kiszolgált elektronikai cikkeket. Ezt szeretné megakadályozni a Sony, amely a WM Recycle America-val közösen azt szeretné elérni, hogy az egyes központok legfeljebb 20 mérföldre legyenek a vásárlóktól.



Ennek érdekében a telephelyek számát egy év alatt 150-re növelik, amely már többé-kevésbé biztosítja majd a teljes lefedettséget. Ez lehetővé teszi a hulladék mennyiségének jelentős csökkentését, ami egyre fontosabbá válik. Központi kormányzati adatok szerint ugyanis 2005-ben 1,9-2,2 millió tonna elektronikai hulladék végezte a szemétben, amelyből mindössze 345-379 ezer tonnát dolgoztak fel. A kidobott termékek nagy része tehát tovább rohad a szeméttelepeken, ami nem éppen a legjobb megoldás.

A Sony közlése szerint a vásárlók más cégek termékeit is leadhatják, ám ezért már fizetniük kell - egyedül a vállalat saját egykori fejlesztései esetében ingyenes a szolgáltatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomiBone #6
    Nemtom, ebben mi az újdonság, Magyarországon ez így működik márkától függetlenül... USA le van maradva
    Én is kiselejteztem egy rakás rossz monitort, kiégett alaplapot stb., simán kötelesek a számtekk boltok bevenni az ilyen cuccokat.
  • fourgee #5
    Nekünk itthon minden ami Sony, az működik, más márkákból viszont sok romlott el. Lehet hogy csak szerencsénk van vele, de az is lehet hogy más áll e mögött. Lehet hogy ezért veszik be ingyér' a régi Sony cuccokat, mert azok még működőképesek.
  • MaSzKa #4
    ugy káne megoldani aki leadja a sony szarját az az új vásárlásakor kap némi engedményt

    úgy talán többet hasznosítanának újra
  • lee56 #3
    szemetet a szemétért akció? :))
  • dartois83 #2
    Ennek úgy kéne működnie, hogy bármilyen elektronikus szemetet viszek, beveszik, és akkor sem kellene fizetnem érte, ha történetesen nem Sony...még a tönkrement cucc is ér valamit, van benne nemesfém. Kiskoromban sem értettem, miért nekem kell fizetni a WC-n, miközben a kábelezéssel értékes biotrágyát szórok szét nekik
  • AranyKéz #1
    A cuccért cserébe adhatnának valami zene CD-t, akkor sokkal nagyobb lenne az érdeklődés.