Berta Sándor

Eseményértékelő szoftver térfigyelő rendszerekhez

Izraeli informatikusok olyan programot fejlesztettek ki, amely képes összefoglaló anyagot készíteni a biztonsági kamerák felvételeiből. Több kamera sok órás felvételéből automatikusan emeli ki a lényeget.

"A videókról minden tárgyat feljegyzünk, majd időrendben elhelyezzük őket. Amikor egy felvétel tele van mozgó objektumokkal, akkor a szoftver nem tud úgy teljesíteni" - mondta Shmuel Peleg, a jeruzsálemi Héber Egyetem informatikai professzora. A kutató hozzátette, hogy ezzel a módszerrel optimális körülmények között mindössze egy 20 perces anyagba össze lehet sűríteni egyetlen nap összes biztonsági videóját. A gyakorlatban azonban általában még egy ennél is jóval rövidebb összefoglalóra tartanak igényt a szakemberek.


A kutatók először azonosítják a térfigyelő rendszer - mondjuk egy autópályán elhelyezett kamerahálózat - anyagain látható összes mozgó objektumot, elsősorban a járműveket. Majd azt kezdik vizsgálni, hogy történt-e, és ha igen, mikor valamilyen számottevő esemény. Ezáltal sok időt lehet megtakarítani, hiszen a közlekedésfelügyelet embereinek nem kell végignézniük egy 20 órás felvételt, hanem csak a valóban fontos történésekre összpontosíthatnak. Szintén előnyös az is, hogy egyetlen anyagban megjeleníthető egy többsávos autópálya teljes forgalma.

"A videókon nem kell betartani a követési távolságot, vagyis a járművek egymáshoz közel is elhelyezhetők. Egy ilyen összefoglaló így az eredeti felvételnél 5-ször, de akár 10-szer rövidebb is lehet. Emellett bármikor át lehet váltani az eredeti anyagra is" - hangsúlyozta Peleg. A szoftver feldolgozóképessége nagyban függ attól, hogy mennyire dinamikus a forgalom. Nyilvánvaló, hogy egy mellékutca forgalmát sokkal jobban és rövidebben össze lehet foglalni, mint egy 2x2 sávos főútét. Az új program hatékony segítséget jelenthet a rendőröknek és a közlekedésfelügyeletek munkatársainak, hiszen egyes tanulmányok korábban kimutatták, hogy az ilyen jellegű videókat szemlélő emberek átlagosan körülbelül 20 perc után figyelmetlenné válnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vastag Elemer #11
    "Izraeli informatikusok...."

    kik mások ?

  • csuszi #10
    végül is csak egy Magyarországhoz hasonló 1000éves birodalom. nem téma.
    :)
  • csuszi #9
    világosodj meg:
    tudom, tudom, biztos cionista hazugság.

    te kis csacsi, nem unod a répát?
  • Amergin #8
    Te miféle "királyságról" beszélsz? Palesztina területén mindíg is elenyésző kisebbségben voltak a zsidók. Ez csak az utolsó pár évtizedben változott meg "köszönhetően" az etnikai tisztogatásuknak.
    Elég nagy szamárság a magyarságot ebből a szempontből ugyanúgy kezelni, mint a héber "barátainkat". Nagy-Magyarországot pedig ebből a szempontból párhuzamba állítani az úgynevezett "Izráellel" alattomos aljasság a te részedről. Igazi kettős mérce, ahogy te mondtad.
  • Jarmo Myllis #7

    nem látják:(
  • csuszi #6
    akkor talán legközelebb értelmezd amit írtam, aztán puffogj vissza.

    lefordítom, remélem most menni fog:
    izrael köcsög mert visszafoglalja a régi királyságát, de akkor mi se tartsunk igényt régi magyar területekre. comprende?
    ja és lassan eljuthatna minden magadfajta addig az egyszerű tényig, hogy nem rasszok és vallások élnek a bolygón, hanem emberek, akiket nem különböztetünk meg sem felmenők, sem szín, sem vallás alapján.
    csacsik vagytok, akiknek répát (zsidók, amerikaiak, gazdagok, kövérek etc) lógatnak a szemük elé, és észre sem veszitek hogy hatalmi játszma kicsiny gyalogjai vagytok. gratulálok hozzá, utáljátok együtt a nagy ellenséget és álljatok be a főnökök mögé:)

    én sajnos nem írhatom le hogy kicsit is ügyes voltál...
  • Amergin #5
    Az "idióta" kettős mérce a filoszemitákat és a cionistákat szokta jellemezni általában. Ha pedig mi, magyarok ugyanazt megcsinálnánk itt, mint a cionisták Paleszinában, akkor elmondom mi volna:

    Azzal a felkiáltással, hogy mi itt éltünk már "évezredek óta" és "Isten nekünk ígérte" az egész Kárpát-medencét, ezért elfoglaljuk azt és mindenkit kitelepítünk egy Szabolcs-Szatmár megye nagyságú területre, aki nem tudja bebizonyítani, hogy legalább egy nagyszülője magyar. DE ezt a kicsiny területet is blokád alá vesszük, mert ott ellenállók lehetnek, akik velünk (ki tudja miért?) nem szimpatizálnak. Sőt egyenesen utálnak minket! Ez antimagyarizmus, tűrhetetlen!
    És persze mindehhez a nagyhatalmak, elsősorban is az egybesült állatok asszisztál és bólogat. Ha mindezt mi, magyarok büntetlenül megtehetnénk, vajon elmebeteg gondolat lenne-e azt feltételezni, hogy létezik egy "magyar összeesküvés" (finomabb lelkűek nevezhetik "magyar lobbinak" is), ami ezt el tudta intézni?

    Na ez az elmebeteg helyzet állna elő, ha Magyarországra alkalmaznánk azt a "normát", amit ma csak és kizárólag egy államra, Izráelre alkalmaz a nemzetközi közösség (hangadó része).
    Ügyes voltál, de nem eléggé...
  • csuszi #4
    ha visszafoglalnánk felvidéket/erdélyt stb lopott országrész lenne? vagy van egy időtartam, amikortól már nem ér? esetleg 2050? vagy 3000előtt még meg kellene lépni? vagy hogy működik az idióta kettős mércéd szerint?
  • Amergin #3
    Van mitől tartsanak, tényleg. A lopott országukban, amely a vérgőzös terrorizmusukban fogant, etnikai tisztogatásban született meg és a mindennapi apartheid emlején cseperedett a mai napig. A másként gondolkodók koncentrációs táborokban vannak, vagy internálták őket. Az állam pedig hivatalosan fajvédő...
    Úgy tűnik, hogy az úgynevezett "holokausztjuk" immáron bármire feljogosítja őket és számukra "nem szükséges" betartani mindazokat a normákat, amik egyébként az ENSZ minden országára vonatkoznak.
    Vajon hogy a csudába' lehetséges az, hogy ezeket a dolgokat nem fogadja mindenki kitörő örömmel?
  • xyl #2
    Nem véletlen, hogy izraeliek. Van mitől tartsanak. Egy ismerősöm mesélte, hogy ott nem lehet valahol ottfelejteni egy csomagot, mert gyorsan visszaadják, ha meg már nincs kinek, akkor tűnik el gyorsan mindenki.