Berta Sándor

Megkezdte a hozzáférés-blokkolásokat az Eircom

A legnagyobb ír távközlési szolgáltató Pünkösd hétfőre időzítette a szerzői jogsértések elleni rendszerének hivatalos üzembe állítását.

Az új megoldásról és annak bevezetéséről a The Irish Times helyi napilap számolt be. Az új rendszer gyakorlatilag teljesen megegyezik a Franciaországban alkalmazott Loi HADOPI modellel, vagyis a szerzői jogsértéseket elkövető felhasználók először két figyelmeztetést kapnak, majd a harmadik esetben már megszüntetik az internet-hozzáférésüket. Először a letiltás csak egy hétig tart, de a második esetben már egy éven át. Az első figyelmeztetés telefonon érkezik, majd azután minden további felszólítás e-mailben, illetve hivatalos levélben.

Az Eircom még tavaly januárban egyezett bele az új rendszer bevezetésébe, miután a cég összerúgta a port az EMI, a Sony BMG, a Universal és a Warner zenei kiadókkal, valamint az azok érdekeit a szigetországban képviselő Ír Lemezkiadók Szövetségével (Irish Recorded Music Association, IRMA). A négy kiadó először azt követelte, hogy a vállalat technikai megoldásokkal, például tartalomszűrőkkel akadályozza meg az illegálisan másolt anyagok letöltését. Az új programot tavaly júliusban kezdték el tesztelni.

Dick Doyle, az IRMA vezetője kijelentette, hogy a szervezete hetente (!) 1000 olyan IP-címet tudna átadni az Eircomnak, amelyek szerzői jogsértőkhöz köthetők. Doyle hozzátette: egyes tanulmányok bebizonyították, hogy a figyelmeztetést kapó felhasználók 80 százaléka abbahagyta a törvénysértő fájlcserélő tevékenységét. A zeneipar emellett megpróbál legális alternatív szolgáltatásokat létrehozni, illetve támogatni. A UPC ugyanakkor nem hajlandó követni az Eircom példáját és a fenyegetések ellenére sem vezeti be a Three Strikes Out modellt. Ennek oka, hogy a szolgáltató úgy vélte: hiányzik az ehhez szükséges jogi háttér, ezért a kérdésben először egy bíróságnak kell döntenie.

Az Eircomnak egyébként kereken 750 000 előfizetője van és egyelőre még tisztázatlan, hogy az eljárás mennyire egyeztethető össze az Európai Unió távközlési piacok szabályozására vonatkozó irányelvével. Utóbbi ugyanis kimondja, hogy a hasonló rendszerek bevezetése előtt minden ügyben biztosítani kell a vádlott számára a tisztességes és független eljárást. Ugyan a Three Strikes Out-modellt már jelenleg is alkalmazzák Franciaországban és Nagy-Britanniában, az Eircom az első olyan távközlési szolgáltató, amely az adatvédelmi aggályok ellenére vezeti be az új rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Chriss745 #14
  Sajna az általad ajánlott módszerekkel a következő a baj:

  1. Nyílt VPN hotspot-on letölteni? Hát ha azok tudják az 1mbit-et, már szerencséd van, valami komolyabbat mire letöltöd, lejár a személyid

  2. VPN-hez kell egy másik oldal is. Ki fogja neked bevállalni hogy a te nevedben torrentezik? Proxy-nál meg gondolom http proxy-ra gondolsz, attól még a te IP-d lesz használva, csak a tracker-ig mész a proxy-n keresztül. Ha socks-ra gondoltál ugyanaz a probléma mint VPN-nel.

  3. A te cégednél engedélyezett a torrent forgalom? Hol dolgozol, nincs felvétel??? :D

  4. 0-ból nulla nálam sajna

  5. Például?
 • Indira Ganji #13
  Nevetséges. Legalább 3 különböző módszert ismerek még amivel ki lehet játszani az ilyen gyökereket.

  1. Nyílt WLAN hotspotot használsz torrentre.

  2. VPN-t vagy proxy-t használsz és a torrentprogramra ráhúzod.

  3. Távoli asztallal a munkahelyi gépedet veted be.

  4. Ezek fenti bármelyikének tetszőleges kombinációja.

  5. Nem is torrentet hanem egy másik decentralizált megosztót használsz letöltésre.

  Ezek után pedig takarodjanak a büdös q*rva édesanyjukba az ilyen tetves, vágottp*csű diktátorok, akik ilyen szenny, ámbátor ócska próbálkozásnak is harmatgyenge törvényeket FOSNAK !
 • Anotino #12
  Ha mindenki titkosit, akkor is nagyon konnyu azonositani a celpontokat szerintem. Raallitanak par torrent klienst a nepszerubb publikus torrentekre es dolni fognak az irorszagi IP cimek.
 • bakagaijin #11
  Wiki szerint 2007 végén volt félmilliós broadband előfizetői tábora, ami a piac 44%-a... volt akkor. A szélessáv penetráció akkor volt 16% (18% a 3G-vel együtt), tehát volt bőven hova fejlődni. Tehát ez a szám akár lehet valós is. De az is igaz, hogy az előfizetők mozognak, 2007 utsó negyedévében (tehát 3 hónap alatt) 90'000-en váltottak mobilszolgáltatót, a számhordozhatóság bevezetése óta összesen 1 millióan (!). (Ez az összes mobilos kb negyede) Ebből nekem az jön le, hogy az írek nem kifejezetten éreznek elkötelezettséget, hogy "csak úgy" megmaradjanak egy szolgáltatónál.
 • GG #10
  Az ottani UPC se hülye(okos üzleti politika)...kihez fognak menni azok a felhasználók akik netezni akarnak?
  Ahhoz akinél olcsó a net de bármikor lekapcsolhatják vagy kicsit drágább de nem basztatja őket? Ez nem kérdéses :D
 • pixx #9
  Én ezért használok upc-t, bár a 750 ezres szám eddig is erős volt, de úgy tudom tavaly január óta drasztikusan esett az előfizetők száma. Ja és már nem is reklámoznak a tv-ben...
  Ja és a upc olcsóbb is, viszont az ügyfél szolgálat náluk is [email protected], 1 éve elment pár csatornám, kihívtam őket barátian azt mondták 2 hét mire kijönnek 12-3 óra között. 4-re ki is értek...

 • Ahoy #8
  Én amúgy nemértem... hogy lehet IP-t megfogni, ha valaki titkosított uTP kapcsolatot használ? Honnan tudják hogy mit töltöttem le?
 • Chriss745 #7
  Ezt hogy érted? Ahol EIRCOM ad ADSL-t, ott más is adhat, ez uniós rendelet (hurok átengedés). Vagy nem ADSL-re gondolsz?
 • Chriss745 #6
  IRA az észak-Írország (UK része), Írország egy másik állam...

  Amúgy akkora kamu az egész! Az Eircom eddig is 5-10 gigás csomagokat árult. 5-10 giga forgalomkorláttal ki tölt le??? Egy ismerősöm sincs, aki eircom-os lenne, szal az a 750.000-es ügyfélszám a 4 milliós országban kicsit erős. Jah, vezetékes telefon lehet, de nem broadband.

  Aki letölt, az eddig is és ezután is valami másik szolgáltatónál fog ADSL-t vagy kábelt rendelni, (mint pl én is), ahol nincs forgalom korlát.

  Az eircom annyira hülye (tényleg azok, nagyon sík hülyék dolgoznak náluk), hogy azt hiszik ez pozitív kampány, nem veszik észre, hogy ezzel csak elmenekülnek tőlük az ügyfelek. Azt nyomják a TV-ben is, hogy mennyi ügyfél tért vissza hozzájuk az elmúlt évben. Persze, ki látta?

  „Annak a statisztikának hiszek, melyet én hamisítottam” - Winston Churchill
 • Oláh Herkules #5
  IRA ééébresztő :D jó lenne egy két bumbumm ennek a cégnek a székházában :)