Berta Sándor

Kulturális átalánydíjat vezetnének be az osztrák Zöldek

Az osztrák párt hivatalosan is bemutatta a szerzői jog reformjával kapcsolatos elképzeléseit.

A jelenlegi szerzői jogi szabályozás nem csak Ausztriában, de a világ más részein sem igazán igazságos és nem felel meg a 21. század követelményeinek, továbbá egyaránt korlátozza a művészek és a felhasználók mozgásterét. Az osztrák Zöldek éppen ezért indítottak kampányt a szerzői jogi törvények megváltoztatására. A célok között szerepel az előadók és a fogyasztók jogainak erősítése. Bár ez a két téma látszólag ellentétes egymással, ám a szakemberek szerint véghez vihető.

A dokumentum legfontosabb eleme egy kulturális átalánydíj bevezetése. Emellett jelentős mértékben csökkentenék a dalokra vonatkozó szerzői jogi védelem időtartamát és alternatív licencmegoldásokat (Creative Commons stb.) támogatnának. "A havi alacsony összegű online kulturális átalánydíj jelenti a megfelelő választ a digitális forradalomra" - olvasható a nyilvánosságra hozott szerzői jogi reformcsomagban.

A jövőbeli tárgyalásokon meg kell határozni, hogy a kulturális átalánydíj milyen területekre (zene, film, televíziós sorozatok, könyvek, számítógépes játékok, szoftverek stb.) terjedjen ki és azt is, hogy kik és milyen mértékben osztozzanak a bevételeken. A Zöldek számításai alapján egy felhasználónként havonta fizetendő 10 eurós kulturális átalánydíj nem lenne megterhelő a fogyasztóknak sem, ugyanakkor éves szinten 180 millió eurós plusz bevételt jelentene a szórakoztatóiparnak, de elsősorban a zenészeknek és más művészeknek.

Az összeget továbbra is a szerzői jogvédők oszthatnák szét, azonban pontosan és világosan nyomon követhetővé kell tenni, hogy egy euróból ki mennyit kap. A Zöldek közölték: egy ilyen megoldás bevezetése elvileg összeegyeztethető az európai jogrendszerrel, viszont előtte mindenképpen meg kellene változtatni a szerzői jogi törvényeket.

A másik fontos dolog a szerzői jogvédelem időtartamának jelentős mértékű lerövidítése. A jogvédelem a zenei művek esetében 70 év, ezt minimum 50 évre kellene mérsékelni. A hosszú szerzői jogvédelem ugyanis korlátozza, de gyakran meg is gátolja a különböző alkotásokhoz való szabad hozzáférést, azok módosítását, újrafeldolgozását. A jelenlegi rendszer akadályozza a kreatív folyamatokat, miközben egyértelműen erősíteni kellene a művészek, a filmstúdiók, a galériák és a felhasználók jogait is. Ebből világossá válik, hogy a piac többi szereplője, a kiadók és a menedzserek járnának rosszul.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Zöldek támogatnák az alternatív licencmegoldások, elsősorban a Creative Commons elterjedését és a kulturális művek digitalizálására irányuló elképzeléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lack #2
    Ezek SÖTÉTzöldek. Egyetértek!!
  • halgatyó #1
    Nem lep meg, hogy a zöldek megint nagy hangon bereklámozzák magukat valami népszerű témába, de a részleteknél kiderül a kisember ellenességük
    (nem csoda, a nemzetközi pénzhatalom támogatja és mozgatja őket, ez már régóta nyilvánvaló)

    1.) 10 euró havonta az bizony nagyon sok. Ennyiből az összes művész busásan megélne.

    2.) Ráadásul ennyi rengeteg pénzért az emberek gyakorlatilag nem kapnának cserébe semmit.

    3.) Nem 50 évre, hanem 10-re kellene a jogvédelem időtartamát lecsökkenteni!
    Akkor mondhatnánk azt, hogy ezek tényleg változást akarnak

    4.) Az egész így finoman fogalmazva is kidolgozatlan.
    Ki fizetmé ezt a havi 10 eurót? Minden ember a csecsemők is? Vagy csak a 18.évét betöltött személyek? Vagy csak az, aki dolgozik és van jövedelme?

    4.a.) A 10 euró havidíjból az évi 180 millió úgy jön ki, ha 1,5 millió fő fizeti.

    5.) A díj beszedése komoly apparátust igényel, és a személyes adatokhoz (lakónyilvántartás, munkaügyi nyilvántartás, stb) való hozááférhetőséget
    Ez, törvénymódosítási súlyát tekintve, jelentősen túlmutat holmi szerzői jogi törvénymódosításon, amit két ülés közbnei szünetben a büfében szvaznának meg...
    Ez már alkotmányos többséget igényel szerintem.

    6.) Miért kellene a már meglevő adóügyi apparátus mellé még egy szartisjus-szerű szervezetet is fenntartani a pénzek begyűjtésére?
    Nem lenne egyszerűbb ha az adóhivatal által begyűjtött adóból finanszíroznák (= a művészek állami támogatása, a szartisjus kihagyásával... akár meg is lehetne szüntetni azt a semmirekellő bandát)
    Jaaa, hogy az államot manapság illik mindenből kihagyni, és a magánzsebű BÜDÖSROHADÉKRONGY RABLÓBANDÁKAT ráerőszakolni a társadalomra?
    Hát igen.
    Reménykedjünk abban, hogy ez a kamatos kamathitelpénzuralmi világrend megváltozik (szétrohad), mielőtt a handabandázó zöldek túl sok ember agyát tudják megtéveszteni
    Különben a következő világrend még rosszabb lesz...ahogyan ez a foslékrendszer is rosszabb az (általam is) annyira utált ál-szocializmusnál