Berta Sándor

Ausztria üldözné a kisebb szerzői jogsértéseket is

Jogi szakértők úgy vélik, hogy az osztrák büntetőeljárási rend tervezett módosítása azt eredményezheti, hogy a hatóságok a legkisebb szerzői jogsértéseket is büntetni fogják.

A büntetőeljárási rend módosítócsomagja várhatóan még ebben a félévben az osztrák minisztertanács elé kerül. A dokumentum szerint a jövőben a magánvádas eljárások is, például a szerzői jogsértésekkel kapcsolatos ügyek a bíróságok elé kerülhetnének. Mindez azt jelentené, hogy az internetszolgáltatók kötelesek lennének - bírói utasításra - kiadni, hogy az adott időpontban mely személy használta az adott dinamikus IP-címet. Ezeknek az adatoknak a segítségével eljárást lehetne kezdeményezni a feltételezett fájlcserélők és szerzői jogsértők ellen, valamint kártérítést lehetne követelni tőlük.

Ugyan a tervezet alapján a módosítás csak a minimum egy év börtönbüntetéssel sújtható jogsértések elkövetőire vonatkozna, azonban a civil szervezetek mégis attól tartanak, hogy később a rendszert kiterjesztenék az akár egyetlen zeneszámot illegálisan letöltőkre is. Alois Birklbauer egyetemi professzor és büntetőjogi szakértő egyértelművé tette, hogy amennyiben a módosítócsomag hatályba lép, úgy a fájlcserélők ismét az igazságügyi szervek látókörébe kerülhetnek. Jelenleg Ausztriában a kereskedelmi célú, vagyis anyagi haszonszerzésre irányuló szerzői jogsértések elkövetői legfeljebb két év letöltendő börtönbüntetéssel sújthatók.

Albert Steinhauser, a Zöldek jogásza kijelentette, hogy a tervezet egyedül a zeneipar érdekeit szolgálja. A szakember megjegyezte, hogy a tervezet elfogadása után a zeneipari szervezetek minden bizonnyal ismét megpróbálják majd megszerezni azokat a forgalmi adatokat, amelyeknek köszönhetően a vádlottak padjára juttathatják a fájlcserélőket és kártérítéseket követelhetnek tőlük.

Franz Medwenitsch, az Osztrák Zeneipari Szövetség (IFPI Austria) ügyvezetője üdvözölte a terveket és hangsúlyozta, hogy minden esetben szükség van bírósági eljárásokra, hogy ki lehessen deríteni az elkövetők személyazonosságát. Medwenitsch hozzátette, hogy az IFPI Austria ugyan hosszú távon a felvilágosító kampányokban látja a megoldást, de rövid távon nem tud és nem is akar lemondani arról a lehetőségről, hogy a szerzői jogsértések miatt kezdeményezze az elkövetők felelősségre vonását. A szervezet 2004 óta 1000 esetben kezdeményezett eljárást fájlcserélők ellen és sikerült minden ügyet megnyugtató módon lezárniuk.

A módosítócsomagról az osztrák igazságügyi minisztérium már elkészítette az állásfoglalását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #13
    Ha a fizetésem felét nem nyúlná le az állam. Ha a maradék összeg 90%-át nem kellene rezsire, utazásra, kajára költeni. Ha a megmaradt 10%-ot nem kellene félretennem hogy később tudjak ruhát venni, meg az esetleges váratlan kiadások fedezésére (eltörik, elromlik, elszakad valami) akkor megvenném a horribilis áron árult szoftvereket, zenéket, filmeket ha erre tudnának egy gyors 2 kattintásos alternatívát mutatni (ergó letölteni a filmet, zenét, programot egy áruházból netes fizetést követően). De mivel a fenti opciók egyike sem valósult, valósulhat meg egyhamar (pedig nem keresek rosszul) ezért maradok a nem túl legális, torrent-nél. Bár 24 órán belül törlöm amit letöltök függetlenül mindentől, mivel ha 1x megnéztem egy filmet akkor ne foglalja a helyet a vinyón. Vonatkozik ez a 4 óra alatt végigjátszható de 12 ezer forintos játékokra is. Az oprendszer meg céges, amúgy csak ingyenes programot használok mert nem szeretek tökölni a "krek" keresésével :P
  • emile zola #12
    pénz beszél, a kutyus nyal..jelen esetben pár politikus
    ezen miért nem lepődök már meg???
  • hiftu #11
    Mennyire mindennapos lett mára az állampolgárok bíró úton való befenyítése. Látszik, hogy nagyon kétségbeesett a Zene/Film ipar.
    Azonban az emberi találékonyság az ilyen börtönvilág koncepciónál jóval hatékonyabb. Lesz új módszer, amivel szabadon lehet tölteni.
  • evetke007 #10
    "az internetszolgáltatók kötelesek lennének - bírói utasításra - kiadni, hogy az adott időpontban mely személy használta az adott dinamikus IP-címet."

    Hehe, honnan a fészkes fenéből tudnák megmondani ki volt a SZEMÉLY ???
  • B0nFire #9
    Mindig azt mondtam, és következetesen tartom, hogy a német/osztrák tiszta hülye, mindig is azok voltak, és ma is degeneráltak. Ez a jó öreg porosz-szellem, hogy mindenkit be kell jól fenyíteni, és az embereknek katonamód engedelmeskedni, másképpen elképzelhetetlen az élet. A regula meg a bokacsattogtatás.
  • Mike #7
    saját érdekeiket
  • Mike #6
    Helyes, sógorék építsenek egy jó nagy börtönvárost, és dugják be oda a 14+ lakosságot. Ügyes.
    Ennél jőval olcsóbb és életképesebb a szerzői jogvédőket börtönbe zárni
  • aki kérdez #5
    Miért, akkor kiét fogják képviselni?
  • Narxis #4
    LMP? ha-ha-ha, el ne hidd már nekik, hogy a te érdekeid fogják képviselni...
  • tmisi #3
    "a tervezet egyedül a zeneipar érdekeit szolgálja." Nem! Egyedül a KIADÓK érdekeit szolgálja.

    "hogy később a rendszert kiterjesztenék az akár egyetlen zeneszámot illegálisan letöltőkre is"
    Kispistinek 5 évesen fingja sincs a jogvédelemről, felmegy a Youtube-ra, megnéz egy klipet (tonnaszámra találhatók fenn), és mivel letöltötte (informatikai szempontból), nem fizetett érte, apucit jól bevágjuk a börtönbe?????
    A Parlamentbe több bűnös ül, mégsem büntetik meg őket. Szánalom.