HENT hírlevél

Megadóztatják az adathordózókat Németországban

Egyezségre jutottak a német jogkezelő szervezetek a helyi információs technológiai eszközöket gyártó cégek képviseletével. Az egyezmény értelmében a 2010-2011-es évben az USB-kulcsokra és memóriakártyákra kivetett illetékek összegével kompenzálják a jogtulajdonosok magáncélú másolásból eredő bevételkiesését.

A német jogkezelő szervezeteket tömörítő szerv (ZPÜ) és az Információs Technológiai, Telekommunikációs és Új Média Vállalkozások Szövetsége (BITKOM) megállapodást kötött az USB kulcsokra és memóriakártyákra kivethető adókra vonatkozóan. Az egyezmény értelmében 2010-ben és 2011-ben a gyártó cégeknek előállított termékenként 0,10 eurót, BITKOM-tagok esetében 0,8 euró illetéket kell befizetni, amely összeget a jogkezelők a jogtulajdonosok magáncélú másolásból eredő bevételkiesésének kompenzálására fordítanak.

A BITKOM becslése szerint a jogkezelők mintegy 5 millió euró összegű kompenzációs adóbevételre számíthatnak a két év során. A szervezet képviselői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a médiatárolók gyártásából és értékesítéséből származó kompenzációs összegek mellett a jogtulajdonosoknak, jogvédőknek és kormányzati szerveknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az online elkövetett jogsértésekre. Közleményük szerint a BITKOM szükségesnek tartja a német szerzői jogra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát, és annak a modern médiaeszközök, és legfőképpen az internet széleskörű használatával járó kihívásokra választ adó módosítását.

A BITKOM vállalta a 2010-2011-es időszakra szóló kompenzációt, azonban elutasította ennek visszamenőleges megtérítését. A hardware gyártóktól és importőröktől, továbbá az üres médiatárolók gyártóitól és importőreitől származó jogdíjakat kezelő ZPÜ a 2008-as és 2009-es évre vonatkozó kompenzáció elfogadtatását kívánta volna elérni. A BITKOM képviselője szerint azonban sem a gazdasági, sem a jelentős versenyhelyzet nem engedi meg, hogy a gyártók további költségnövekedést vállaljanak. Ha a kérdésben nem tudnak megegyezni a felek, akkor az ügy a müncheni választottbíróság elé kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #17
    Akkor most minden Németországba látogató embernek fizetnie kell, ha van laptopja?
    Azon van az adat, az ember meg azt hordozza. Tehát Ő egy adathordozó.
    Hogyan lesz ez kérem szépen?
  • MacropusRufus #16
    ha jól tudom akkor nálunk is van valami plussz díj a másolókon, nyomtatókon stb. Ugye a cd/dvd/br lemezeken is van bologatós zsiráf.
    Tehát lassan minden egyes alkatrészre lesz valami adó kivetve, az indok mindíg ugyan az: a kieső bevételek pótlása.
    Ha elöbb vagy utóbb bekövetkezik az amit írtam akkor a kérdésem nagyon is aktuális lesz: miért büntetik akkor a letőltést/megosztás? Hiszen amire letőltöm és amivel letőltöm azokt után fizettem reprodukciós díjjat. Amire kiírom, az után is, amivel kinyomtatom a borítot az után is....
    Tehát: kifizet xy egy dvd-t amiért megvette és ezen kívűl még a jó apám és anyám is kifogja fizetni a jogdíjjat, holott ők nem is néznek filmeket, de anyám könyvel apám mérnök, gépekkel dogloznak (apám ráadásúl már hárommal).
    Qurva jó. Azoknak a jogait mikor fogja valaki védeni akikből éknek ezek a vérszívók?
  • Bren X #15
    A fingadó benne lesz a bab, a tojás, a sör, a cseresznye, stb. árában. És persze megadóztatják az ezeket készítő vagy termelő személyeket, csoportokat, cégeket biológiai környezetszennyezés címén. Mivel a tehenek bélgázai miatt van a globális felmelegedés...
  • qwas #14
    Remélem ugyanazt érik el az idióták mint itt, hogy sokan már inkább Szlovákiából vesznek CD-t/DVD-t 50 forintért mint itthon ahol ez a "jogdíjjal" drágább. Tipikusan olyan büntetés ez amit arra rónak ki, hogy te majd a jövőben bűnt követsz el. Tiszta szkifi.
  • vasziszdasz #13
    A magáncélú másolat sztem az mint nálunk hogy lewarezolhatod a filmet, zenét saját célra.
  • vasziszdasz #12
    Sztem a BSA-ra kéne jogdíjat kivetni, mert ha kizsebelik az embereket, akkor nem marad pénzük nekem jogdíjat fizetniük, tehát meglop a BSA.
  • Retechegér #11
    A fingomra is rakjanak már adót, meg jogdíjat! Odamegyek a fingadó-kiosztó bizottság elé, lerakom az adót/jogdíjat/illetéket és telifogom a kurva szobájukat egy heti bab-adagot kiadva.
    Remélem még életemben lesz rá alkalmam.
  • lpollo #10
    Ez nem adó, hanem sarc. Nekem soha nem kerülnek fel ezekre az adathordozókra semmilyen mások által készített adatok, csak a sajt fájljaim és fényképeim. Mégsem kapok ezekért semmiféle jogdíjat, akkor miért kell nekik díjat fizetnem? A jogban alapelv, hogy bizonyítani kellene, hogy én olyan tartalmakat másolok, ami jogdíj köteles lenne. Néha azonban a jog elfelejti az alapelveit és egyes erős érdekcsoportoknak kedvez. Ezért nincs már hazánkban (és jellemzően a képviseleti demokráciákban) igazságszolgáltatás, csak "jogszolgáltatás". Na ezt kellene ezzel a korrupt, a háttérben munkálkodó erős pénzügyi lobbiknak kedvező, mutyizó képviseleti demokráciával együtt eltörölni. Ne feledjük a demosz + krácia = nép + hatalom; itt szó sincs háttérben pártokat pénzelő, képviselőket megvásárló rejtett diktatúráról! Csak néhány helyen feslik fel a rendszer függönye, egyik ilyen a szerzői jogdíjak kezelése...
    Polló László
  • amitakartok #9
    A szöveg alapján úgy hangzik, mintha ezek a szarjancsik csak úgy engednék a biztonsági másolatokat, ha a másolatot is tőlük veszed meg. Vagyis te nem másolhatod, csak még egyszer megveheted.
  • ledpapa #8
    Remek! Akkor ezek után nyugodtan lehet töltögetni.