Berta Sándor

Muszáj lesz nyitnia az Apple-nek

Az Apple jelenleg a világ legnépszerűbb szórakoztató elektronikai gyártója. Ahhoz azonban, hogy ez így is maradjon, el kell fogadnia a nyílt szabványokat.

A Steve Jobs vezette cég egyik sikert a másik után könyvelhette el az elmúlt évtizedben. A cég néhány évente új termékeivel forradalmasítja a piacot és a szórakoztató elektronikai, mobil és számítástechnikai készülékeivel dollármilliárdokat keres. A Microsoft, az Intel és a Google menedzserei is tisztelettel vegyes irigységgel tekintenek az Apple vezetőire és magára a társaságra, különösen azután, hogy a vállalat tőzsdei értéke jelenleg eléri a 222 milliárd dollárt és ezzel már a harmadik legértékesebb amerikai cégnek számít.

Az iTunes, az iPhone, az iPad és az iPod Touch kvartett segítségével az Apple egy gyakorlatilag tökéletes rendszert hozott létre. Azonban - hasonlóan az AOL esetéhez - pont a szigorú szabályok és a különböző korlátozások okozhatják majd a cég vesztét. Steve Jobs szeret diktátort játszani, ő határozza meg, hogy mely technikai megoldásokat alkalmazhatják és mely üzleti modellnek hogyan kell kinéznie. Az Adobe flashszoftverét köszöni, nem kéri, de nem akar látni meztelen kebleket és politikai karikatúrákat sem az App Store-ban. A konszern és az egyes mobilszolgáltatók között az iPhone terjesztése kapcsán lezajló egyeztetések nem igazán nevezhetők kétoldalú tárgyalásoknak, inkább egyoldalú követelésismertetéseknek.


Az Apple ugyanazt az utat követi, mint az 1990-es évek végén az AOL: megfogja ügyfelei kezét és nem engedi el. A felhasználók pedig örülnek is ennek, hiszen szerencsére a legtöbb termékük kifogástalanul működik és ugyanez mondható el az App Store-ban beszerezhető alkalmazásokról is. A rendszer jól működik, ami nem véletlen. A hardverek és a szoftverek kompatibilisek egymással, nem kell különböző verziókra vadászniuk az embereknek. Az AOL az internet hajnalán szinte zsilipként működött és segített a szolgáltatások, illetve tartalmak csoportosításában. Csak azóta változott a világ, az internet rohamosan fejlődik és sokan már azt sem tudják, hogy létezett egykor egy AOL nevezetű óriáscég.

Egyre több jel mutat arra, hogy az Apple-t is hasonló sors fenyegetheti majd a távolabbi jövőben. A kiadóknak nem tetszik, hogy az Apple minden digitális tartalomra rátenné a kezét. Függetlenedni akarnak Steve Jobs cégétől és ráadásul félnek is a tartalmak cenzúrázásától. A kínálatból eltűnt többek között a Stern magazin, mert túl sok volt benne a meztelen nőt ábrázoló fotó. Februárban több mint 20 vezető távközlési vállalat kötött együttműködési megállapodást egy új nyílt mobilszoftver-fejlesztési szabvány kidolgozására. A résztvevők között van a Deutsche Telekom, a China Mobile, a Telefónica és a Verizon. S akkor még megemlíthető a Google Android rendszere is.

Az Apple vezetőinek előbb vagy utóbb el kell majd dönteniük, hogy megnyitják-e rendszereiket a nyílt forráskódú programok előtt vagy sem. Ha nem akarnak úgy járni, mint az AOL nem ártana az előbbi lehetőséget választaniuk. A felhasználók és a piaci szereplők ugyanis nem szeretik a diktátorokat, a cenzúrát és a korlátozásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #316
    azt nem is ő irta :)
  • narumon #315
    Okés bocs félreérthetően fogalmaztam, én úgy értelmeztem az írásodat hogy aki "apple fan". Erre írtam, amit írtam és úgy értettem, hogy nekem erről a mondatról amit írtál "az "nem tud lóf*szt se, csak van rakás pénze, és hallotta a többi sznob haverjától, hogy az milyen jó.", nos erről nekem a tipikus sony vásárló jön le aki bemegy az áruházba és a milyen tévét vegyek gondolkodásnak az a vége hogy sonyt me az jó, utána vesz mellé sony házimozit meg egy sony konzolt me az jó. Szerintem ez teljesen tipikus! Egyébként nálam egy db Sony termék van ez a PSP (ami még a klasszik 1-es duci psp) és meg is voltam vele elégedve sokáig (végülis most is meg vagyok csak nem használom jó ideje, amióta hosszab utazásra is elég a telefon (iphone), mert az azon lévő játékokkal is teljesen jól elszórakozok, és a zenéket is tudom rajta hallgatni.
    Node ha már sony és választás akkor ebben az esetben is megnéztem, hogy unalmas repülőutakon vajon milyen marokkonzol jöhet szóba, és mivel túl nagy verseny nincs (van a sony meg a Nintendo ez utóbbi viszont nem nekem szól) így pspt vettem.
  • Sir Ny #314
    "Ezt a következtetést egy PSP-ről vontad le?"

    én vontam le???
    te írtad, hogy aki SONY cuccot vesz, az "nem tud lóf*szt se, csak van rakás pénze, és hallotta a többi sznob haverjától, hogy az milyen jó..", nem én.
  • narumon #313
    Ezt a következtetést egy PSP-ről vontad le? Hát gratulálok :D
    Mondjuk ezután nem is írok sehova mert elvakult apple fan vagyok, elvakult sony fan, elvakult samsung fan, meg elvakult MS fan, sőt vagyok még elvakult KTM fan meg elvakult BMW fan, soroljam még?
    (Vagy esetleg ez pont azt mutatja, hogy nem márkabuzi vagyok, hanem bármelyik gyártónak elismerem ha van jó terméke és ha a célomnak megfelel akkor még meg is veszem)
  • Sir Ny #312
    #292
  • Sir Ny #311
    ""már bocsi, de apple-t az vesz, aki nem tud lóf*szt se, csak van rakás pénze, és hallotta a többi sznob haverjától, hogy az milyen jó.."

    "Szerintem ezek inkább a Sony vásárlók.... "

    "PC: Asus P5QL Pro, Intel q9650,4GB RAM, Gigabyte HD4850
    Xbox360, Sony PSP, Samsung LE46B650 and iPhone""

    jó látni, hogy a világból még nem veszett ki teljesen az önkritika. (értsd: azt mondtad magadra, hogy nem tudsz lóf*szt se, csak van rakás pénzed, és hallottad a többi sznob haverodtól, hogy a SONY milyen jó.. )
  • passatgt #310
    ez egy összerakott pc, valószínűleg nincs is ilyen teljesítményű mac, de szerintem más brand gyártónál sincs ilyen gép:)
    bár a mac pro-ba is lehet rakni 4 videókártyát, de gondolom az 5970-es nem megy bele:)
    viszont van 32gb ram:D
  • passatgt #309
    touchpadról anynit, hogy mióta megvan macbookom én sem használtam egeret, még photoshophoz sem, annyira kényelmes:) de ez megint csak szubjektív, gondolom van akinek "durung" ujjai vannak, vagy csak szimplán nem szereti használni
  • Ulkesh #308
    "él éve van win7-em, és egy percet nem kellett vele vacakolni. bekapcsolom...megy.
    előtte xp-m volt, detto. ezalatt a fél év alatt egyébként 2x sikerült kifagyasztanom kb, mindkettő user error volt."

    Ki a szart érdekel, hogy nálad, hogy megy a Windows? Magad is valamilyen szinten informatikusnak vallod magad nem? Nagyjából olyan volt az okos hozzászólásod, mintha az autószerelő mondaná, hogy gyerekek mi az, hogy motorcsere és diagnosztika ebben a BMW-ben, 1,5 óra és megvan.

    Vajon a nagyapád is ilyen könnyen boldogulna a Windows 7-el? Megtudnád vele értetni, hogy mire klikkeljen és mire ne? Miért kell vírusirtó és nem elég, ha van néha frissítni is kell? stb.

    Ne magadból indulj ki, nézz szét Windows fórumokon, hogy mennyi neked triviális kérdés okoz komoly problémát a legtöbb felhasználónak.

    De mondhatnám azt is, hogy az OSX egy nagyon felhasználóbarát rendszer, de kétlem, hogy komoly utánolvasás és jó pár órás szívás nélkül fel tudnád rakni a PC-dre, míg én lehet 10 perc alatt megoldanám. Szóval ne a saját képességeidet és évek alatt megszerzett rutinodat vetítsd ki a több millió átlag felhasználóra, mert igencsak rossz úton jársz.
  • narumon #307
    Ezzel egyetértek nekem a Win7 tökéletesen megy (igaz XPvel sem volt gondom anno)