Gyurkity Péter

Steve Jobs a fiatalok példaképe

Az amerikai tinédzserek egyharmada tartja úttörőnek, kiemelkedő jelentőségűnek az Apple vezérének eddigi eredményeit - Jobs még a hagyományos celebeket is megelőzte a felmérésben.

A Junior Achievement nevű szervezet elsősorban a tinédzserek felkészítésével foglalkozik, az első munkahely megszerzését, a felnőtt korba való belépést elősegítve (igen, ezt már a 18. életév betöltése előtt fontosnak tartják, míg itthon sokan az egyetem után nem tudják, mihez kezdjenek a nagybetűs életben). Most ők végeztek egy érdekes felmérést, amelynek segítségével azt szerették volna megtudni, hogy a 12 és 17 éves közötti korosztály kiket tart példaképének.

Az eredmény bizonyos szempontból meglepő, hiszen a celeb státuszt élvező hírességeket megelőzve Steve Jobs, az Apple első embere végzett az első helyen - igaz, sokan őt is ebbe a kategóriába sorolják, köszönhetően a személye köré felépített erős imázsnak. Jobs a fiatalok 35 százaléka szerint alkotott kiemelkedőt, mutatott be az életet megkönnyítő és azt jobbá tévő új fejlesztéseket, ám mindenképpen érdekes részlet, hogy mindössze 4 százalékuk tartja fontosnak személyes hírnevét és az évek során felhalmozott vagyonát.

A második helyre Oprah Winfrey futott be, aki a tengerentúlon oly népszerű talkshow/celebshow műsorvezetője. Ő már inkább tartozik a hagyományos értelemben vett hírességek közé, amire a felmérés készítői szerint az a magyarázat, hogy celebközpontú társadalomban élünk. Winfrey 25 százalék számára példakép, amiért tevékenységével "jobbá tette" a világot. Legalább ilyen érdekes, hogy a Facebook társalapítója a maga 10 százalékával meglehetősen alacsonyan végzett a listán, vagyis a közösségi oldal sikere még nem jelenti automatikusan azt, hogy példaképnek tekintik őket a fiatalok.

Jobs esetében a meghatározót tényező a számos eltérő területen elért sikere volt, amelyet nem mellesleg az Apple is ügyesen fordított a saját hasznára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #51
    Na az jó, már neki is láttam összeszedni a dolgokat.... találtam is sokmindent, meg kaptam segítséget is.
    Valóban ez egy rendkivül széles iparág lett, így a legjobb az lehet talán, ha mindenki kiválaszt egy szeletet belőle, amivel foglalkozni szeretne, és arra megy rá jobban.

    Tetsuo :-) igen én optimista vagyok.... engem ez hajt.. szeretek tanulni, és önfejleszteni.
  • readswift #50
    én is 83-as vagyok

    engem szakközép 2. óta foglalkoztat dsp, amikor az a dsp sharc még 1. generációs volt. Most tartanak aszem a 4.nél. Nem használnám már, fpga sokkal jobb, univerzálisabb , de nehezebb is, toolokon múlik igazából, ez meg a teórián. Próbáltam könyvet olvasni ifjonc koromban de célirányos pdf-ek sokkal jobbak és warezolnod sem kell. Egy gond van, nagyon széles lett ez az iparág az utóbbi 10évben. És 10évvel ezelőttről is találni olyan infókat amit egyébként máshonnan nem szedsz elő : DD
  • Tetsuo #49
    Hm, optimista vagy..
  • coolbboy83 #48
    Szóval asszondod van sok leírás ezekről a komolyabb félvezetőkről?? :-) HMM az finom lenne...
    Bár ezekről nekem sokat kell tanulnom, hogy átlássam......de nagyon érdekelnek.

    WOW, egyébként frankón már megkérdezem, te hanyadik évedben jársz???? Remek dolgot űzől :-)
    Én imádom a szakmám, de amint mondtam sokminden érdekel és fiatal vagyok.....van idő.
  • coolbboy83 #47
    De akkor ezeket miért nem használják??? lehet ki kéne ezeket próbálni okosan.. :-)
  • readswift #46
    hát, ezek az FPGA chipek nagyon durvák ha audio DSP-re használod:) Toolsetek egyre jobbak és jobbak. Ahogy láttam adsp SHARC-t használnak audiora álatlában, azokat ezek szószerint agyonvernék :). Toolok terén is. A teória és a hozzátartozó 2d -ben elképzelendő függvényábrázolás nagyon fontos, de leginkább az első az ,mert jó szemléleltető ábrák szoktak előfordulni doksikban , és abból nem nehéz "extrapolálni" agyilag. Rengeteg jó doksi van neten ,jóféle olvasmányos egyetemi disszertációk.
  • coolbboy83 #45
    26 évesen még van időm tanulni....úgyérzem.
  • coolbboy83 #44
    Hmm, ez szép dolog :-) engem mindig lenyűgözött az elektronika is, a családban van is elektro-műszerész, meg villamosmérnök.
    Engem is érdekelnek, főleg a félvezetők..... gondolkodtam rajta, hogy megtanulok róluk amit lehet.
    Jópár dolog van, ami érdekel..... és hála istennek alapos fajta vagyok... vagy jól, vagy sehogy:-)

    Grat hozzá !! Respect :-) !!!
  • readswift #43
    http://hu.wikipedia.org/wiki/FPGA_%28Field-programmable_gate_array%29

    dsp
  • coolbboy83 #42
    jajjjjjj beugrott... a kocsmaszinyó.... a jó kis cigány lakodalmas szinti.... az többnyire Casio :-)