Gyurkity Péter

Hallgat az Apple a felrobbanó iPodokról

Bár számos esetről érkezett hír az elmúlt években, az Apple a jelek szerint igyekszik elhallgattatni, megvásárolni ezen esetek károsultjait - egyre több hordozható készülék válik tűz martalékává.

A Times arról számolt be, hogy a szigetországban újabb fiaskóra került sor, amelynek során az iPod készülék megsemmisült, majd pedig az első kapcsolatfelvételt követően a cég szerette volna biztosítani a károsultak hallgatását. Utóbbiak ebbe nem egyeztek bele, így kerülhetett a hír az újságok címlapjára.

Az eset főszereplői a 47 éves apa, annak 11 éves lánya, valamint természetesen a nemrég vásárolt iPod lejátszó, amely a szülő elmondása szerint előbb érdekes zajt adott ki magából, majd pedig egyre jobban felforrósodott. Az illető elővigyázatosságból kihajította az udvarra a készüléket, amely néhány másodperc múlva kigyulladt, füstöt eresztett magából, és valósággal felrobbant, hiszen ezzel egy időben mintegy 3 métert emelkedett a levegőben. A férfi 162 fontos áron vette a lejátszót, fel is vette a kapcsolatot az Apple, illetve az Argos illetékeseivel, majd az Apple egyik helyi vezetőjével folytatott beszélgetése eredményeként hamarosan egy levél landolt postaládájukban.

Az Apple mind a telefonbeszélgetés során, mind pedig a levélben tagadta felelősségét, ezzel egy időben pedig felajánlotta a családnak, hogy a kártérítés kifizetéséért cserében hallgatni fognak mind az esetről, mind pedig magáról a megállapodásról. A szülők nem voltak hajlandók vállalni az életre szóló kötelezettséget, hiszen amennyiben kikotyogták volna a részleteket, a cég rögtön bírósági úton vett volna elégtételt. Ők mindössze a készülék árát szeretnék visszakapni, ami a jelek szerint nem lesz könnyű.

Korábban egy amerikai újságíró mintegy 800 oldalas dokumentációhoz fért hozzá, amely ehhez hasonló eseteket tartalmazott. Ezért az anyagért azonban keményen meg kellett küzdenie, mert az Apple ügyvédei végig hátráltatni igyekeztek őt munkájában, igyekezvén elhalasztani a kiadást. A kirotv.com oldalán olvasható vizsgálat azzal a konklúzióval zárult, hogy hasonló ügyek tucatjaira került sor, az Apple pedig ugyanígy járt el ezek többségében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #72
    hibák voltak, vannak és lesznek. nem tehetsz ellenük semmit, ahogy senki nem tehet ellenük semmit.
  • narumon #71
    "Bár ha az apple-nek ez a felderítés - tusoljuk amíg lehet, vesztegessünk amíg tudunk - akkor ismét egy nagy taps nekik, mert biza ezt nem így kell!"

    Szerintem ezt is pont ugyanúgy csinálja mindenki. A sony is azért hivta vissza az ominózus aksikat mert szép sorban halltak meg. Nem 25millióból 10db hanem 1M-ból ezresével. Ha valamiből eladsz 25M db-ot, és 10-20 vagy 100db csinál valamilyen hibát, akkor nem hivhatsz vissza 25M db-ot mert azt sem tudom mi a hiba mit kéne cserélni. Ezért nem lehet itt okosat mondani. Sajnos ez ilyen. autógyáraknál sokkal veszélyesebb dolgokkal rohangálsz az úton jó ha tudod.
  • dilofekete #70
    ja és persze egy azonos színű öngyújtót ne felejts el mellé tenni :)
  • dilofekete #69
    Beledugsz a füllhalgató helyére eggy szöget, folyamatosan töltőn legyen, hogy ne merüljön le és kiteszed a napra a tetőn amíg meg nem hal.
    :)
  • Renátó1985 #68
    valaki meg tudja mondani hogyan kell felrobbantani direkt 1 ipod-ot? mert akkor megyek argosba veszek 1-et :D de komolyan aki tudja írja már meg :)
  • mrlujoak #67
    narumon :

    "Ne vicceljünk már. Hol volt itt emberélet meg maradandó sérülés? Asszem ekkor lehetne aztán igencsak perelni. Egyébként meg gondolom az apple is utánanéz a problémának csak először lokalizálni kell, hogy miről is van szó. Ezt pár darab után nem lehet sajnos megtenni. Várjuk ki a történet végét."

    Elég sz@arul lokalizál...
    Bár ha az apple-nek ez a felderítés - tusoljuk amíg lehet, vesztegessünk amíg tudunk - akkor ismét egy nagy taps nekik, mert biza ezt nem így kell!

    Miért is kell megvárni, hogy emberéletbe vagy sérülésbe kerüljön egy - jelen esetben több - felelőtlen vezetői döntés.
    Vélem, ha Te, vagy egyik hozzátartozód szenvedne sérülést, tuti nem gondolkodnál a lokalizációról.

    Ez, egyszerűen szégyen. Természetesen mindez a jelenleg elérhető információkra alapozva értendő.

    mrlujoak
  • aaaaa #66
    A legtöbb Digitális fényképező AA elem csatlakozója ilyen. Amúgy meg meg lehet védeni más módon is az elektronikákat a fordított polaritástól, a dióda elég rég fel lett találva...
    Egy Li-Ion akku sokkal jobb minden szempontból, mint a Ni-MH akku. Nem véletlenül ezt használják a legtöbb helyen.
  • dilofekete #65
    Mellesleg amikor aksit kéne cserélni az mp3-ban akkor nagy általánosságban nem lehet hozzá kapni pont olyan aksit, tehát ez is azért van, hogy újat vegyünk.
  • dilofekete #64
    A logitec egerembe is bele lehet tenni fordítva az elemet. Eggyszer sikerült is és annyira forró lett 10s alatt, hogy alig tudtam kivenni, amikor meg elkezdett füstölni, hozzávágtam a szekrényhez és kiesett belőle. Még ez is működik. Viszont az elemcserélési lehetőséget én nem hagynám ki csak akkor, ha az aksit is lehet cserélni, de ilyen mp3-al még nem találkoztam, még ha van is ilyen.
  • aaaaa #63
    Normálisabb készülékek nem működnek, ha fordítva rakod bele az elemet, ugyanis a ceruzaelem két vége gyárilag nem egyforma. Egyszerű mechanikai kialakítással meg szokták oldani, hogy ha fordítva teszed bele, nem is érintkezik. Persze a leggagyibb készülékeknél természetesen nem foglalkoznak ilyen apróságokkal. A nagyobb akksi is kigyullad, nem méret függő. Notobookokban vastag falú nagydarab akksik szoktak felgyulladni.