Berta Sándor

Menekülnek a szerzők a Wikipédiáról

A Wikipedia üzemeltetőinek rendkívül komoly problémával kell szembenézniük: folyamatosan csökken a szerzők száma. Amennyiben a helyzet nem oldódik meg hamarosan, úgy akár a szolgáltatás jövője is veszélybe kerülhet.

Egyre több ügy bizonyítja, hogy közel sincs minden rendben a népszerű online lexikon körül. A jelenségről a The Wall Street Journal számolt be és a gazdasági lap két videót is megjelentetett a témában. Ezek szerint szabályosan menekülnek a szerzők a Wikipédiáról. Csak az idei esztendő első negyedévében több mint 49 000 szerző fordított hátat az online lexikonnak. Összehasonlításul: 2008 elején csak 4900 felhasználó döntött hasonlóképpen.

A Wikimedia Foundation illetékesei a hírt kénytelenek voltak megerősíteni a The Wall Street Journal munkatársainak, ugyanakkor közölték, hogy a jelenség főleg az angol nyelvű bejegyzések készítői körében figyelhető meg. Bármennyire is aggasztó a helyzet, a Wikimediánál egyáltalán nincs pánik és hallani sem akarnak a szolgáltatás megszűnéséről vagy szüneteltetéséről. "Kevesebb segítővel is tovább tudunk dolgozni azon, hogy egy jól használható enciklopédiát állítsunk össze. Ennek a munkának az elvégzésére bőven elegendő egy bizonyos számú szerző" - nyilatkozta Sue Gardner, a Wikimedia egyesült államokbeli részlegének ügyvezető igazgatója.

Az okokról egyelőre megoszlanak a vélemények. Sok szakértő szerint elsősorban az áll a jelenség hátterében, hogy egyre kevesebb érdekes témáról lehet írni. Az egyre több előírás és publikálási feltétel szintén hozzájárult a helyzet kialakulásához. "Amennyiben az emberek azt hiszik, hogy a Wikipedia a végét járja, csak azért, mert nincs több érdekes téma, akkor az egy komoly probléma. De ha csak arról van szó, hogy a közösség túl szigorú az újonnan érkezőkkel, akkor azt könnyen korrigálni lehet" - közölte Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója.

November elején vita robbant ki az internetes lexikon készítői és üzemeltetői között arról, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg az oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csiber #32
    Google a barátod, Wikipédia a barátnéd...
  • hol9672 #31
    Próbálj csak meg kicsit is józan szemszögből átszerkeszteni egy orditóan/balosan elfogult cikket - pl a Magyar Hirlaposat, ahol a balosok hosszan idézik Szombathy Pál fröcsögéseit - ha egyáltalán megjelenik, nagyon hamar törlik.
  • Emmegki #30
    Nem talált, az az előző lépcsőfok volt, a Nupedia. Emberek beküldhettek cikkeket, valaki átnézte-átjavította, kitette. Ha valamit javítani kellett, szintén ez a procedúra ment.

    Nem is lett népszerű. Ezért Jimbo Wales bezárta a Nupédiát, és a tartalmát átemelte egy szabadon szerkeszthető lexikonba. Ez lett a Wikipédia. Rájöttek, hogy nem a tartalmat kell védeni szóról-szóra, hanem a károkozás lehetőségét minimalizálni. Ha hülyeség kerül bele, előbb-utóbb úgyis kikerül belőle, minden változtatás visszaállítható - csak figyeljék elég sokan egymás munkáját.
  • Emmegki #29
    Pontosan.

    Mindenesetre nincs még itt a vége, a WP működik, majd észbe kapnak és kitalálják merre kell menni. Pont ez a nagy előnye, hogy önszerveződő közösség.
  • Sir Ny #28
    pár zsidó lepatkált pár némettel, hogy irtsák ki a konkurenciát.
  • BenceYCE #27
    Itt nincs világösszesküvés. Van egy pár ember aki kimondhatatlanul sok pénz felett dönt. Gondolom a FED igazgatótanyácsa is csak zsebpénzből él szerinted és ezek az emberek nem a kapzsiságuk miatt jutottak el oda ahol vannak. Na akkor most mondj egy pár érvet amitől elhiszem, hogy ezek a hatalommániás embereknek ugyan olyan általános céljaik vannak mint Neked, Nekem, vagy egy tök átlagembernek a földön. Közben Ők a legszegényebb emberek a földön, mivel a lehetetlen célokért küzdenek már csak és a céltalan élet egy kicsivel másabb mint amihez itt nekünk általában közünk van. Te tényleg elhiszed, hogy a világ leggazdagabb emberei top 10-es listára ezek a magukat istennek képzelő emberek még egyáltalán fel akarnak kerülni?
  • hol9672 #26
    Kishitlerek rohangálnak a magyar wikipédián, igen. Csak épp az ellenkező előjellel.

    De szerencsére a wikipédia ma már nem az egyetlen szerkeszthető online enciklopédia.
  • Anotino #25
    Ilyen sok kishitler rohangal itt, vagy csak aktivabbak az atlagembernel? Szerintem a szokasos vilagosszeeskuves bizonygatasa a wikipedias cenzuran keresztul egy vicces gondolat, inkabb csak a valasztott hobbit tukrozik. Hasonlo kovetkeztetesekre lehetne jutni a tengerimalac tartasa kapcsan irt cikkek cenzurai alapjan is.
  • Epikurosz #24
    Én nem általánosítok. Tárgyilagos vagyok és szelektív.
  • hol9672 #23
    Nono, pontositsunk, azért nem mindannyian, és nem mindenért.

    De pl. ezért konkrétan a cion-klikkbe tömörülő, diktatórikus hajlamaikat a wikipédián kiélő magyarországi wikipédisták, igen.