Gyurkity Péter

Elindult a Google tudástára

Google Knol néven útjára indult az egyelőre béta fázisban lévő internetes tudástár, amely a Wikipédia ellenfeleként, ám attól némileg eltérő felfogásban gyűjti az értékesnek ítélt tartalmat.

A keresőcég hivatalos közleménye szerint A Knol (amelynek neve az angol knowledge szóból ered) egy fontos részletében tér el a megszokott wikiktől, ez pedig az egyes szócikkek hozzáadása, illetve azok későbbi szerkesztése. A wiki esetében ugyanis bizonyos keretek között bárki hozzáférhet a bejegyzésekhez, módosíthatja azokat, ezzel is pontosítva, vagy akár elhomályosítva egyes részleteket. Itt egészen másként zajlik ez a folyamat.


A Knol feladata a cég megfogalmazása szerint az internetezők fejében lévő tudás összegyűjtése, amely eddig nem feltétlenül találta meg az utat a világhálóra. Az egyes bejegyzéseknek megvannak a kijelölt szerzői, akik nevükkel és képükkel egészítik ki az írást. Szerzők egész csoportja is dolgozhat egy-egy íráson, ezt a fejlesztők igyekeztek megfelelő keretek közé szorítani. Ami a tartalom pontosítását illeti, bárki javasolhatja az egyes változtatásokat, ám az eredeti szerzők dönthetik el, hogy valóban kivitelezni kívánják-e azt, vagy inkább elvetik az ötletet.

A Google megállapodást kötött a New Yorker magazinnal a tartalom kiegészítésére, ezt pedig utóbbi meglehetősen széles kínálatából tehetik majd meg a szerzők. Az olvasók véleményezhetik az egyes írásokat, ők maguk is kezdeményezhetik új bejegyzések közlését, a szerzők pedig jogosultak a saját Adsense szolgáltatásuk megjelenítésére, amelynek révén részesülhetnek a reklámokból befolyó bevételekből.

A kínálat egyelőre még szegényes, ám a Knol portálnak minden esélye megvan arra, hogy gyorsan izmos vetélytárssá váljon, amelyet a Wikipédia alkotói sem hagyhatnak figyelmen kívül - elég ha csak a legutóbbi felmérésre gondolunk, amely szerint az Egyesült Királyságban már a keresőcég neve a legfontosabb márka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anomaly #7
    Ez egy kicsit már régóta elidult nem?
  • GregSB #6
    Elég felemás érzéseim vannak.

    Egyrészt sokkal egyszerűbben kezelhető, jobban átlátható a cikk szerkesztője mint a Wikié (láttátok már annak a szerkesztőjét? Egy rémálom :) Maga regelés is sokkal egyszerűbb, egy szóval az egész sokkal ergonómikusabb mint a wiki.

    Másrészt viszont az már több mint 7 millió _ellenőrzött_ cikknél tart, ide meg boldog boldogtalan tud írni amit akar. Mondjuk ezt részben kiküszöböli majd hogy lehet értékelni a cikkeket szóval ha keresünk majd egy témában tuti a magasabb értékelésűeket és a visszaigazolt cikkíróktól (mert erre is van lehetőség) származó cikkeket fogja első helyre rakni de akkor is megmosolygató pl ez a DOA4 rivijú. :D

    Ráadásul valami alap ellenőrzés tuti van, mert index által tegnap felrakott Speak próbacikket még mindíg nem listázza ki, hiába keresünk rá.
  • M0RN1NGST4R #5
    a béta az mostanában nagyon divatos szó, nem tudtátok?
  • opeca #4
    Szerintem ez baromság.
    Az eredeti szerzők hitelességét, illetve az általuk leírtak hitelességét ki fogja ellenőrizni?

    Mert ilyen alapon sokkal nagyobb elhomályosítások léphetnek fel, mint a wikipédia esetében.
  • Vardar #3
    * Wikipédiánál:D
    Ja, kell neki vagy 10 év.
  • Vardar #2
    Googlenek mindenhol ott kell lennie? Én akkor is maradok a Wikipédiának, ha törik, ha szakad.
  • npityusk #1
    Egyenlőre BÉTA az is marad vagy 10 évig............DE most kell ez/jó ez????