Berta Sándor, Gyurkity Péter

Megbízhatóságuk szerint osztályozná a Wikipedia a cikkeket

Új megoldással tenné megbízhatóbbá az oldalain található anyagokat a népszerű internetes lexikont üzemeltető szervezet. Színkóddal jeleznék az egyes szövegrészletek elfogadhatóságát.

A Wikipediát gyakran illették azzal a kritikával, hogy a felhasználók által készített vagy módosított cikkek és bejegyzések pontatlanok. Az online lexikon működtetői ezen akarnak javítani egy új módszerrel. A beszámolók szerint a WikiTrust nevű rendszer lép majd életbe a Wikipedia oldalain a közeljövőben, amely speciális kiegészítő formájában eddig is elérhető volt.

Az új rendszert a kaliforniai Santa Cruz Egyetem (UCSC) Wiki Laboratóriumának kutatói fejlesztették ki. A megoldásnak köszönhetően a látogatók bármikor meg tudják állapítani, hogy egy adott cikk mennyire megbízható vagy éppen pontatlan. Az új színkódos jelölés egyébként egy nagyon egyszerű elv alapján működik. Minél hosszabb ideig marad változatlan formában egy cikk, annál megbízhatóbbnak minősíti a rendszer. A megkérdőjelezhető minőségű vagy a kérdéses forrásból származó dokumentumokat rikító sárga színnel jelöli majd a program. Ezzel szemben a megbízható szerzőket és forrásokat világos színnel különböztetik meg a többi anyagtól. Minél többen tekintenek meg vagy módosítanak egy cikket, az annál megbízhatóbb minősítést kaphat, míg végül a jelölése sárgáról fehérre változik.

A WikiTrust már tavaly novemberre elkészült, a fejlesztők azóta tesztelik és próbálják még jobbá tenni. A szolgáltatás idén ősztől lesz minden regisztrált Wikipedia-tag számára elérhető. Az üzemeltetők indoklása szerint napjainkban az online kollaboráció központi szerepet kap, és egyre több olyan szolgáltatás található meg a világhálón, amelyek egyszerűen nem kerülhetik meg a reputációra, a közreműködők megbízhatóságára építő platformok beemelését.

A Wikipedia angol nyelvű változatában alig két hete regisztrálták a hárommilliomodok bejegyzést.
Idén januárban az angol felhasználók többsége elfogadta, hogy kiadás előtt ellenőrizzék a szócikkekbe kerülő változtatásokat. A módszert például a német Wikipedia egy ideje már alkalmazza és az elmúlt napoktól ugyanez történik az angol nyelvű Wikipedia esetében is.

A jelenleg is alkalmazott algoritmus használatát az egész portálra kiterjesztik majd - ez a munka jelenleg is tart, a nyilatkozatok szerint pedig már idén ősszel számíthatunk arra, hogy a megjelenített oldalak nagy többségén megtalálható lesz a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    LOL a nok 90%a nem ert alapfokon sem az informatikahoz es nem is akar..
  • Epikurosz #6
    (De ez érvényes az Sg-re is. )
  • Epikurosz #5
    Ráadásul az a kevés is, aki ott van: undok.
  • valentine2 #4
    Azt olvastam, hogy kevés a női cikkíró a Wikipédián. Hajrá csajok! Szélessáv nem csak a férfiaké! :D

    Szélessáv
  • Epikurosz #3
    Az ötlet nem rossz, minden termelési folyamatban szükség van minőség-ellenőrzésre, csak nem mindegy, hogy kik a meósok. A WikiTrust-féle automatizálás persze jobb, mint a háttérbeli emberkék manipulációja.
  • Amergin #2
    Hogy jobb lesz-e az gusztus dolga, de szerintem rosszabb nem lesz a változtatás után.
  • passatgt #1
    szerintem meg jó mindegy úgy, ahogy most van