Berta Sándor

Bemutatták a Windows Mobile 7-et

A barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon mutatta be Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a Windows telefonok új generációját, a Windows Phone 7 Seriest.

Az új platform a telefonos szoftverek világát új szemszögből közelíti meg, ismertetőjegyei közül pedig az intelligens megtervezettség és a webes tartalmak és alkalmazások integrációja a legjellegzetesebb. Az új mobil operációs rendszer esetében a Microsoft alapjaiban újszerű szemlélettel közelíti meg a mobiltelefonok szoftverének kérdését. A tervezés alapja egy új, holisztikus - azaz a teljességre, nem pedig a "részletekben való elveszésre" törekvő - rendszer, amely a telefon egészére hatással van a vizuális megjelenéstől a funkciókon át a hardverek integrációjáig.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Start képernyőn például folyamatosan frissített "izgő-mozgó mozaikok" hívják fel a figyelmet más felhasználók valós idejű tartalmaira, megtörve ezzel a statikus ikonok korát. A mozaikok fickándozása nem öncélú, ha a felhasználó létrehoz egy mozaikot valamely ismerőse számára, akkor azonnal láthatja az illető legfrissebb képeit vagy bejegyzéseit, elég, ha rápillant a Start képernyőre.

Minden Windows Phone 7 Series telefon rendelkezni fog egy "Bing" gombbal, amely közvetlen hozzáférést nyújt a keresési funkcióhoz. Ugyanakkor a Bing egy különleges verziója segítségével a felhasználó a kérdés típusától függően a valószínűsíthető szándékának leginkább megfelelő találatokat kapja. Az új platform hat speciális központtal rendelkezik, amelyek lefedik azokat a területeket, amelyek - legalábbis a Microsoft szerint - a legjobban érdeklik az embereket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezenkívül a redmondi cég a hardverekre vonatkozó szigorúbb előírásokat alkalmaz majd, hogy így segítse elő a nagyobb kompatibilitást a különböző készülékekkel. A cég partnerei már megkezdték az új telefonok elkészítését, a vásárlók számára az első darabok várhatóan az idei karácsonyi szezonban lesznek elérhetők. Az új készülékek és a mögöttes szolgáltatások magyarországi elérhetőségéről egyelőre nincs információ.

Az IDC adatai szerint a tavalyi esztendő első három negyedévében a mobiltelefonok 10,5 százalékán volt Windows Mobile operációs rendszer. Ez ugyan nem nagy érték, de figyelembe kell venni, hogy a 6.5-ös változat hivatalosan csak tavaly október eleje óta elérhető. Az idő a redmondiakat sürgeti, hiszen mielőbb lépniük kell, ha nem akarnak lemaradni az Android, a Blackberry és az iPhone mögött.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A társaság már dolgozik a Pink fantázianevű okostelefonján, amellyel a legfiatalabbakat akarja megcélozni és amelynél a közösségi hálózatokkal kapcsolatos funkciókra helyezik majd a hangsúlyt. A Pinket a Sharp fogja gyártani és várhatóan tavasszal jelenik meg a piacon. A Pinket ugyanakkor most még nem mutatják be Barcelonában. A Windows Mobile 6.5 már a hivatalos megjelenése előtt gyakorlatilag elavulttá vált, míg a Windows Mobile 7-esen ezt mindenképpen el akarja kerülni a Microsoft és az új operációs rendszeren több mint ezer fejlesztő munkálkodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jocco #16
    Vidéken még a GSM lefedetség is siralmas néhol nem még a mobil internet. Arról nem is beszélve hogy ha mindeki annyira rácuppana a mobilinternetre igencsak gyorsan elfogyna a sávszél s rövid idön belül az egész használhatatlanná válna. Ahoz meg hogy ne igy legyen beruházni kellene a szolgáltatónak amit persze rajtunk kellene behajtani, ugyh végül is ugyan ott lennék ahol most söt lehet még dárgább is lenne minden.

    A telfonnal jelenleg is minden megoldható s mint irtam is egy mai proceszeornak meg se kottyan 5-6 program egyidjü futattása, annál meg már mi kell több. Az uj procik meg OS-ek csak a sok felesleges szar kiszolgálásra kellenek. Mert kurvára fontos h ha ránéz az ember a telefonra lássa h milyen az idöjárás egy hónapra elöre meg h kinek mi éppen az aktuális agymenése a facebookon. Cserébe meg naponta rakhatja fel tölöre mert egy napot is alig bir ki a teló a GHz-es processzor meg a sok" kijelzö, meg a jól alutervezett akksi miatt. Ennek aztán tényleg sok értelme van.
  • kvp #15
    "Azért ez a mobil pénztárcás dolog még odébb van azért szerintem, legalább is itt nállunk."

    Japanban mar jopar eve hasznaljak, foleg fizetesre es berletkent. Egy a 90-es evekben keszult japan filmben lattam eloszor es nem techdemo volt hanem vigjatek, tehat ott ez mar hetkoznapi.

    "Most viszont nyomják a bivalyerős mobil CPU-kat csilivili felülettel, de mintha nem tudná az ipar - és a felhasználók sem - hogy mire jó ez egyáltalán, azon túl amire eddig is használtuk... értem itt magamból kiindulva a telefonálást, sms-t, navigációt és játékokat."

    Meg mindig nincsennek ott, hogy egy desktop gep tudasat hozzak. Attol, hogy kisebb a telefon kijelzoje, meg nem nem jelenti azt, hogy egy weboldal megjelenitese kevesebb eroforrast igenyel. A risc-es MHz-eket amugy is el kell felezni, hogy az x86-os pc-s megfelelojuket kapjuk. (bar ujabban mar 4-elni erdemes)

    A telefonalas nem igenyel nagy procit, az sms sem. A jatekok es a navigacio viszont egy pc-t is meg tud izzasztani, nem beszelve a videolejatszasrol, a java-rol es a flash-rol. A teljesitmeny meg jo ideig nem lesz eleg. A lenyeg az, hogy ha nem hasznaljuk ki eppen a teljes teljesitmenyt, akkor ne fogyasszon olyan sokat. A grafikat meg majd rendbehozzak. En jobban szeretem ha kevesebb az effekt, de gyorsabb a reakcioido. (tehat tenyleg csak annyit kell varni amig a gep szamol vagy keres, de a megjelenites azonnali)

    A jovot nehez megjosolni, de a lenyeg a voip alapu halozatokon lenne, ahol mar csak altalny alapu elofizetoi dijat fizetunk a szolgaltatonak, aki ezert cserebe internethozzaferest ad a keszulekre. A tobbit meg megoldja maga a felhasznalo a kulonbozo kulso programok segitsegevel. Peldaul az audio hivasokat a skype-al vagy egy szabvany voip klienssel. A web hozzaferest a kedvenc bongeszojevel es ugyanezt teszi a chat es egyeb uzenetkuldo rendszerek eseten is. Igy a mobilszolgaltatok visszakerulnek abba a kategoriaba ahol az aram, gaz es vezetekes internetszolgaltatok is vannak, azaz kozmuveket biztositanak. Az uj szabvanyok (lasd: long term evolution) legalabbis erre probalnak menni, aztan meglatjuk, hogy sikerul-e. Egyelore csak az apple dolgozik az iparag tobbi versenyzoje ellen, a tobbiek nyitni probalnak es a szabvanyugyi bizottsagok is oket tamogatjak.
  • jocco #14
    Azért ez a mobil pénztárcás dolog még odébb van azért szerintem, legalább is itt nállunk.
    Annak meg h azért legyen egy akkuzabló processzor a telefonba h ha meg akarom nyitni a cim jegyzéket ne 2 órát keljen rá várni mivel a procit ép az aktuális idöjárás meg a facebook üzik letöltésével van elfoglalva nem sok értelmét látom. Pláne ugy h gyakolatilag most is minden megoldható.
    Pl most csak próbaképp noka e52: jelenleg a háttérben fut, mp3 lejátszó (szól a zene), iwiw oldal megnyitva a böngészön, msn kliens fut, lépésszámláló fut, energia profilozó program fut, s még igy is pöcre indul a youtube lejátszó vagy a navi (ami amugy offline és teljesen ingyens :)), s gondolkodás nélkül vált át bármelyik futó programra. S mindezt ugy hogy ha nem piszkálom sokat a telót egy hetet simán elmegy, de ha napont a 1-2 órát megy az mp3 meg netezek rajta meg beszélek többet ugy is simán el megy 3-4 napot. Na ezt csinlja utánna az a hires iphone os :P
  • paraszgyerek #13
    Az az érdekes hogy pont fordított helyzet állt elő mint a PC-knél - ahol mindig a szoftveres fejlődés után kullogott a hardver, mert a PC-knél tudtuk hogy mit akarunk.

    Most viszont nyomják a bivalyerős mobil CPU-kat csilivili felülettel, de mintha nem tudná az ipar - és a felhasználók sem - hogy mire jó ez egyáltalán, azon túl amire eddig is használtuk... értem itt magamból kiindulva a telefonálást, sms-t, navigációt és játékokat.

    Amíg át nem veszi a mobil a pénztárca és személyi igazolvány/jogsi/adókártya stb. szerepét, addig marad az okostelefon a tizenévesek, techrajongók és munkamániás menedzserek játékszere.

    Onnantól viszont hogy okmánnyá válik a mobil, érdekessé válik a helyzet - és talán épp emiatt olyan intenzív a harc most - vajon mi lesz a bankok és kormányok által "jóváhagyott" mobil technológia...?

    Bocs az off-ért, ha ez az :-)
  • jocco #12
    Én személyszerint sajnálom h erre felé megy a mobil technológia. Nem igazán látom értelmét h mi szükség van már telókban is lassan 1GH-es prociknak meg az ilyen eröforrás zabáló os-knek, legyen az win, android, vagy iphone os. Csilivi szar egytöl egyig minegyik tele felesleg dolgokkal amikre max a tizenésvesek élveznek el, meg a sok agymosott amerikai.
  • DjDano #11
    Az Iphone a tökéletes agymosás esete... Az embrek azt tekintik etalonnak, nem lényeg hogy van nála jobb olcsóbban, rohannak a boltba vagy ha csórók megveszik az utánzatot 30 rongyért...
  • GregSB #10
    Neked nem jó, 30-40 millió embernek meg jó.

    Te veszel majd valami mást...

    Hibás döntés akkor lett volna a multitask részben kihagyása (mert az OS tudja a multitaskot, sok minden fut a háttérben rajta, csak a 3rd party appok nem futhatnak), ha megbukott volna az OS. De nem bukott meg, sőt az egyik legsikeresebb mobil OS az utóbbi években.

    Akinek nem tetszik az majd választ valami mást. Lesz konkurencia bőven - Android, Chrome OS, Win7, stb...
  • stockhouse #9
    itt már megint flémelés lesz, és jönn a földhöz ragadt banda:P
  • Ferrer #8
    "Az ipodból is sokat eladtak mégis gyengébb teljesítményben és tudásban mint a konkurensek pl. sony x1000 de legalább drágább."

    Haha :)
  • Darth Sith #7
    Attól még h sokat eladtak belőle nem biztos h jó. Az ipodból is sokat eladtak mégis gyengébb teljesítményben és tudásban mint a konkurensek pl. sony x1000 de legalább drágább. Vagy a filmeknél ott van a twiglight. rekordokat döntött mégse jó film :)