Berta Sándor

Mobiltéren erősít a Microsoft

A redmondi cég a mobiltelefonokra küldött, illetve onnan érkezõ e-mailekkel szeretné meghódítani a mobil piacot.

A Microsoft a barcelonai 3GSM kiállításon bemutatta az elsõ e-mail küldési funkciót támogató Windows Mobile 5 operációs rendszerrel ellátott mobil készülékeket. Az úgynevezett Push-funkciót - amelynek segítségével az elektronikus levelek a szerver lekérdezése nélkül, egyenesen a mobiltelefonra érkeznek meg - a RIM cég Blackberry programja tette népszerûvé. A Microsoft most úgy döntött, felkarolja ezt a funkciót és igyekszik világszerte még népszerûbbé és elfogadottabbá tenni. Mint azt Hardy Poppinga, a Microsoft Europa menedzsere a 3GSM kiállításon elmondta: a Hewlett-Packard, a Fujitsu Siemens, az Asus és a Chungwa nevû thaiföldi cég fog bemutatni Windows Mobile 5 operációs rendszert futtató okos telefonokat és tábla-PC-ket.

Az amerikai vállalat elsõsorban azzal érvel, hogy mivel a legtöbb munkahelyi környezetben amúgy is Microsoft szoftvereket használnak, így a Windows Mobile 5 és az e-mail küldési funkció egyszerûen integrálható ebbe a rendszerbe és ez semmilyen plusz szoftverterhet nem ró az adott cégre. Poppinga szerint a hálózatba való bekötés olyan egyszerûen megvalósítható, mint amikor valaki egy új eszközt csatlakoztat egy számítógéphez.


A Microsoft elképzeléseit Steve Ballmer mutatta be

A Microsoft komolyan számol a mobil piac meghódításával, erre utalt korábban többször Bill Gates, a vállalat társalapítója is. Az okostelefonok - vagy más néven Smartphone-ok - ugyan jelenleg csupán a piac nyolc százalékát teszik ki, azonban ez a helyzet hamarosan megváltozhat, hiszen az elemzõk 2008-ra 200 millió ilyen termék eladásával számolnak. A TDG piackutató cég szerint az okos telefonok piacán 2010-re a Windows Mobile 5 29 százalékos piaci részesedésre tehet szert és ezzel piacvezetõvé válhat. Jelenleg ebben a tortában a Nokia által támogatott Symbian a meghatározó a maga 51 százalékos piaci részesedésével, a második Linuxnak 23, a Windows Mobile-nak 17 százalékos piaci részesedése van.

Az elsõ Windows Mobile 5 operációs rendszert használó készülékek a Hewlett Packard iPaq hw6900 Mobile Messenger, a Fujitsu Siemens FS Pocket Loox és a Gigabyte g-Smart lesznek. A Microsoftnak már elõszerzõdése van az Amena, a Chungwa, a Cingular Wireless, az Orange, a Sprint, a T-Mobile Niederlande, a Verizon és a Vodafone mobilszolgáltató cégekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #10
    Erről a csákóról ott a képen, volt egy kis videóm, hát nemnormális a faszi, az biztos :)
  • Cat 02 #9
    st 60 am van :D ami xar :D szal nincs is bekapcsolva
  • KDOG #8
    csőlátás. Ezekszerint utoljára 3310 ed volt (nekem amugy az is fagyott mint a rohadat).
    Anno 7650 akármilyen verzioju rom volt rajta, mindig belehalt. Lehet valamit hulyén csinálok, denekem 2 hét alatt nem fagyott 1x sem a win.
    Persze én azon kulonleges lények közé tartozom, akiknek virusirto, nélkül 1,5 éve megy xp, söt meg is vásároltam, és gyorsan fut. Senkise törte fel. Lehet én vagyok hulye ? Vagy az aki megnyit minden e-mailt, pornot néz stb ? hmmmmmm érdekes egy világ nem ?
    Elöbb tanulj meg használni valamit, ne a cs.exe erejéig terjedjen a tudásod.
  • KDOG #7
    hát igen, mpx200 ra van pár windows verzios de a gyári 2002 a többi pedig, valami utángyártott cucc....
    Verzio és telefon függö a használhatóság !
    Nekem volt: p800 p900 a925 és most szinte ámulatba ejtöen normális rendszer ez a windows.
  • KDOG #6
    [email protected] :) ha valakit érdekel. Valami barom elb*szta a flashelést, motorola mpx200 ra kiadott mobile 5 öt akart rá rakni. Akinek kell irjon !
    Lényegében mpx200 csak jobb, gyorsabb, kamerával. Árat megdumáljuk ;)
  • KDOG #5
    ha valakinek kell egy romhiubás mitac mio 8380 az irjon ;)

    Amugy kurvajo windows a telon ;) symbianhoz képest jelentösen. én pl wind mobil5 öt nyuzom spv c500 on ( :)) ) csak ajánlani tudom !
  • asysoft #4
    Eddig is le tudtak fagyni. Windows meg nem feltétlenül jelenti, hogy instabil (PDA-m alapján). Inkább a kezelhetőségen kéne javítaniuk, de azon nagyon. Amit láttam Windowsos mobiltelefon, mind iszonyatbonyolult "kirándulás a menüerdőben"-típusú menüvel rendelkezett...
  • DKm #3
    A barátnőmnek egy MiTAC Mio 8390-as okostelefonja van és rajta windows mobile fut. Nekem nagyon tetszik és ritkán szokott lefagyni.
  • szombat #2
    Már van Windowsos Mobil, és kapaszkodj meg, volt már a kezemben olyan ami túl sokszor fagyott le. Szó szerint.

    Nyugi a mai verziók már nem ilyenek... milyenek lesznek majd az ujabbak?:D
  • Cat 02 #1
    kíváncsi leszek :D
    mobil si le fog fagyni msotantól ??? vááá