Berta Sándor

Már megjelenés előtt elavult a Windows Mobile 6.5

Még hivatalosan meg sem jelent, de gyorsan a süllyesztőbe kerülhet a Windows Mobile operációs rendszer 6.5-ös verziója.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója finoman szólva nincs elragadtatva az operációs rendszer új változatától és ennek a véleményének hangot is adott egy rendezvényen. Ballmer leginkább azt kifogásolta, hogy a szoftver nem képes harcba szállni a konkurens operációs rendszerekkel. Pont ez pecsételheti meg a 6.5-ös kiadás sorsát, amely egyébként az előzetes tervek szerint holnap jelenik meg. A cég úgy számol, hogy az idei év végére várhatóan már 30 mobiltelefon lesz képes futtatni a szoftvert.

Kiszivárgott információk alapján a redmondi szoftveróriás munkatársai emiatt dolgoznakmár gőzerővel az új, 7.0-s verzión és szintén ennek köszönhető, hogy leváltják gyakorlatilag a teljes fejlesztői csapatot. Ballmer ugyanis így akarja biztosítani, hogy a következő kiadások mind minőségileg, mind az újdonságokat tekintve megfelelőek legyenek. Az új fejlesztői csapattal és az általuk kifejlesztett programokkal szembeni elvárás, hogy sikeresen vegyék fel a harcot az Androiddal és más mobil operációs rendszerekkel.


Számos gyártó, például az LG, ugyanakkor nem kötelezi el magát egyetlen operációs rendszer mellett. A Samsung és a HTC pedig már jelezte, hogy az egyes OMNIA, illetve Touch Pro 2 termékeik tulajdonosai ingyen frissíthetik majd készülékeik Windows Mobile 6.1-es operációs rendszerét az új verzióra. A szakértők és a sajtó arra számít, hogy a Windows Mobile 7 várhatóan csak jövőre jelenik meg, igaz lehetséges időpontként felmerült az idei esztendő utolsó negyedéve is. Az idő mindenképpen a redmondiak ellen dolgozik, ugyanis az iPhone és az Android egyre komolyabb piaci részesedésre tesz szert, míg a Windows Mobile közel sem annyira sikeres, mint amire előzetesen számítani lehetett.

A hónap elején egy összeállításból már kiderült, hogy bekerül a Windows Mobile 7-be az MEMS szenzorok támogatása, amelyek között az iránytűt is megtaláljuk majd, továbbá a Windows Live szolgáltatások, illetve a RIL, a GPS, a WiFi és az USB technológiák támogatása, egy új böngésző (valószínűleg az IE8), valamint nagyobb hangsúlyt kapnak a közösségi oldalak és azok funkciói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #51
    Sejtettem, hogy e-mailnél is van korlátozás: ilyen formában meg lehetne BT-nél is oldani.
  • Ulkesh #50
    "Csak, hogy tisztázzunk valamit: BT alatt a Bluetooth szabványt, s nem a Bittorrent technológiát értem. Nem igazán fogom fel, miért kell úgy kezelni, mintha mindenki a BT-korlát nélküli telefonjával küldözgetné a másiknak a zenéket, s egyéb jogvédett tartalmakat"

    Azért, mert a többség csengőhangok és zenék küldözgetésére használja.

    "én legtöbbször képeket szoktam forgalmazni"

    Képet eleve e-mail-ben küldök, mert akinek szánom az nem a telefonja kis képernyőjén akarja nézegetni, vagy eleve nem is ért hozzá, hogy a telefonjáról a PC-jére juttassa. Így nekem is, neki is egyszerűbb és gyorsabb e-mail-ben átküldeni.

    " Ráadásul a warez-ellenesség magyarázatával egy gond van: e-mailhez csatolhatsz fájlokat, s fogadhatsz is - az nem zavarja a kiadókat?:)"

    E-mail-hez sem csatolhatsz jogvédett tartalmat, csak akkor, ha jailbreak-elt a készüléked. Elég szépen körül van ez bástyázva, hogy jogilag ne köthessenek bele.
    A fogadás meg olyan dolog, hogy az a küldő sara, mivel elsősorban mindenhol a megosztás az amiért harapnak.

    --

    Az igények valóban különbözőek, és ezért személyeskedni teljesen felesleges, megértem, ha bosszankodsz ezért.

    Az Apple viszont elég rendesen felmérte a konkrét igényeket és azt rakja a készülékbe, ami a többség számára fontos. Ezt támasztja alá a közel 50 millió eladott iPhone és az, hogy az eladott készülékek alig 1-2%-át jailbreak-elik a tulajdonosok no meg ennél a készüléknél a legmagasabb az elégedettségi faktor.
  • asysoft #49
    Android 1.5-től van lehetőség natív kódú részek használatára.

    "1 év múlva mikorra a többi platform megerősödik"
    Ha addigra megerősödik az Android, egyelőre sajnos alig van pár készülék, ami ezzel érkezne. S ha meg is erősödik: anno is röhögött mindenki az MS-en, mikor meg akart jelenni a konzolpiacon, míg ma már komoly tényező, s azért nullánál jobban áll a mobiloknál (vannak tapasztalt fejlesztők).

    Symbiant is rég óta fejlesztik, mégis az S60v5 készülékek (legalábbis ami a Nokiától került ki, bár tudtommal SE Satio sem remekel ilyen téren) kritikán aluli szoftverrel érkeztek a piacra.

    Csak, hogy tisztázzunk valamit: BT alatt a Bluetooth szabványt, s nem a Bittorrent technológiát értem. Nem igazán fogom fel, miért kell úgy kezelni, mintha mindenki a BT-korlát nélküli telefonjával küldözgetné a másiknak a zenéket, s egyéb jogvédett tartalmakat, én legtöbbször képeket szoktam forgalmazni. Ráadásul a warez-ellenesség magyarázatával egy gond van: e-mailhez csatolhatsz fájlokat, s fogadhatsz is - az nem zavarja a kiadókat?:)

    "Szerintem kb. annyira fontos dolog ez, mint az előlapi kamera :D"
    Különböző igényeink vannak. De azért lehülyézni bárkit (lásd még "seggsötét 'embert' " by FlyingV), mert egy készülék funkcionalitásánál többet vár el, hatalmas nagy baromság.
  • Ulkesh #48
    "Androidra is lehet natív kódú részeket írni az NDK segítségével."

    Erre valami példa, esetleg link?
    Én beszéltem már Android-ra fejlesztő emberkével és Ő nem tudott ilyesmiről.

    "Én ebben nem lennék biztos, nomeg ha mégis: legfeljebb "újrakezdi" a dolgokat WM7-el"

    1 év múlva mikorra a többi platform megerősödik és szinte teljesen kiszorítja a piacról, már nem lesz egyszerű "újrakezdeni". Szerintem bármit is tesz a MS, ezen a téren sereghajtó marad a jövőben.

    "utóbbira kíváncsi leszek, főleg mert Nokia fejleszti, s ugye ez a cég nem éppen a legstabilabb szoftvereiről híres…"

    Nem friss fejlesztésről van szó, ez a rendszer, legalábbis az alapjai már lassan 4 éve a piacon vannak és elég jónak számít (bár az eszközök eléggé hardverszegények voltak eddig, de az N900-ról ez nem mondható el).

    "de a BT korlátozására nincs emberi érv "

    Üzemeltess egy zenei és filmes áruházat a neten, legyél leszerződve a legtöbb stúdióval és forgalmazóval, aztán nézzük meg miért nem fogod engedni az internetes áruházadra épülő eszköz esetén a jogvédett tartalom továbbküldését
    Olcsóbb elviselnie az Apple-nek a fórumok fikagyurijait, mint 2-3 stúdió által indított pert. :D

    Az más tészta, hogy 2 év alatt egyszer sem volt még szükségem BT fájlküldésre (és előtte se használtam soha, amikor még olyan készülékem volt ami tudta). Szerintem kb. annyira fontos dolog ez, mint az előlapi kamera :D
  • asysoft #47
    Androidra is lehet natív kódú részeket írni az NDK segítségével.
    "...Valószínű addigra a teljes platform elhal."
    Én ebben nem lennék biztos, nomeg ha mégis: legfeljebb "újrakezdi" a dolgokat WM7-el (amúgy is nagy változásokra van szükség, pl HW gyártók "rövidebb pórázon tartására", hogy egységesebb legyen a szoftverkörnyezet, s szoftveresen is elég nagy lesz az ugrás ahhoz, hogy minden jelenlegi alkalmazással kompatibilis legyen), konzolpiacon is nulláról hova küzdötték fel magukat...

    Symbian "resetre" valóban szükség van, QT alapú '^4-nek meg van az az előnye is, hogy így közelebb kerülhet a Maemohoz (utóbbira kíváncsi leszek, főleg mert Nokia fejleszti, s ugye ez a cég nem éppen a legstabilabb szoftvereiről híres...)

    WebOS nálam egy "titkos favorit", kezelőfelülete szerintem zseniális (sajnos csak videón láthattam még, ezek alapján úgy tűnik, lazán egy szinten van az iPhonéval), viszont CSS+JS viccelődés nagyon megköti a fejlesztők kezét, remélem hamarosan megjelenik a natív alkalmazások írásának lehetősége is.

    FlyingV: nem akarok megint belemenni egy meddő vitába, de a BT korlátozására nincs emberi érv (te a warezzal jöttél, de e-mailen keresztül is érkezhet/mehet galád módon a jogvédett tartalomról készült fénykép/hangfelvétel), mailezés pedig amiatt nem mindig jöhet szóba, mert nem biztos, hogy a fogadó oldalon is hasonló képességű készülékkel rendelkeznek. (És őszintén: mi bajt okozna számodra, ha +1 gomb lenne az UI-n?) Dehát, ezt múltkor is leírtam, mégis számodra a normális BT jelenlétének hiányának felemlegetése szánalmas iPhone "fikának" (hey, de utálom ezt a szót) számít, pedig egyes embereknek (mint nekem) ez bizony fontos.
  • Ulkesh #46
    "Nekem Iphone-om van, de olyan döglassú a szerencsétlen, minimális memóriával és gyenge procival, hogy néha 1-2 percet sakkozhatok, mire történik valami."

    Szerintem nem kellene nagyokat mondanod, ha le akarod húzni a készüléket, akkor mielőtt tulajnak kiadod magad előbb menj el egy T-Mobil pontba és nézz meg egyet :D
    Nem létezik olyan alkalmazás, vagy funkció ami akár az első generációs készülék esetén is percekig tartana, még a legrégebbi rendszerek esetén is 1-2 másodperc a leglassabb reakció is.

    "De amint tudok, nevezek be egy winmobile-osra, az teljesen biztos!"

    Ott valóban fogsz perceket várni, igaz legalább nézhetsz egy színes karikát forgolódni közben :D
    Főleg, hogy a legtöbb WinMo mobil gyengébb hardverrel van szerelve, mint az iPhone.
    Ami meg hasonló vassal készül, az sem olyan gyors, mert a szerencsétlen WinMo nincs felkészítve ilyen hardverek kezelésére, így vagy a gyártó (HTC, Samsung) fércel össze egy többé-kevésbé működő drivert (ami nem lesz kompatibilis a másik gyártó megoldásával), vagy egyszerűen nem is készít hozzá. Így a rá készült alkalmazások egyike sem fogja a hardveres tudást kihasználni. Ezért sincsenek iPhone szintű játékok WinMo-ra (meg azért, mert abban technikatörténeti kövületben egy alkalmazás maximálisan 32 MB-ot tud megcímezni, ami édeskevés ilyen felhasználás esetén).
  • Ulkesh #45
    Az Android nem megfelelő kihívó az iPhone számára, mert a java felületű OS sokkal több megkötést tartalmaz, mint az iPhone valaha is. Gyakorlatilag jelenleg lehetetlen normális sebességű garfikát használni Android-on, mivel a hardvert nem kezelheti semmi közvetlenül (ezért nincsenek olyan játékok rá mint iPhone-ra).

    A WinMo kiesett a versenyből egyelőre, részesedésük zuhan, a gyártók sorra lépnek vissza tőle, a saját gyártója is elmarasztalóan nyilatkozik róla (Ballmer, Gates), technológiailag 5-6 éves lemaradásban lévő elavult rendszer. Következő változata, ami lehet, hogy javítana a megítélésén több mint 1 év múlva kerül piacra. Valószínű addigra a teljes platform elhal.

    A Symbian jelenlegi formájában zsákutca, fejlesztése törölve. A következő generációja a Symbian^4 jobb lesz, alapjaitól újraírták, de a régi változatokkal teljesen inkompatibilis, így 0-ról kezdhetnek rá fejleszteni ismét. Fő gyártója a Nokia sem tartja már kiemelt rendszernek, a jelenlegi álláspont szerint már csak a belépő és középkategóriás készülékekbe kerül csak.

    Maemo a Nokia titkos fegyvere, amit a felső kategóriába szán és a jelenlegi ismeretek szerint az piac legmodernebb rendszere lesz. Igazából nem teljesen új fejlesztés, mert a régebbi tabletjeinek feltuningolt és újragondolt felületű rendszere, így már induláskor elég szép számú alkalmazás lesz hozzá.

    WebOS alapjaiban jó ötlet, de szintén az Androidhoz hasonlóan elfedik a hardvert egy web alapú felülettel, ezért teljesítményigényes alkalmazás nem fejleszthető rá. A Palm túl későn eszmélt, ez a pár új rendszerű készülék már nem fogja kihúzni őket a pénzügyi csődből.

    --

    Jelen pillanatban technológia fejlettségben, sebességben, megbízhatóságban és hardveres tudásban a Nokia N900 az egyetlen kihívója az iPhone 3GS-nek.
  • FlyingV #44
    uhh sok szót kihagytam már látom mindegy kössetek bele le vagytok szarva :)
  • FlyingV #43
    vicc.

    ennyi seggsötét 'embert' én még nem láttam :) De gáz, hogy nincs benne 3G! Ugyanez az ember Apple 3G vásárlása után: ki szoktam kapcsolni, tökfelesleges, csak az akksit zabálja (ez amúgy tényleg gyengepontja az iPhoneoknak, de a 3G mindenhol többet fogyaszt!)..

    Bluetooth: tetheringre jó, a sok debil bluetoothos fültartozékára jó (a leggyászabb az, amikor az ember egyik fülén folyton ilyen villogó/nem villogó kinajiocógagyivacak van), de hogy mit nem tudsz elküldeni e-mailben, amit el akarnál, azt nem tudom.. Az meg ha a másik trágya 64 gigapixeles Hubble-űrtávcső minőségű részletességű rendőrnyomozós képet csináló szerkezeten nem lehet rendesen e-mailezni/normálisan csatolni, az meg már ne a zájfóón hibája legyen.. A fényképezőgép-telefon keresztezés a sok könnyen befolyásolható ember miatt amúgy elég nagy siker lett, ahogy főfogyasztónk, Kheller is bizonyítja - olyan kis fos optikára minek ekkora részletesség? Addig nem szabad hinni a kamera fejlesztésének, amíg nem kezdik el növelni az optika méretét. Mitől jó 12MPx-es fotót 2-3 MPx felbontásban nézni? Vagy mindenki plakátméretű fotókat akar nyomtatni?

    Alkalmazásokra meg ott az AppStore (a szaros magyarokon kívül az ember nem úgy indul el, hogy lopunk valamit, hanem úgy, hogy veszünk.. Amit meg kell venni, az úgyis itt is-ott is ugyanannyiba kerül, free progik tömkelege megvan iPhoneon is.. ).

    Gyorsaságban már tényleg sok készülék felzárkózott (itt jegyezném meg: nem mindegy, milyen hardver van WinMo alatt, ugye, mert többféle :) ), használhatóságban viszont nem. Más az, ha valami papíron mindent tud, a gyakorlatban meg kedve nincs az embernek használni, olyan kevéssé ergonomikus az OS.


    GPS: idő kérdése, de nem rossz a hardver ami alatta van. Wi-Fi-ben is, hálózatkeresésben is elég jó amúgy a készülék (Wi-Fiben főleg!)

    cateran: Az Apple termékek nagy része 'kezdőára' drága, hosszú távon viszont sokszor jobban megérik a pénzüket. Ez az ÉN tapasztalatom. És az meg lehet, hogy nem fingott passzátszelet, sok sikeres termékük alapötletét nem ők találták ki, viszont ők vitték csúcsra. Mert bizony az érintőkijelző is az iPhone miatt lett divat! LG még úgy rá is gyúrt, hogy fél évvel hamarabb kijött egy Pradával :D Vannak amúgy tényleg komoly fejlesztéseik nekik is, amiket meg mások használnak :)

    Android az, ami az én szememben felveszi a versenyt az iPhone OS-sel. A multitaskingnál meg (SZVSZ) jelenleg jobb megoldásnak tűnik ez a kicsit körülményes push notifications. Nem ad annyi pluszt, hogy a szűk keresztmetszet (telefonos hardver) teljesítményét visszafogják vele, a felhasználó úgyis előbb-utóbb telitömi a RAM-ot.

    Nekem iPhone 3G-m van. Ez az első kütyüm, amit tényleg szeretek, semmi pénzért nem cserélném el másra. Számomra a nagy hiányosság az a tethering hiánya volt, ezt szerencsére orvosolták. A köv gen-t viszont várom, mert azért a 3GS gyorsasága tényleg jó (az enyém se lassú azé' :)).

    Biztos kihagytam pár dolgot, de akkor is, el kell fogadni az iPhone magasan az egyik legjobb készülék. Android az egyetlen kihívója, a HTC-nek köszönhetően evickél még a WM (csoda, amit kihoztak belőle), de nincs jelen formájában értelme, HTC Hero szerintem amit még érdemes venni. Symbian meg tényleg nevetség. Palm Pré-re lennék kíváncsi, de az se lett olyan jó állítólag, multitaskingtól az is meghal, stb. Aki meg nem netezik sokat, az ne vegyen érintőkijelzős készüléket.. Mert az az igazi 'sznob' vagy mittomén, csak azé veszi merazjóóóésdivatos.. Aztán meg nyavalyog, hogy miért pazaroljam én a pénzem ímélre, dekakiazájfónhogynemtudblúútúúúúúúszt!!
  • Utokverek #42
    Nekem Iphone-om van, de olyan döglassú a szerencsétlen, minimális memóriával és gyenge procival, hogy néha 1-2 percet sakkozhatok, mire történik valami.
    És nem gyári hibás a drága, mert 1 év alatt ez a harmadik nálam, mert a másik kettő ment vissza garival applenak, ennek eddig, még, semmi baja, szerencsére.
    De amint tudok, nevezek be egy winmobile-osra, az teljesen biztos!