Kruza Richárd

Megjelent a Microsoft mobilos keresője

A Microsoft is beszállt a mobilos böngészők piacára. A Deepfish az első ilyen jellegű program, mely nem változtat a weboldalak eredeti megjelenésén.

Folytatódik a harc a mobil eszközök piacán, mivel a Microsoft is bejelentette új, Deepfish elnevezésű mobilos internetes böngészőjét. A szoftvercég állítása szerint az új programmal egy mobil eszköz segítségével éppen olyan könnyen és hatékonyan lehet majd keresgélni az interneten, mint egy számítógéppel. A program a Microsoft Live Labs weboldalról letölthető.

A Deepfish-nek tehát az a célja, hogy egy vezetéknélküli kézi eszközzel éppen olyan egyszerű legyen a böngészés mint amit megszoktunk a számítógépes környezetben. A Microsoft szerint "A Deepfish-el a megszokott látvány fogad minket, és a weboldalak fejlesztőinek sem kell semmilyen változtatást végezniük annak érdekében, hogy oldalaik használhatóak legyenek a mobil eszközökön". Az új mobilos böngészővel lehetőség lesz a megjelenített weboldalak bármelyik részét egyszerűen kinagyítani, és használni az ott lévő linkeket és funkciókat - ami előnyösnek hangzik a hordozható eszközök pici képernyője miatt.


A Microsoft szerint a többi hasonló alkalmazáshoz képest a Deepfish egyedülállónak számít, mivel a meglévő weboldalakat nem szerkeszti át. A többi mobilos böngésző ugyanis a weboldalakat megváltoztatva jeleníti meg annak érdekében, hogy elférjenek mondjuk egy telefon kijelzőjén. Emiatt az ábrák gyakran torzítva és kicsinyítve, az információk egyetlen oszlopban jelennek meg, és tele van az oldal görgetősávokkal - tehát a weboldalak egyáltalán nem úgy jelennek meg, mint ahogy eredetileg megtervezték őket.

Mukul Krishna, a Frost & Sullivan elemzője szerint "Több oka van annak, hogy a mobil eszközökön nehézkesen terjednek el az internetes böngészők. Egyrészt a komolyabb internetes tartalom megjelenítéséhez és kezeléséhez a jelenleginél nagyobb akkumulátorkapacitásra, másrészt nagyobb sávszélességre és számítási kapacitásra lenne szükség. A mobil eszközök és a technológia persze fejlődik, de fennáll a veszély, hogy ezek az eszközök túlságosan komplexekké válnak". - mondta Krishna, majd hozzátette: "A mobil eszközök sosem fogják kiváltani a számítógépeket".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Én is opera minivel írók most is. A telefonom: nokia6600 176x220
  • Gerygrey #7
    Konkrétan az SG-vel nekem semmi bajom 308*240-es felbontású SE P910-emen opera minivel, rendszeresen járok errefelé, még fórumozni is szoktam a metrón minden gond nélkül. Freemailt meg nem használok, egy normálisabb telefonban van már e-mail kliens, a symbianos levelezőprogi-felhozatalról nem is beszélve...
  • norti #6
    nem próbálod ki, nyugi, betelt :D soha nem lesz akkora kapacitása a microsoftnak, hogy ezt a szolgáltatást így ingyenesen nyújtsa. Opera Mini rlz :)
  • PíszLávJuniti #5
    Bizony össze tudja cseszni a böngésző a lapokat. Nézd csak meg qvga felbontásban a freemail-t. a 4-5 frame átrendezése miatt használhatatlan lesz.
    De említhetném még az sg-t is, ahol a felső részt úgy szedi be, hogy az egy képernyőnyi magasságú..
  • Gerygrey #4
    Ezzel vitatkoznék. Havi 3000 Ft-ért átlagos napi böngészésre tökéletesen használható GPRS előfizetést kapsz, az érintőkijelző és a virtuális billentyűzet pedig PC közeli böngészési élményt nyújt.

    Egyébként szerintem nem hülyeség hogy a mobil böngésző megváltoztatja az oldal tördelését, egy 1000 pixel szélességű oldalt nem tudom hogy akar a Microsoft jó 320 vagy 640 pixel szélességűre zsugorítani. Opera mini rulez...
  • PíszLávJuniti #3
    Ha hazamegyek kipróbálom.
    Érintőképernyős PDA igenis asználható a célra, bár nem mondom hogy tökéletes.
    Eddig rá az Opera bizonyult a legjobbnak, megjelenítése szinte tökéletes, arányos nagyítás kicsinyités, és gyors.
  • ProClub #2
    Sztem a legnagyobb korlátja egy részről a pénzügyi (sokba kerül a böngészés) másrészről a kezelés nehézsége. Már az egér sem egy optimális beviteli eszköz, hát még a telefon...
  • Keem1 #1
    Nevetséges....
    Máris túlterhelt a szerverük, letöltés nuku.
    Nevetséges, nevetséges... ezért kár ilyenekbe időt és energiát ölni.