Kruza Richárd

Magyarországon is debütált a Windows Phone

Windows a zsebben: nálunk is elrajtolt a szoftvercég legújabb mobil platformja. A Microsoft célja az, hogy mindenhol a megszokott szoftveres környezetben lehessünk, ezzel egyszerűbbé téve életünket.

Magyarországon is lezajlott a Windows Phone készülékek, pontosabban a Windows Mobile 6.5 hivatalos bemutatkozása. A sajtótájékoztató helyszíne a New York Palace volt - a Microsoft tehát igyekezett megfelelő rangra emelni az új mobil platformot. Az előadáson Alfredo Patron a Windows EMEA régiós üzleti vezetője mondott el néhány fontosnak tartott részletet.

Elhangzott, hogy az eddigi Windows Mobile-al rendelkező eszközök elsősorban az üzleti világban voltak használatban, és mára eljárt felettük az idő. Manapság ugyanis a felhasználók egyre több funkciót igényelnek, miközben nem szeretnének több eszközt maguknál hordani. Megtudtuk, hogy a mobilpiacon belül az okostelefonok szegmensében mérhető a legnagyobb növekedés az eladások vonatkozásában, így a Microsoft is erre koncentrál a jövőben.


A felvállalt cél tehát az, hogy a zsebben hordozható eszközben integráltan legyenek benne azok a legáltalánosabban használt funkciók, amiket eddig három eszközön (TV, laptop, mobiltelefon) értünk el a mindennapi életünkben. Mindezt úgy, hogy a felhasználónak ne kelljen megtanulnia egy új eszköz kezelését, használatát, hanem csupán az eddig megszokott módon kelljen azt kezelnie. Egy Windows Phone esetében tehát a PC-nél megszokott környezetben lehetünk egész nap: van rajta Windows Live, Office, Internet Explorer (működik rajta a flash), Media Player stb.

Igen furcsa "ars poetica" hangzott el, miszerint a Microsoft a választás lehetőségében hisz, nem pedig egy meghatározott készülékben. Ezzel kiemelték, hogy többféle típusban is megtalálható lesz a Windows Mobile 6.5, tehát tetszés szerinti telefont választhatunk, ráadásul némely régebbi típust upgrade-elni is lehet majd. Ez némi ideológiai ellentmondást okozott, mivel ugyanakkor a szoftveróriás közismert és dicstelen célja az, hogy lehetőleg minden számítógépen Windows operációs rendszer és más, általa készített programok fussanak. Ráadásul ez a politika az okostelefonok világára is kezd rátelepedni, kevesebb lehetőséget hagyva a válogatni kívánó vásárlónak.

A hallottak szerint a Microsoft azonban éppen azt gondolja, hogy szoftver és operációs rendszer vonatkozásában nem is akarunk válogatni, hanem ragaszkodunk a megszokotthoz (Windows és társai), ezért mindenféle funkciókkal telerakta a Windows Mobile 6.5-öt. A Windows Live-on keresztül személyes adataink és levelezésünk egy kézi eszközbe csoportosíthatóak. Outlook-szerű kivitelben bánhatunk leveleikkel, naptárunkkal, címlistánkkal. Hat különböző email fiókot használatunk, ez lehet POP3, Hotmail, Yahoo! stb.


Alfredo Patron elmondta, hogy egy elmélet szerint manapság egy okostelefonnak ugyanolyan értéke van a tulajdonos számára mint egy tárcának: a tárolt adatok, a levelek, fotók, hozzáférési kódok, és minden egyéb dokumentum gyakran pótolhatatlan, míg a hitelkártyák, hivatalos iratok és ilyesmi - bár körülményes és költséges - általában újra beszerezhető. Emiatt különösen nagy baj, ha telefonunkat elvesztjük, összetörjük vagy netán ellopják. Emiatt a Windows Mobile 6.5-os telefonról bárhonnan készíthetünk másolatot közvetlenül számítógépre, vagy tárolhatjuk az interneten. Egy elveszett telefon a PC-ről távolról letiltható, és az adatokat törölhetjük. Ez a szolgáltatás teljesen ingyenes.

Ehhez kapcsolódik az elkészített fotók azonnali letöltése, egy meghatározott, internetre csatlakoztatott számítógépre - eme funkció külön ki lett emelve, mivel az elhangzottak szerint a mobiltelefonnal készített fotók a letöltés körülményessége miatt általában rajta is maradnak a telefonon. A készülék elvesztése esetében ez abban is segít, hogy az internetes "backup" által bárhonnan újraépíthetjük frissen beszerzett készülékünket, adataink és teljes szoftveres környezetünk visszanyerésével.

Ehhez kapcsolódó funkció lényegében a mobil eszköz és az otthoni vagy irodai PC interneten keresztüli szinkronizációja, melyhez immár nincs szükség a klasszikus USB kábeles megoldásra, csupán az internetre - ezek a funkciók is ingyenesek. Természetesen más kérdés, hogy az ember remélhetőleg elgondolkodik majd, mielőtt az összes személyes adatát feltölti egy internetes helyre. Igaz nagyon úgy tűnik, hogy lassan ez már teljesen természetes lesz, masszív alapot adva a globális adatgyűjtés-ideológiának.

A rendszerben megtalálhatóak a divatos Facebook és Twitter alkalmazások, valamint a Windows Live teljes egészében, a Bing, Mobile Office Communicator és a Microsoft Online Service (Exchange és Sharepoint). A Windows Marketplace szolgáltatás már elindult, ezen keresztül üzleti és szabadidős alkalmazásokat és könyveket vásárolhatunk és tölthetünk le. Hazánkban egyelőre csak az ingyenes tartalmak érhetőek el, a szolgáltatókkal folyamatban lévő tárgyalások miatt egy-másfél év múlva lesz hozzáférhető a teljes tartalom.

A Windows Mobile 6.5 kezelői felülete a korábbi verziókhoz képest a megújult. Átalakították a Start-menüt, ami immár nem a PC-ken megszokott listát mutatja, mivel a kis képernyőkön ez nem volt előnyös. Ehelyett megfelelő logika alapján elhelyezett ikonokkal találjuk szemben magunkat. A lezárt telefon képernyője már nem a semmit mutatja, hanem a lényeges információkat: láthatjuk az emaileket, szöveges vagy hangposta üzeneteket. Feloldáskor pedig közvetlenül a legfontosabb aktuális információk jelennek meg. A rendszer nagy mértékben testre szabható.

A szolgáltatókkal folyamatban lévő tárgyalások eredményeképpen a Windows Phone-ok hamarosan megjelennek a boltokban, a kártyafüggetlen HTC Touch már két hete kapható. Egy egyes régebbi típusokat hivatalosan frissíteni lehet majd a Windows Mobile 6.5-re.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barii #27
    a W része... és mert htc ui -val lassu allitolag
  • asysoft #26
    Csak kíváncsiságképp: konkrétan mi a bajod a WM-el? HTC UI-val szerintem már bőven használható...
  • Youri #25
    Úr isten, hívják a mentőket!
    - Nem tudom! Lefagyott!
    xD
  • barii #24
    amit nagyon sajnálok... jó hardver, rossz szoftver. WM-el nem vesze meg, akkor sajna hero
  • asysoft #23
    Androidos hírek nyilván valami tévedésből adódnak, a HTC oldalán WM szerepel (+minden megjelenő képen/videón WM-el szerepel). Yesname pedig vagy rosszul fogalmaz, vagy hatalmas öngól, amit írt:)
  • barii #22
    én is így tudom.. de volt szó eleinte androidról, meg aztán #11 (yesname) megjegyzéséből következtettem...
  • asysoft #21
    Windows Mobile 6.5
  • barii #20
    most akkor a htc touch hd2 az win (http://www.technet.hu/pdamania/20090921/megjott_a_htc_touch_hd2/) vagy Android?
  • acdc #19
    Most probaltam egy palm pre-t nagyon jo,gyors iphone melett egyetlen rendszer ami tetszett logikus,letisztult ,felhasznalobarat.(android nem jott be)
  • asysoft #18
    Sajnos valóban nem a közeljövőben fog megjelenni, de az MS végre rájött, hogy fejleszteni kéne itt is (6.5 ugye csak tűzoltásként jelent meg, tehát nem ennek minősége alapján kéne előrejelzéseket tenni)

    Chronos2111: szerintem S60v5 jelenlegi formájában zsákutca (egy alapvetően billentyűzetes készülékekre tervezett OSt pofoztak át érintőképernyőssé), WebOS CSS+JS megoldásával komolyabb alkalmazást nem túl célszerű írni (nem tudom, készül-e natív SDK, gondolom idővel biztosan)

    Tomalak: de gondolom egy szoftvert sem az ASUS írt rá (btw, rég 'beszéltünk':))

    Gerygrey: ez a készülék hardware-esen mindent tartalmaz, amit csak kívánhatnék, kár, hogy hatalmas...

    RYO21: a Windows Phone egy operációs rendszer, s csak készülékekkel együtt tudsz hozzájutni (vagy frissítéssel, ha a gyártó cég készített (netán egy csapat "főzött")).