Dojcsák Dániel

Bukhatja az okostelefon piacot a Microsoft

Azt gondolhattuk eddig, hogy a Microsoft számára hosszú időre biztos talaj lesz az okostelefonok piaca, az előző negyedéves amerikai eladások viszont nem erről tanúskodnak. A Windows Mobile-t szorongatja az Apple és a Blackberry is.

A high-tech ipart vizsgáló Canalys eredményei alapján az amerikai okostelefon piacon a Blackberry-ket is gyártó Research in Motion (RIM) áll az élen 41%-os piaci részesedéssel, míg a második helyet az Apple iPhone birtokolja a maga 28%-os beszállójával. A nemzetközi piacon viszont más a helyzet, az első helyen a Nokia áll toronymagasan 53%-kal, a RIM itt már második, de csak 11,4%-ot szerzett, az Apple és a Motorola pedig 6,5-6,5%-kal megosztva bronzérmesek. A klasszikus Palm márka már említésre sem kerül, valószínűleg nem húzza már sokáig, annak ellenére, hogy idén is volt ígéretes termékük.

Az átrendeződés mellett fontos kiemelni, hogy a Smart Phone piac iszonyatos sebességgel pörög, hiszen az utolsó negyedévben 222%-os növekedést könyvelhetett el az amerikai piacon, ami persze főleg az iPhone sikerének köszönhető. Eközben a Windows Mobile rendszerek komoly hardverkövetelményei, a szoftveres problémák, lassú indítás és az ehhez képest magas ár bajba sodorja a Microsoft okosmobil részesedését.



Annak ellenére, hogy számos ellenzője is akad az iPhone-nak, csakúgy mint az Apple hype-nak általában, tagadhatatlan, hogy az MP3-lejátszók után a telefonok esetében is magasra tették a lécet Steve Jobs kollégái. Mind dizájnban, mind kezelőfelületben és funkciókban kitapostak egy új utat, ami letér a megszokott, unalmas szürke, bumszli qwerty billentyűzetes, nehézkesen használható okostelefonokéról. A bűnronda, buta készülékek ideje lejárt.

A Microsoftnak így össze kell szednie magát, hiszen a Nokiának köszönhetően a Symbian mobil operációs rendszer uralja a piac 65%-át, s ugyan jelenleg még második helyen áll az MS 12%-kal, de közvetlenül mögötte 11%-on áll a RIM is. Ugyan a Google féle Android még start előtt áll, de úgy tűnik a mobil linuxnak is kevés hely szorult ezen a piacon, a Motorolánál például 28%-kal estek a linuxos mobil készülékek eladásai az ázsiai/csendes óceáni piacon.

Az okostelefon eladások jelenleg a teljes mobil piac 10%-t adják, ami várhatóan a közeljövőben ugrásszerűen megnő. A folyamatot lassíthatja, hogy a gyártók igyekeznek mindenféle extra funkcióval lenyűgözni a vevőket, ami feltolja a készülékek előállítási költségeit, így azok az alapkészülékek többszörösébe kerülhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NessieGraf #36
    Ahogy nézem a mobil designerek régóta szabadságon vannak. Mert egyik teló kinézete rondább és igénytelenebb, mint a másiké.

    Csak egy ötletként említem, én a telefonomat telefonálásra, netes üzeneteim elérésére (beleértve a gyors üzenetváltást és a hangos üzenetváltást is - neten keresztül) szeretném használni.

    A Windows mobiltól nem tudom mit vártak. Maga a Windows pont olyan, mint a mobilja: lassú, gyenge és drága. Kár, hogy nem telefonnal kezdte. Már egész jó oprendszerek lehetnének a gépeken...
  • asysoft #35
    Mi a helyzet a Bluetooth-szal? Megjelenésekor úgy olvastam, hogy csak headsetekkel, kihangosítókkal használható (A2DP-t sem támogatja), s a mostani gyors keresgetés sem vezetett más eredményre. Ez valahogy hihetetlen számomra... Tényleg ennyire korlátozott lenne?
  • Tinman #34
    Fanboy

    Megértelek, mert !SZÉP!, elegáns az iPhone, de ha már divatteló, akkor sajna inkább igaz az apple cuccokra a "divat" jelző, mint a Nokia N95 vagy N82-re.

    Tessék ilyen egy N82 -történetesen pont ilyen az enyém is-, QRVA RONDA, egy iszonyat!
    Egyszerűen látni rajta, hogy évek óta a designerek u.a.-ok, szerencsére az elektronikai mérnökök úgy fest gyakran cserélődnek, vagy továbbképzésre járnak :-D




    Symbian alatt term. futkos az Opera is. PC is az egyik legkomolyabb/biztonságosabb browserek közé tartozik és Symbian alatt sincs ez másként.
  • Su0my #33
    igen, a pévasnom szumiul olvasnomot jelent xD
  • Su0my #32
    "-mp3 lejátszót
    -jó minőségben fotografáló digigépe
    -gps-t mert sajnos én szeretem és eddig sokat/sokszor segített
    -laptopot sem kell azért cipelnem mert kell egy fájl vagy email"

    iPHONE a GPS-t Európában kivéve tudja ezt

    de aki lentebb hozzászólt: sakkot is. kalendárt is.

    a mondanivalóm lényege:

    én nem szeretem a nokiát, mert 3 éve ugyanazokat a telókat adja ki, itt ezt elvéve, ott azt hozzáadva, ugyanavval a béna külsővel (nem feltétlen szépségre, mindennapi használatra~kézreállásra gondolva). azért, mert valaki kidob egy szép telefont, azért az ne legyen már rögtön majomfon. a másik: tök jó, hogy ennyi mindent tud pl az N95: csak azért vegyük már észre, hogy amit tényleg használunk is minden nap, azt tudja az iPHONE is legalább ugyanúgy. ráadásul az oprendszere... jó, SZERINTEM jó pár kört ráver a symbianra. de aki próbálta, tudja mire gondolok.

    u.i.: netezni meg telefonról csak ehhez hasonló nagy kijelzővel érdemes szerintem. ebben persze nem egyedi az iPHONE, viszont a Safari messze az egyik legjobb mobilos böngésző-még ha egyes bővítményeket nem is kezel:P


    fanboyozzatok, de ez így van.
  • Su0my #31
    "Kedvencem amikor divatból fikázzák a divatból ájfónt fikázó fikázókat, idióta érvekkel"

    Na ezt így nap vége-fele félig lehunyt szemmel 3x el kellett pévasnom, hogy megértsem:)

    De akkor is hülyeség;)
  • who am I 7 #30
    szumy kemény...nem hagyja magát :D és a hülyeségeit.Kár vele vesződni, szerintem hagyd :) Kedvencem amikor divatból fikázzák a divatból ájfónt fikázó fikázókat, idióta érvekkel Nagy az állatkert, na meg a kerítés is kicsi
    Elég jó kis teló az n82...
  • Tinman #29
    He-he.
    Most olvasom, hogy gyak. u.a. írtad, te is mint én.
    Sorry az ismétlésért, de akkor is jó meglátás.
    Várom az olyan telókat amiben ezen felül még svájci bicska és öngyújtó is lesz.
    Egy ilyennel már bátran mehetek egy lakatlan szigetre.
  • Tinman #28
    Azért a gagyi java gaming és az N-Gage között erősen nagy különbségek vannak ám.
    N-Gage-en majdnem NDS grafika szintű KOMOLY játékok találhatóak (Sims Bust in Out, Pathway to Glory, Ghost Recon is nagyon ász volt, Tomb Raider stb. ), sokszor 3D-ben, míg a javas gamek nagy része C64 szintet idéz.
  • Tinman #27
    "tök felesleges pl a GPS, meg a wifis helymeghatározó is, aki nem tud térképen elboldogulni"

    Kész vagy. Tudod mekkora élvezet, hogy nem kell magammal vinnem:

    -mp3 lejátszót
    -jó minőségben fotografáló digigépe
    -gps-t mert sajnos én szeretem és eddig sokat/sokszor segített
    -laptopot sem kell azért cipelnem mert kell egy fájl vagy email

    Ezt mind 1 telefonba, ami elfér a zsebembe. Játszani rendszeresen szoktam, ha várakoznom kell... várakozni meg kell, sokat.
    N82-ömet sem vagizásért vettem... N-Gage telót cseréltem le erre, azzal meg mindent lehetett csak menőzni nem ^^
    Gondolom vágod, hogy nem érdekel a külső, csak a BELBECS érdekel semmi más!