Berta Sándor

Az osztrák IT-állások 47 százaléka betöltetlen

A súlyos szakemberhiány jelentősen lassítja az IT-szektor növekedését, egyúttal az ország gazdaságának is egyre nagyobb problémát jelent. Ezért az Osztrák Gazdasági Kamara Cégtanácsadói és Információstechnológiai Szakszövetsége (WKÖ UBIT) elindította az IT-Offensive 2020 programot.

A projekt célja új nemzeti oktatási és társadalompolitikai lehetőségek megteremtése, egy új IT-akcióterv kidolgozása és egy új IT-központ létrehozása. "Az elmúlt években a helyi informatikai és távközlési vállalatok nem tudták betölteni képzett munkaerővel a megüresedett állások 47 százalékát. A következő esztendőkben a probléma nem csak az IT-szektort, hanem az ahhoz kapcsolódó ágazatokat is érinteni fogja. Az informatikai és távközlési szektort elsősorban a fiatalok számára kell vonzóvá tennünk" - jelentette ki Wilfried Seyruck, az UBIT elnökhelyettese.

Problémát jelent, hogy nem csak a képzett, hanem az ambíciózus fiatalok is hiányoznak. Jelenleg csupán a hallgatók 16 százaléka választja a természettudományi szakokat és csupán 20 százaléka jelentkezik IT-szakokra. Eközben a jogi, az egészségügyi szakok népszerűsége töretlen. A szintén meghirdetett IT-Offensive 2010 programban a hangsúlyt a képzés színvonalának emelésére, a szakrendezvények és állásbörzék számának növelésére helyezik, valamint azt szeretnék, hogy az egyetemi nyílt napokon az eddiginél több IT-szakértő jelenjen meg.

"A helyzetet súlyosbítja, hogy 2020-ra a most dolgozó szakemberek jelentős része már nyugdíjas lesz. Amennyiben addig nem sikerül biztosítani az utánpótlást, akkor az egész osztrák gazdaság súlyos helyzetbe kerülhet. Össze kell fogni az oktatást, a gazdaságot és a tudományt. Akciótervet kell kidolgozni és egy IT-központot létrehozni" - közölte Alfred Harl, az UBIT elnöke. Harl hangsúlyozta, hogy mielőbb ki kell nevezni egy IT-ügyekért felelős kormánymegbízottat és szélesebb összefogásra van szükség a cégek, a szakmai szervezetek és az oktatási intézmények bevonásával. Emellett erősíteni kell a nemzetközi vállalatokkal való együttműködéseket.

A szakemberek végül még egy érdekes adatra hívták fel a figyelmet: bár a hallgatók 54 százaléka nő, végül csak nagyon kevesen helyezkednek el közülük az IT-ágazatban. Mivel Ausztriában a GDP 25 százalékát biztosítja az IT-ipar, így érthető, hogy a szakmai szervezetek elkezdték kongatni a vészharangot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #40
    Istenem, hogy a seggvédés mennyi időt elvesz, anyám.... "Régi szép" pályakezdő korom, ahol az idő 80%-ra erre ment el mert mindent a nyeregalattpuhítós hülyemagyarok nyakába akartak varrni... No, de ez is elmúlt már :). nosztalgia OFF.
  • Molnibalage #39
    Te meg csúnyán általánosítottál barátom és úgy, hogy itthon sem élsz. Akkor - már elnézést - honnan a bús faszból tudnád, hogy az átlag infós képzés milyen itthon?
  • Glutamin #38
    A Kandó az egyik legerősebb, ha ne ma legerősebb fűsuli ezen a vonalon. Azért nem mindenhol az a szint megy. De ettől függetlenül nagyjából egyetértek az általad leírtakkal. ahol én dolgozom, ott is kb. ez megy. Sajnos sok informatikusnak hiányzik a ténylegesen jó nyelvtudása (pl egy telefonkonferenciához elegendő) A jó iskola pedig erős alapot ad (pl BME is ilyen), amire viszonylag gyorsan lehet építeni specifikus dolgokat. Erős alapok nélkül ez nem megy.

    Előző munkahelyemen megkérdezték a pénzügyön, hogy miért nem magyarázom el nekik egyik nap, hogy kell makrót írni:D Nem akarták megérteni, hogy a programozás nem 100%-ban mechanikus munka.
  • Tetsuo #37
    LOL Te akkor biztos 1 lecsuszott infotanar vagy, akit max a GDF-en alkalmaznak.. ha ilyen erzekenyen erint a teny.

    Nem kell ahhoz akademikusnak lenni, h lasd a helyzetet, en nagyjabol objektiven latom, de te az irasod alapjan erosen szubjektiven.

    Ismerek 1 sracot aki summa cum laude vegzett a BME-n programozokent, O jelenleg New York-ban dolgozik tozsdeprogram felugyelokent..
    De elarulom neked -akademiai tagsag nelkul- h nagyon kevesen vegeznek "summa cum laude", plane a BME-n.. ellenben a legtobb infos csak pofazik a nagy tudasarol, ami nincs.. es altalaban ok haborognak a kulfold miatt (ertheto), hiszen 1 nemet miert venne fel 1 olyan magyart, akit meg 1 evig tanit pl az SAP-ra?

    A magyar oktatas szinvonala altalanosan is esett, nem csak az info teruleten, ma szinte barkit felvesznek tanarnak, ha legalabb szerencseje van; regen ez nem igy volt.. Az elso ill a masodik vilaghaboru utan TENYLEG vilagelso volt pl a muszaki oktatasunk, a 70-es evekben is magas szinten allt, de mara mar, a "vadkapitalista vilagban", ahol csak a penz szamit, szet esett v hamarosan szet fog esni az oktatasi renszer..

    Nem kell szakacsnak lennem ahoz, hogy felismerjem az odaegett kajat; nem kell Japanban elnem ahoz, hogy tudjam, keverik a vallasokat..
    De tanultam informatikat es jelenleg is kulfoldon elek. Te pedig ne szemelyeskedj, hiszen en is mondhatnam, h 1 idiota vagy, de azt a hozzaszolasod mar elmondja rolad..
  • lammaer #36
    "A főiskolát meg nem kéne egy kalap alá venni az egyetemekkel"

    10 éve tolom IT-ben, Kandós diplomával. Többek közt olyan multiknál mint GE, Siemens - senkin nem látszik meg, hogy az egyetemen +1 vagy +2 évet lehúzott. Továbbmegyek, a cégek nem is tesznek fikarcnyi különbséget se hogy egyetemi v. főiskolai diplomád van. Nem kell nagyon elszállni.... :)

    Abban egyetértünk, hogy megfelelő nyelvtudás és egy kis magabiztosság, és a multiknál simán kapsz helyet, még MOST is.

    Más: ahogy már említettek IT != programozás. Őszintén szólva, egy programozó már szakközép/gimnázium magasságában tud annyit (főleg ha hobbi szinten még érdekli is) hogy a multiknál és egyéb nagy IT cégeknél elvégezze a programozói munkát. Ott ugyanis az esetek többségében meglévő rendszerekben kell túrni a szart, mások kódján kiigazodni és rájönni hova kell betenni azt a két IF-et :)
    Nagyon kevés olyan hely van, ahol egy vérbeli programozó kiélheti magát, és ténylegesen fejleszthet valami érdekeset.
    A legtöbb helyen van cirka 15% effektiv programozás, 20% keresgélés egy indiai/német/angol/olasz csávó kódjában, 20% levelezgetés/telefonálgatás, hogy infót szerezz attól a külfölditől aki még ismeri a rendszert, a maradék 45% meetingezés, küzdelem a managerekkel, segged védése, papirmunka, mindenféle céges policyk megtanulása, betartása.

    Amúgy is, egy IT cégnél a programozók csak a létszám egy töredékét teszik ki (max 30%) és mint dolgozók, bizony nem ők a csúcsragadozók :)
  • Glutamin #35
    Gyere BME-re, ott majd megkapod a szükséges alapokat. A főiskolát meg nem kéne egy kalap alá venni az egyetemekkel, mondván, hogy az is felsőfokú végzettség. BME-s diplomával + tárgyalóképes nyelvtudással nem lesz senkinek sem gondja az elhelyezkedéssel. (ja igen, ott azért többet kell tanulni mint egy átlag fősulin, de a tudás a befektetett munkából lesz)
  • Molnibalage #34
    Ez igaz. Viszont dolgoztam már máshol végett mérnökkel. Ők sem voltak hülyék és tudtalanok. Gondolok itt a Miskolci mérnöki képzésekre, de én úgy tudom, hogy Gödöllő sem olyan rossz.
  • Vogel #33
    Csak sajnos nem BME-ből áll a felsőoktatás. Én is most váltok sulit, mert a mostani semmit nem adott.
  • hol9672 #32
    Vannak lehetőségek. Már csak németül kéne megtanulni... (én már tudok)
  • Molnibalage #31
    Érdekes. Nekem túlnyomó részt csak jó tanáraim voltak a BME-n. Nagyon kevés volt az akire azt mondanám, hogy szar tanár. Aki az volt, az sem a tudása miatt. Egyszerűen nem volt érzéke az oktatáshoz.