Gyurkity Péter

Nem veszik fel egymás alkalmazottait az IT-óriások

A Szilícium-völgy nagy nevei egyes források szerint, mintegy egymásnak tett szívességként, feketelistákat tartanak kéznél, amelyek alapján elkerülik egyes alkalmazottak felvételét.

A Google egyik volt munkatársa a múlt héten árulta el a Mercury Newsnak adott interjúban a gyakorlat létezését, ami már csak azért is kényelmetlenül érintheti a nagy cégeket, mert az amerikai igazságügyi minisztérium éppen a napokban jelentette az ellenük folyó vizsgálat megindítását. Az illetékesek arra kíváncsiak, hogy a jól ismert vállalatok valóban hallgatólagos megállapodás részeként kerülik-e el egymás alkalmazottainak átcsábítását.

A keresőcég részéről a volt munkatárs szerint (aki maga is személyzeti ügyekkel, új munkaerő felvételével foglalkozott egészen tavalyig) komplett listákat tartanak kéznél, amelyek bizonyos időközönként frissülnek, így követve a piacon bekövetkező változásokat. Ezen listákon megtalálható a nagy rivális Yahoo, amelynek neve mára kissé megkopott, ám azért még mindig jelentős szereplő a keresők szegmensében, a biotechnológiai szférában tevékenykedő Genentech, valamint az Apple, amellyel egyébként is olyan szoros kapcsolatot ápolnak, amely szintén felkeltette az igazságügyisek figyelmét.

A minisztérium úgy véli, hogy az ilyen és hasonló listák alkalmazásával gátolják a piaci versenyt, mivel a tiltásokkal nem lehetséges a legjobb ajánlat kialakítása, a potenciális projektekért folytatott versenyfutás tiszta lebonyolítása. A nyilatkozó HR-es szakemberek "természetesen" soha nem is hallottak még ilyen gyakorlatról, ám egyes jogászok szerint a listák fenntartása (amely a Google volt alkalmazottja szerint egyfajta szívesség a riválisok felé) nem feltétlenül új, vagy akár törvénytelen jelenség. Egyes esetekben például így lehet elkerülni a megbecsült, fontos kapcsolatot jelentő rivális cég felbosszantását, amely nyilván mindkét irányban működhet.

Az még kérdés, hogy a minisztérium vizsgálatára milyen hatással lesz a nyilatkozat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #21
    elarultak lol s a ceg hanyszor arulta el oket?
  • Zoliz #20
    Magyarul sose a munkavállalók járnak jól, csak a multik. Menjenek is csődbe mint a GM és építse fel magát a mikrokörnyezet.
  • TeDDyRuSh #19
    Ez egy baromi jó cikk. Igen, létezik a HR kartel, mert ezt nehezen lehet mással magyarázni. Ugyanis ez akadályozhatja, torzíthatja, vagy korlátozhatja is a gazdasági versenyt, vállalati magatartásával. Ha a piactorzító hatása jelentős, akkor törvénybe is ütközhet. Na most pls valaki mérje le, hogy mennyire jelentős.
    Utána szabják ki a megfelelő büntit.

    Amúgy Google nincs toppon. Szívatják, a google street miatt őket, nem megy a youtube se nkik, most meg ez.
  • BlackRose #18
    Rövidebben: az amit ma piacnak neveznek, még véletlenül sem az.
  • BlackRose #17
    Amikor a piac logikájával ellentétes dolgok történnek a piacon akkor ez azért van mert már sajnos nem sok maradt a piacból... vagyis már annyira nem gazdasági hanem politikai módszerekkel biztósítják be a jövedelmet (az elképesztő intervencionalizmus és még egynéhány dolog miatt), hogy már nincs szükség sem versenyre sem másra ami a piac tulajdonsága. Különben ha nem lesz nyereség majd Washington (vagy Brüsszel stb. ami azt illeti) nyomtat néhány milliárdot és már meg is van oldva a dolog :) vagy inkább :(
  • Bijesz #16
    Egyetértek mrzed001-el!
    Nálunk is fellelhető ez a jelenség, és máshol is van.
    Relative nagynak tűnik a szilikon völgy, de annyira nem nagy.
    Egy adott pozicióban véges számú ember dolgozik egyszerre, a fluktuáció kiszámítható, szóval ezzel megelőzhetőek a pl a zsarolások.

    A technológiai szektorban ugyanis egy speciális tudás eltűnése sokba kerülhet egy cégnek. Ezt amúgy átgondolt HR politikával lehetne kivédeni részben.

    Még annyi, hogy manapság már fejlesztők vannak nem programozók, és szerintem azért ha nem vidéki valaki ott a lehetőség felörésre.
  • mrzed001 #15
    Ez a probléma létezik idehaza is, de sokkal durvább, mint ahogy itt le van festve.
    Az hogy a dolgozó (mondjuk ki: PROGRAMOZÓ) átcsábítása ne legyen, akár egyet is érthetnék vele, DE MÉGSE teszem, mert a programozó kb speciálisan képzett BÉRRABSZOLGA.
    Ha más szerint többet ér az évtizedes tudása, akkor nosza, aki meg elengedi (majd felveszek helyette 3 egyetemistát szlogen ... de jót is szoktam röhögni rajta, meg később a beégésén) az meg szépen rájön később, hogy a minőség és tudás és TAPASZTALAT mennyivel fontosabb, mint a mennyiség (de sok ilyet láttam már :) )

    Ott az érem másik oldala is: létszámleépítés miatt kitett dolgozó, akit fentiek miatt nem vesz fel egy konkurens cég sem.
    És ami a legviccesebb, hogy semmilyen listákra nincs szükség, a konkurensnél jelentkezve a CV-jében szépen ott áll, hogy kinek is dolgozott előzőleg (és ezért nem veszik fel).
    Na ez viszont a legelszomorítóbb és legaljasabb, ami csak történhet.
    Az a dolgozó ugyebár ahhoz ért elsősorban, konkurencia fent vázoltak miatt nem veszi fel, akkor most mégis mi a fenét tehet? Ne felejtsük, hogy egy átlag programozóról beszélünk, aki a MUNKÁJÁBÓL ÉL (nem milliomos manager, hanem egyszerű kétkezi számítógépmunkás), tehát lényegében ELLEHETETLENÍTIK a munkavállalót. Aljas és undorító ...
  • Sir Ny #14
    1. Létezik a zöld szín.
    2. A Hold nem sajtból van.
    3. Chuck Norris

    Konklúzió: Barack Obamának nem 10 lábujja van, mert ez a paci összes logikájával szembe menne. Vagyis: itt valami nem az, aminek látszik!
  • tomcsa4 #13


    Ráadásul ha van lehetőséged, akkor használd is ki.
  • Anotino #12
    Nem egyszer valtottam ceget azert mert alul voltam fizetve / jelentosen jobb ajanlatot kaptam / nem volt jo a munkakornyezet. Szerintem ettol nem leszek arulo. Az ilyesmi inkabb a cegre nezve szegyen, mint az alkalmazottra. Rovid az elet, erdemes minel jobb helyen tolteni.