Berta Sándor

Manuela Veloso: Miért kell a nőknek mindig jobbnak lenniük?

Manuela Veloso évek óta küzd az ellen, hogy túlzottan kevés nőt alkalmaznak műszaki területeken. A szakember a RoboCup versenysorozat elnöke és a Carnegie Mellon Egyetem professzora.

Manuela Veloso azon kevés nő egyike, akiket elfogadtak a robotika világában. A július elején Grazban megrendezett RoboCup viadalon kereken 2300-an vettek részt, de közülük csak kevesen voltak nők. Megszokott dolog, hogy a számítástechnikában és a távközlési piacon az alkalmazottak többsége férfi. Azt azonban csak kevesen kérdezik meg, hogy miért van ez így?

"Nagyon nehéz nőket találni a tudományos életben és ezen belül is a robotika területén. 2004-ben az amerikai RoboCup-csapatomban négy nő is volt, idén először egy sem. Ugyan vannak nők a technika világában, de jóval többre volna szükség. Európában ez nehezebben valósítható meg, de nem tudom, miért. Az egyetememen indítottunk egy programot, amelynek keretében megpróbáljuk megnyerni a gyengébbnek tartott nem képviselőit a tudomány számára, majd meg is tartani őket ezen a területen. A hallgatók 30 százaléka nő, de a végzett hallgatóknál ez az arány 15 százalékra, míg a professzorok esetében 10 százalékra csökken. Remélem, hogy példakép lehetek, ez a legjobb, amit tehetek."

"A személyiségem elég erős. Nem teszek különbséget a nemek között. Mindig meg tudtam nyerni a kiváló hallgatókat és ők szívesen dolgoznak velem. Nem hiszem, hogy nőként tekintenek rám, de néha valóban nehéz az ötleteimet megvalósítanom. Van, hogy tízszer kell előadnom valamit és harcolnom kell azért, hogy figyelembe vegyék, megvalósítsák és hogy rájöjjenek egy egy jó ötlet" - jelentette ki Manuela Veloso.

A Portugáliában született professzor hozzátette, hogy számára mindig az eredmény a legfontosabb. Ha valami nem működik, akkor nem elnézéskéréseket akar hallani, hanem segít a diákjainak, hogy a valóban fontos dolgokra koncentráljanak és a feladatokat kis lépésekben haladva oldják meg. Ha ez túl sok időbe telik, akkor javasolja, hogy határozzák meg újra a problémát. A szakember elmondta, hogy ha valamit el akar érni, akkor nagyon fegyelmezett. A hallgatói mindig érzik magukon a nyomást, de el is ismeri a sikereiket.


"Jó, ha a dolgok működnek és kedvelem a versenyt is, de a legfontosabb, hogy szeretem a sikert. A legfontosabb az lenne, hogy ne abból induljunk ki, hogy egy adott pillanatban éppen hol tart egy nő és egy férfi, hiszen bármikor felzárkózhatnak. Azt kell nézni, hogy a jövőt tekintve milyen lehetőségek vannak bennük. Azt szoktam kérdezni, hogy miért kell a nőknek mindig mindenben jobbnak lenniük és mindent jobban csinálniuk? Ugyanis ez a férfiakról sem mondható el. Vannak hallgatóim, akik nem tudják megfelelő szinten a matematikát, hiányzik az elemzőképességük vagy nem tudnak csapatban dolgozni. Mindegyiküknek vannak hiányosságai, de nekünk, oktatóknak az a dolgunk, hogy segítsünk nekik kiépíteni a képességeiket és hogy jobbak legyenek. Én is fejlődöm és biztosan nem tudok valamit, amit a kollégáim meg igen. Mindannyiunknak fel kell zárkóznunk" - nyilatkozta Manuela Veloso.

A RoboCup elnöke hangsúlyozta, hogy egyszer szívesen csinálna egy olyan laborkísérletet, amelyben a résztvevők fele nő, fele férfi lenne. Mindenki egyenlő esélyekkel indulna, függetlenül attól, hogy melyik területen jobbak vagy rosszabbak a másiknál. A végén kiderülne, hogy ugyanolyan arányban lennének azok a férfiak és nők, akik sikerrel vették az akadályokat. Ha egy nő azt mondja, utálja a matematikát, azonnal megjegyzéseket tesznek rá, ha egy férfi közli ezt, akkor azt mondják: tud helyette mást. Veloso csak egyenlőséget akar.

"A legfontosabb, hogy a nők ne hagyják magukat eltántorítani az álmaik megvalósításától. Tűzzenek ki maguk elé nagy célokat, független attól, hogy éppen hol vannak. Ne hagyják, hogy a környezetük azt mondja, hogy nem érhetik el a céljukat. Az embereknek meg kell engedni, hogy kiélhessék a szenvedélyeiket. Támogatni kell őket. Amennyiben egy diákom odajön hozzám és közli, hogy robotikával akar foglalkozni, de nincs meg a megfelelő matematikai képzettsége, azt felelem neki: semmi baj, majd megszerzed. Halálunkig tanulunk. A nőknek gyakran azt mondják: ezt nem tudod. De ezek a megjegyzések sosem fogják előrevinni az emberiséget" - szögezte le Manuela Veloso.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #126
  " szerintem igaza van, "

  Az egy dolog, h szerinted kinek van igaza, és egy másik a tények.És nyílván kiröhöglek, ha a hülyébbik oldalra állsz.Ennyit erről.Szerintem én sokkal jobban tudom, h ki vagyok és mi, mint egy ilyen manipulatív feminimzenebohóc vagy egy ilyen frusztrált kis kocka.Maradjunk annyiban és igen :
 • bvalek2 #125
  A nemek mióta szekértáborok? Ez elég óvodás hozzáállás, nem gondolod? Mégis miért kéne nekem veled szolidárisnak lennem, amikor hülyeséget írsz? Azzal értek egyet akinek szerintem igaza van, nemre fajra akármire való tekintet nélkül, pont.

  Mellesleg már megint egy anális fixáció, kiegészítve elnyomott aberráció projekciójával... nézd, nem tehetsz róla hogy ilyennek születtél. Csak ne nyomd el, mert akkor örökké ilyen frusztrált leszel mint most
 • who am I 7 #124
  Hol kiabálok én?Magyarázd már el, h abba mi volt a kiabálás Jót szórakozom a butaságotokon :)
  Hallod, te még képes lennél azt ís bemagyarázni, hogy én egy dinoszaurusz vagyok, mert két lábam van..mondjuk őő legyen egy T-rex ezaz
  Az anyázásért meg, engetessék már meg, h felháborodjam...
 • KillerBee #123
  Az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég. A tied pedig ég rendesen...
 • who am I 7 #122
  fújjj, te melyik nemhez tartozól, úgy igazából?Mert elég zavaros..főleg, h "gyilkosméh" kakásseggében forgatod a nyelved
  Gondolom jó kis alázni való lehecc, a hizó feminimdomina mikor veri ostorral a kis "áldozatot" XD húh most látom : "Programozó" attól tartok nem nagyon lövök mellé.Két szerencse csomag
 • LowEnd #121
  KillerBee,

  ultrafeminista emancipátorok:

  szóval a te nevedben beszélnek? Idézhetek tőlük, mint a te véleményed közvetítőitől?
 • KillerBee #120
  A villámmal csak poénkodtam. Elismerem, nem valami brilliáns poén, de legalább saját kútfőből való: kicsit sárga, kicsit savanyú, de az enyém. :) A valódi okokat persze sejtem.

  Bizony, szerintem is lehet benne valami...
 • bvalek2 #119
  Ez a hozzászólásod kb. Zuschlag holokausztvicceinek a színvonalán van. Elég eszed van úgyhogy nem állok le kioktatni, csak próbálj teljesen komolyan belegondolni hogy mégis miért lehet az, hogy 4-szer annyi férfiba csap villám világszerte. Segítek egy picit, láttad A Nagy Kékség című filmet? Emlékszel, hogy mi történt a főszereplő apjával a film elején, és miért? A szituáció más, de a tragédia oka ugyanaz, mint a legtöbb villámcsapásé (annak a büdös kölöknek naponta kell enni adni).

  Csak most olvasom vissza a csörtédet "who am I 7"-vel, vicces hogy egymástól függetlenül ugyanazzal "vádoltuk" meg, valami lehet a dologban
 • KillerBee #118
  "De időről-időre felbukkan egy "Énmajdmegváltomanőketarabszolgasorból" emancipátor, aki felhatalmazva érzi magát, hogy kiálljon olyan nők szószólójaként, akik egyébként nem is kérték tőle, hogy képviselje őket. Ezeket szokták fogadatlan prókátoroknak nevezni."

  Mire alapozod azt a véleményedet, hogy senki nem kérte őt a nők érdekei melletti kiállásra? Csak nem arra, hogy a jelen fórumban megszólalt hímnemű egyedek szerint nincs szükség erre a kiállásra?


  Vannak emberek, akik hangosan követelik az ASVA, ARTISJUS stb. rablócégek megszüntetését vagy legalábbis megakadályozását abban, hogy lehúzzák a népet. Ámde szép számmal vannak, akik a magyar boltokban zokszó nélkül megveszik a DVD-t, a pendrive-ot és a memóriakártyát, és nem tiltakoznak a zsiráfadó ellen. A te logikádat követve az ASVA stb. ellen tiltakozók is fogadatlan prókátorok, hiszen felhatalmazva érzik magukat, hogy kiálljanak olyan vásárlók szószólójaként is, akik egyébként nem kérték tőlük, hogy képviseljék őket.
 • 0Hanga #117
  Nem akartalak meg sérteni bocs.

  "Nem is olyan régen, az átkos kommunista rendszerben a nők lakatosmunkát végeztek, traktorosok voltak, esztergáltak, szántottak stb"

  Ennek inkább az az oka, hogy most nincs is rájuk kereslet, mert férfi is van elég szerintem, meg nem is nagyon akarnak a mai fiatalok szakmunkás munkat végezni, mindenki inkább tovább tanul , mert kell neki a diplom, hogy több pénze legyen és ez nemtől független. Nekem legalábbis ez tapasztalatom.

  Mivel mezőgazdságban dolgozom és azt is tanultam, van rálátásom és az tapsztalatom, hogy bizonyos rész kezd elnőiesedett .Pl: barátnőm egy sertéstelepen telep vezető, de mivel csak ketten vannak több száz állatra ezért neki is ugyan úgy ki kell venni a részét a nehéz munkából.
  De iskolámban végzet legtöbb lány mind a mezőgazdságban dolgozik ezt vagy azt, de nem bent az irodában.
  A cégem pedig szőlő műveléssel foglakozik és itt nálunk a szőlő kézimunkát javarészt is nők végzik s szerintem ez sem kevesebb, mint traktorozni, de is igaz, hogy nincs közöztük fiatal.