Berta Sándor

Napi vírusadatbázis-frissítést vezet be a McAfee

A neves vírusirtó cég is áttér a vírusadatbázisok napi aktualizására. A tervek szerint február 24-étől a McAfee-nél bizonyos tekintetben új időszámítás kezdődik. Ekkortól áll át ugyanis a számítógépes biztonságtechnikai vállalat a vírusleírások (DAT-adatok) 24 óránként történő frissítésére.

Az eddigi rendszer szerint a McAfee nem nevezhető éppen villámgyorsnak ebben a tekintetben, hiszen csupán hetente aktualizálta a vírusirtó szoftverei adatbázisait, illetve csak kivételes esetekben, például egy-egy komolyabb kártevő elterjedésekor adott ki külön DAT-fájlt. A jövőben azonban már úgynevezett Béta DAT-fájlok helyett napi DAT-fájlok lesznek elérhetők minden McAfee szoftver számára. Természetesen a felhasználók dönthetnek úgy, hogy ők továbbra is a heti frissítőcsomagokat választják.

A vállalat azzal indokolta a váltást, hogy 2004-ben drasztikus mértékben nőtt a számítógépes kártevők száma. A napi vírusadatbázis-frissítéssel azonban a vészhelyzeti DAT-fájlok - amelyeket az új komolyabb fertőzésekkor tesznek hozzáférhetővé - 40 százalékára nem lett volna szükség.

A McAfee szerint tavaly több, mint 20 kártevő a Gaobot/Spybot/SDBot féregcsaládból került ki. Ez azonban tendencia, egyre gyakrabban bukkannak fel ugyanis az elmúlt hónapokban a különböző vírusoknak és férgeknek újabb és újabb variánsai, ráadásul a két új változat felbukkanása között egyre kevesebb idő telik el. A McAfee ezzel a változással nem az első a vírusirtó-fejlesztő cégek között. Korábban például a Kaspersky-nél döntöttek úgy, hogy előbb naponta, majd később három óránként frissítik a szoftvereik vírusadatbázisait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #8
    Nálunk F-Secure van. Naponta 2x frissít...
  • k0zi #7
    Linuxban is ugyanolyan védtelen, ha a user nem ért hozzá.
    Trendmicronál napi frissítés van. Legalábbis éjfél után 7 perccel már csipog, hogy frissíteni szeretne.
  • PityBull #6
    Ahhoj:
    Az könnyen lehet! :-)
    Szerintem minden netre kapcsolódó gépet (függetlenül attól, milyen OS fut rajta) védeni kell! Nem hiszem (bár nem tudhatom biztosan), hogy a linuxosok csak úgy "pucéran", víruskergető és tűzfal nélkül barangolnának a neten...
  • Ahhoj #5
    hát nem oldódik meg minden problémád, de biztonsági szempontból sokkal jobb lesz :)
  • PityBull #4
    Benoke!
    Egyetértek mindennel, amit leírtál!

    ... de hogy a "használjátok linuxot" lenne a megoldás minden problémára, azt továbbra sem hiszem!
  • Benoke #3
    Jelenleg Linux alatt jóvalkevesebb virus működik.
    NEm azért mert jobb vagy roszabb, hanem mert nem anyira elterjedt, és ha valaki a kis kártevőjével nagy körben akar hódítani, akkor biza MS platformra irja előssorban. Aminek meg is van az eredménye. :)

    Egyébként a napi frissítést már sokan bevezették, elég nagy szégyen az ha ilyen cég csak most kezd észhez térni. Mikor a naponta megjelenő virusok száma több mint 50.
  • PityBull #2
    "Használjatok Linuxot"


    ... és ezzel minden gond megoldódik, nemdebár?
  • Andris #1
    Hát ez egyre jobb... a végén már mindenki online lesz a McAfee-nál és folyamatosan tölti a frissítéseket

    Használjatok Linuxot