Berta Sándor

Szárnyalnak a digitális zeneeladások

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) kiemelkedően jó évet zárt tavaly. Az internetes értékesítés részaránya 2009-ben haladta meg első alkalommal a 25 százalékos lélektani határt.

Az IFPI nyilvánosságra hozta a Digital Music Report 2010 című jelentését, amely szerint a digitális zenei eladások és letöltések meghaladták a 25 százalékos lélektani határt. Ugyan a zenei kiadványok és szolgáltatások forgalma globális szinten becslések szerint tíz százalékkal csökkent, valamint a digitális zenei ágazat növekedése is lelassult, a letöltések számának növekedése mindenképpen biztató jel az IFPI számára. A digitális zenei eladások és letöltések tavaly az összforgalom 27 százalékát tették ki és összesen 4,2 milliárd dollárt hoztak a kiadók, illetve az előadóművészek konyhájára. Mindez 12 százalékkal nagyobb a 2008-ban regisztrált összegnél.

A legálisan elérhető digitális zeneszámokból tíz százalékkal többet töltöttek le a felhasználók 2008-hoz képest és ezzel sikerült átlépni a 1,5 milliárd darabos álomhatárt, míg a zenei albumoknál a növekedés mértéke 20 százalékos és összesen 110 millió kiadvány talált gazdára. Az Egyesült Államokban az online és a mobil zenei letöltések, illetve eladások már a teljes zenei piac 40 százalékát teszik ki. A tengerentúlon változatlanul az iTunes a legnagyobb zenebolt. Az IFPI adatai szerint jelenleg több mint 400 legális szolgáltatáson keresztül összesen 11 millió dal érhető el a világhálón.

A 2004. évi adatokhoz képest még látványosabb a fejlődés. A digitális zenei piac ugyanis a hat évvel ezelőtti szinthez képest 940 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a zenei piac 2004-hez képest 30 százalékkal csökkent. A legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy az öt legnagyobb európai zeneboltban csak a felhasználók 8 százaléka vásárol rendszeresen zenei kiadványokat. Európában ráadásul a digitális terjesztés csak a piac 15 százalékában valósul meg. Az internetes forgalom növekedése előtt továbbra is akadályt képez a licenc jogok határokon átnyúló értékesítésének megoldatlansága, valamint a vásárlók ódzkodása az internetes fizetési megoldások igénybevételétől.


Az IFPI dokumentumának egy jelentős része továbbra is a fájlcserélő hálózatokkal és más illegális terjesztési megoldásokkal foglalkozik. John Kennedy, a szervezet elnöke továbbra is hatékony szankciókat követelt a fájlcserélők ellen és követendő példának nevezte a Franciaországban bevezetett HADOPI-rendszert. Az IFPI azt várja a világ kormányaitól, hogy egy olyan törvényi környezetet hozzanak létre, amelyben a kreatív munkát megjutalmazzák. Emellett fontos lenne a fogyasztók felvilágosítása is. A jelentés szerint olyan szolgáltatásokat kell létrehozni, amelyek a valódi tömegpiacot érik el. A jelenlegi havi zeneletöltési átalánydíjas megoldások még mindig csak a digitális zenei piac öt százalékát teszik ki.

Tavaly Lady Gaga Poker face című dalát töltötték le a legtöbben legálisan az internetről. A felhasználók összesen 9,8 millió alkalommal fizettek a dalért. A második helyen 8,5 millió legális letöltéssel a Black Eyed Peas Boom boom pow című szerzeménye, míg a harmadikon 8,1 millió legális letöltéssel Jason Mraz I'm yours című nótája található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • atys2 #11
  csak én gondolom úgy, hogy a pop/rock zene a múlté?
  nagyon meglepett a lista, azt gondolnám, hogy a zene
  az 'electro'-ban fejlődik tovább..... a többi stílusnak
  már nincs hová fejlődnie. a rap zene is a 80-as években
  volt a csúcson. ki hallgat manapság metált????
 • celza8807 #10
  és nálunk ugye továbbra sincs iTunes..
  ez a lista meg.. brrr
 • Sanyix #9
  bíbí én tudom kicsoda!
  lédigaga: valami picsa akiről néha azt mondják hogy férfi aztán mégsem, és nagyon hülye ruhákba tud öltözni
  béjonszé: sötét picsa aki olyan hangokat ad mint a bekapott magnószalag, és a sok majom utánozza az egész világon, meg rángatja is magát hozzá.

  kánye vesz: az is valami férfi bekapottmagnószalagos asszem (árenbís)

  britni: az meg a kopasz puncimutogatós rángatózós csáje

  na láttyátokénkúttturáát vagyok!
 • Lazarus #8
 • FoodLFG #7
  Lady Gaga Poker face számát én még illegálisan sem töltöttem le. Ammá durva... :P


  "John Kennedy, a szervezet elnöke továbbra is hatékony szankciókat követelt a fájlcserélők ellen és követendő példának nevezte a Franciaországban bevezetett HADOPI-rendszert."
  Anyád. Azt még nem vette észre, hogy ezt csak ők akarják/követelik(LOL), és hogy egyre nagyobb ellenállás szerveződik ellenük ?
  Már Magyarországon is van olyan parlament esélyes párt, ami a fájlcserélők dekriminalizálásával kampányol:
  Jobbik programja:
  Szerzői jog (V.2.3)

  A Jobbik számára mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a szerzői jogokról szóló törvényt módosítani kell, hiszen a szerzők, előadók és a felhasználók érdekeit, illetve védelmét nem biztosítja kellő mértékben.
  A közös jogkezelők és jogvédő szervezetek jelenleg a felhasználók és a szerverüzemeltetők kriminalizálásában látják a megoldást az internetes letöltések terén, nem pedig a kialakult piaci viszonyokhoz való alkalmazkodásban (drága szoftverek, zenei cd-k stb.). Egy szűk érdekcsoport tartja kezében ezen szervezeteket, melyek átláthatatlan módon fizetik ki a befolyt jogdíjakat.
  ...


  http://www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf
 • who am I 7 #6
  én ismerem, mármint úgy, h tudom kicsoda...de a zenéjüket nem hallgatom, a pop nem az én műfajom...
 • hiftu #5
  Akkor most ugye lehetne kezdeményezni az ArtisJus megszüntetését, mert már feleslegesek....
 • Gerygrey #4
  Az gáz, ha én a felsorolt előadók közül összesen kettőt ismerek?
 • who am I 7 #3
  Te se vagy valami nagy ész...nyilván nem az ultra komplex/elmélyült/underground művek fognak tonna számra fogyni...
 • Molnibalage #2
  Amen.