Berta Sándor

Zenei letöltési szolgáltatást indított a Sky

A hagyományos sajtóorgánumok szeretnének lépést tartani a korral és nem akarják elveszíteni előfizetőiket. A legkézenfekvőbb megoldást az online piacok felé való nyitás jelenti.

Így gondolták a British Sky Broadcasting (BSkyB) vezetői is. Nagy-Britannia és Írország legnagyobb fizetős televíziós cége ugyanis a zenei letöltési piacokat célozza meg. Az 1989-ben Rupert Murdoch ausztrál médiamogul által megvásárolt konszern az iTunes babérjaira tör.

A Sky Songs nevű szolgáltatás október 19-én indul Nagy-Britanniában. A BSkyB gyakorlatilag az iTunest akarja lemásolni és azt reméli, hogy több millióan fognak csatlakozni az új zenei letöltő hálózathoz. Tény, hogy a Sky Songsnak máris lesz egy komoly előnye a nagy riválissal szemben: a letölthető zeneszámok bármely multimédiás készüléken szabadon és korlátlanul lejátszhatók és másolhatók lesznek.

A másik különbséget az átalánydíjas modell alkalmazása jelenti. Míg az iTunes esetében csak egy-egy dal megvásárlására és letöltésére van lehetőség, addig a Sky Songsnál a felhasználók havi 6,49 fontért cserébe egy zenei albumot és tíz dalt, míg havi 7,99 fontért egy zenei albumot vagy legfeljebb tizenöt különböző zenei fájlt tölthetnek le. Minden ezen felüli letöltésért külön kell fizetni, igaz a felhasználók korlátlanul hozzáférhetnek zenei streamekhez is.

"Mivel már most is sok háztartásban a számítógépen hallgatnak zenét, így a jövőben a streaming-lehetőségek még fontosabbá válhatnak" - jelentette ki Neil Martin, a BSkyB üzletfejlesztési igazgatója.
A konszern már megállapodott mind a négy nagy zenei kiadóval (EMI, Sony Music, az Universal Music és Warner Music) és ennek az együttműködésnek köszönhetően a látogatók több mint 4 millió dal közül válogathatnak majd. Neil Martin hozzátette, hogy amennyiben kellően nagy lesz az érdeklődés a szolgáltatás iránt, úgy később a Sky Songs integrálható lesz a mobiltelefonokba és a set-top-boxokba is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!