Berta Sándor

Jó évet zárt az osztrák digitális zenei piac

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) osztrák szervezetének első elemzése szerint Ausztriában jó esztendőt zárt az ágazat.

Más országokhoz hasonlóan nyugati szomszédunknál is éveken át folyamatosan csökkent a zeneipar forgalma, egyrészt az egyre kevesebb eladott zenei CD-k, másrészt az illegális letöltések számának növekedése miatt. Ez a folyamat azonban most megfordulni látszik. A változás elsődleges oka, hogy emelkedett a legális internetes és mobil letöltések száma, illetve az ezekből befolyó bevételek. Ez az összeg az előző év hasonló időszakához képest 38 százalékkal nőtt és elérte a 15,7 millió eurót. Ilyen jellegű pozitív változást az elmúlt öt esztendőben nem tapasztaltak a szakemberek.

A másik fontos ok, hogy a zenei CD-k piacán is mindössze 5 százalékos lesz a forgalomcsökkenés. A legfontosabb ok azonban, hogy a digitális értékesítési megoldásoknak (online koncertjegy-eladások, tartalomlicencelések, számítógépes játékokba integrálás stb.) köszönhetően sikerült kompenzálni a hagyományos zenei piac bevételkieséseit és ezáltal stabilizálni a teljes ágazatot.

"Az elmúlt években nagy gonddal kidolgoztunk egy digitális stratégiát és a hozzá tartozó infrastruktúrát, valamint kifejlesztettünk számos új üzleti modellt. Ezek a befektetéseink kifizetődtek, lépésről lépésre megmutatkoznak az első eredmények. Ugyan még sokat kell tennünk azért, hogy még jobban kielégíthessük az ügyfeleink igényeit, de a legújabb eredmények azt mutatják, hogy jó irányba haladunk és optimista jövő vár a zeneiparra" - értékelte az eredményeket Hannes Eder, az IFPI Austria elnöke.

"A legális internetes és mobil letöltések számának növekedése mindenképpen optimizmusra ad okot. Alighanem elértük a gödör alját és legalább már látjuk a célt" - tette hozzá Franz Medwenitsch, az IFPI Austria ügyvezetője. A konkrét eredményeket, a legális zenei letöltések és az eladott zenei CD-k pontos számát várhatóan februárban vagy márciusban hozza nyilvánosságra az osztrák szervezet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ADAMEX9 #1
    Parov Stelar ♥