Berta Sándor

Rekordszinten a legális zenei letöltések Németországban

A német zenei forgalomban először haladták meg a 10 százalékos arányt a legális zenei letöltések. A 10 százalékban szerepelnek a játékokban és a YouTube-on megjelenő felvételek után befizetett licencdíjak is.

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) német tagszervezetének munkatársai azt tapasztalták, hogy különösen a zenei albumok tekintetében nőtt a legális letöltések száma. "A zenei forgalomban a digitális termékek aránya először lesz két számjegyű" - hangsúlyozta Stefan Michalik, az IFPI Németország ügyvezetője. Az online zenei üzletág a gazdasági világválság ellenére is dinamikusan, mintegy 20-30 százalékkal növekedett. Mindez azt jelenti, hogy a 2009-es évben csak Németországban a legális online zenei forgalom elérheti a 150 millió eurót.

Michalik szerint a legnagyobb változás az, hogy az emberek már nem csak egy-egy dalt vásárolnak meg az interneten, hanem egyre népszerűbbek a zenei albumok is. Ezt támasztja alá, hogy az utóbbiak területén a forgalom kereken 50 százalékkal nőtt. A másik érdekesség, hogy az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal vagy éppen Japánnal ellentétben Németországban még mindig keresettek a zenei CD-k és a felhasználók csak nehezen fordulnak a digitális kiadványok felé. Az Egyesült Államokban az online letöltések a teljes zenei forgalomnak már a 30 százalékát teszi ki.

Fontos azonban, hogy az interneten megvásárolt zenei CD-ket nem mindig számítják a letöltések közé, így a világhálón értékesített zenei művek aránya a valóságban jóval magasabb. Michalik ugyanakkor úgy vélte, hogy az illegális másolatok továbbra is nagy problémát jelentenek. Tavaly például csak Németországban 316 millió dalt töltöttek le illegálisan. Összehasonlításul: ez a szám 2003-ban még több mint 600 millió volt. A szakember a visszaesést a zeneipar eredményes kampányaival magyarázta, a valóságban a háttérben sokkal inkább a legális szolgáltatások elterjedése állhat.

"Olyan rendszert szeretnénk, amely tartalmaz szankciókat is. A letöltőknek küldött figyelmeztetések jelentik a leghatékonyabb módszert és az adatvédelem nem válhat az ilyen felhasználók online rejtőzködését segítő eszközzé" - szögezte le Michalik. Németországban épp a napokban derült ki, hogy - ugyan még mindig a fájlcserélés a legnépszerűbb tevékenység, de - az idén jelentős mértékben nőtt az illegális streamajánlatok száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Liverpoolos #2
    van valakinek egy jó oldal ahonnan legálisan lehet letölteni a zenéket? nem baj ha fizetős.
  • Gerygrey #1
    Szuper. Akkor most már békén lehet hagyni a torrentezőket, ugye?