Berta Sándor

Új vállalkozásba fognak a Kazaa-alapítók

Niklas Zennström és Janus Friis újabb elképzelésüket igyekeznek megvalósítani. Könnyen lehet, hogy a Kazaa és a Skype után ismét egy sikertörténet veszi kezdetét.

A Kazaa és a Skype alapítói ezúttal egy a vezetékes és a mobil internetezőknek egyaránt elérhető zenei letöltési platformot akarnak életre hívni. Az Rdio nevű átalánydíjas szolgáltatást jövőre indulna el és a cégnek lennének irodái Los Angelesben, illetve San Fransiscóban is. A két szakember már tárgyalásokat folytat a nagy zenei kiadókkal és a jogvédő szervezetekkel a szükséges licencek megszerzéséről. Mark Piibe, az EMI digitális üzletfejlesztési igazgatója a The New York Timesnek megerősítette az egyeztetések hírét.

Az Rdio az úgynevezett streaming-modellre épülne, amelynek keretében a felhasználók egy meghatározott átalánydíjért cserébe korlátlanul hozzáférhetnek a katalógusban található összes zeneszámhoz és zenei albumhoz. A Napsternél ez a díj például 10 és 15 euró között van. Ez a megoldás egyelőre még nem igazán sikeres. Az ok egyszerű: a zeneipar - szokásához híven - meglehetősen nehézkesen reagál az új elképzelésre. A két kivételt csupán a Rhapsody és a Napster jelentik. Ennek ellenére az Rdio tulajdonosainak fel kell kötniük azt a bizonyos alsóneműt,lévén a piacon olyan szereplők találhatók, mint a Last FM, a Spotify, a licencokokból csak az Egyesült Államokban tevékenykedő Pandora vagy éppen a mind négy nagy zenei kiadó támogatását bíró Mog.

Az élet a többiek számára sem egyszerű. Daniel Ek, a Spotify társalapítója például nemrég arra szólította fel a kiadókat, hogy módosítsák az eddigi álláspontjaikat és rugalmasabb licenckövetelményeket dolgozzanak ki. A zeneipar viszont egyelőre nem igazán lelkesedik a csak hirdetési bevételekből finanszírozott üzleti modellért. Érthető, hogy Zennström és Friis is számol a kiadók szkepticizmusával. Ráadásul van még egy komoly hátrányuk: az ő nevükhöz fűződik a Kazaa fájlcserélő szoftver kifejlesztése. Sok zenei konszern pedig ezt nem felejtette el neki és őket okolják az addig virágzó zenei élet hanyatlásáért.

Kivételt képez Piibe, aki kijelentette: "Ők vállalkozók, akiknek valódi innovációs sikertörténeteik vannak. Számos új ötletet hoznak a zeneterjesztésbe és nincs okunk rá, hogy ne tárgyaljunk velük komolyan." Tény, a két szakember nevéhez fűződik a Skype és a Joost megalapítása. Most pedig az Rdióból lehet új sikertörténet. Ők már letették a névjegyüket és most nem az ő térfelükön pattog a labda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!