SG.hu

Vizsgálatok kereszttüzében a PPO.hu

Elindult a vizsgálatok a ppo.hu internetes portál ellen. A GVH jelenleg az adatkérési szakaszban van, az adatvédelmi biztos irodája pedig a személyes adatkezelésre kiváncsi.

Az elmúlt napokban nagy botrányt okozott, hogy a PPO.hu honlap üzemeltetője, a svájci Centillion vitatott körülmények között számított fel éves díjat a korábban ott ingyenesen regisztráltaknak. A rendőrség csalás gyanúja miatt indított eljárást az online vásárlásokkal foglalkozó cég pénzügyi tranzakciós tevékenységével kapcsolatban. A rendszerbe sajtóértesülések szerint száztízezer ügyfél regisztrált bankkártyájával azért, hogy külön díj nélkül vegye igénybe a mobilegyenleg feltöltést, online lottózást vagy a sztrádamatrica vásárlást. A cég hétfőn 2490 forintos éves díjat szedett be a korábban az ingyenes szolgáltatásra regisztrált ügyfelektől, amivel akár százmillió forint adómentes bevételre is szert tehett.

Az adatvédelmi biztos irodája közölte, hogy a Centillion Consulting and IT Technology Ag magyarországi képviselője honlapjának szolgáltatásaihoz kapcsolódó adatkezelés ügyében már korábban is több megkeresést kapott, ám ezek nincsenek közvetlen összefüggésben a mostani fejleményekkel. A fő kifogások között szerepelt: az adatkezelő kéretlen hírleveleket küldött a felhasználók számára; a regisztrációhoz szükségtelen adatok megadását is kötelezővé tették; nem volt biztonságos az online adatkezelés és nem volt lehetőség a bankkártya-regisztráció internetes törlésére; nem volt rendezett az adatok bank számára történő megadásának jogalapja. A biztos közleménye szerint a beadványok közül három vizsgálata zárult le, közülük egy esetben jogsértést állapítottak meg, egy 2008-as és egy 2009-es beadvány pedig folyamatban van. Kedd óta 250-nél több újabb beadvány érkezett.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemsokára döntenek arról, hogy indítanak-e hivatalos vizsgálatot a ppo.hu ügyében. Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője elmondta, hogy az elmúlt két napban több mint százan fordultak a hatósághoz. A GVH most azt elemzi, hogy a panaszok felvetik-e a tisztességtelen kereskedelem gyanúját, és ezáltal megalapozottá tesznek-e egy hivatalos vizsgálatot. Az adatkérési szakaszban vannak, ami azt jelenti, hogy a folyamat még hónapokat vesz igénybe. A fogyasztói kifogások között a számláról történő pénzleemelés mellett az általános szerződési feltételekben elrejtett "csapdák" is szerepeltek. A szóvivő úgy látja, a médiában megjelent információk ellenére sem fekete-fehér az ügy.

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője elmondta, hogy az NFH is vizsgálódik az ügyben, már csak azért is, mert a különböző online fórumokon több felháborodott levél olvasható.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. mindenesetre szerződést bontott a ppo.hu és az autopalyamatrica.hu internetes oldalakat is üzemeltető Investech Informatikai és Kommunikációs Kft.-vel. Az ÁAK az Investech-kel történt szerződésbontást azzal indokolta, hogy "nem sikerült tető alá hozni" az általuk kezdeményezett, kártalanítási tárgyalásokat. Az autópálya-kezelő azt tervezi, hogy felgyorsítja saját értékesítési rendszerének kiépítését, így várhatóan 2010 második felétől már az ÁAK honlapjáról, a www.autopalya.hu-ról is lehet - mindenféle kényelmi díj vagy regisztrációs költség nélkül - autópálya-matricát vásárolni.

Az ÁAK hangsúlyozza, hogy a 90 napos felmondási idő leteltével nem lehet majd e-matricát vásárolni az Investech által üzemeltetett weboldalról. A társasággal szerződésben álló alvállalkozók listája ugyanakkor továbbra is elérhető az autópálya-kezelő internetes oldaláról - fűzik hozzá. A társaság továbbá emlékeztet, hogy az e-matrica árát a "matricarendelet" pontosan szabályozza, az ÁAK Zrt. pedig a piaci verseny élénkítésével próbálja elérni, hogy a különböző szolgáltatók ne terheljenek az értékesítési csatorna használatáért semmilyen külön díjat a vásárlókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #15
    Én pont így vagyok Konráddal, Nádassal, Eszterházyval, és legfőképpen imre kertésszel...
  • Glutamin #14
    A gond csak az, hogy aki nem kért hosszabbítást (mint én), annak is megújították a szerződését és még egy utólag a rendszerbe betett üzenettel is dobálóztak.

    Egyszerűen meglopták az embereket és pont. Nincs mit szépíteni ezen. Jan 11-12-ére időzítették a "letöltést" is, a 10.-ei utalások miatt. 2490Ft-ért nem csinálnak forradalmat az emberek, de ha nagyobb pénzek lettek volna...
  • teddybear #13
    Ami még nagyobb szemétség, az az, hogy nem értesítettek senkit az előfizetési díjról, ahogy korrekt lett volna. Valahol a honlapjuk legmélyén jelent meg az értesítés, ahol úgysem olvasta senki. És azoktól is levonták a díjat, aki évekkel azelőtt regisztrált, és azóta oda sem dugta az orrát.

    Szerintem ez kimeríti az előre megfontolt lopás kategóriáját.
  • teddybear #12
    Was Albert nem az az író, aki nekem bejön. Valahogy nem fekszik ahogy ír. Meg a sztorik sem, amit leír.
  • uniu #11
    A ppo kezdetben még csak 100 Ft kényelmi dijat számolt fel pályamatricára és ingyenesen lehetett tölteni a telcsit majd később előfizetési dijat kezdett kérni mindezekért. Ha nem montad fel az előfizetést idejében akkor meg önkényesen felszámolták az előfizetési dijat és levonták a kártyádról a megkérdezésed nélkül.
  • uniu #10
    Hát persze. Te jobb lennél ? Nem hiszem.
    Teddy: a mostani Magyar helyzet a kész átverés. Olvass inkább Wass Albertet.
  • teddybear #9
    Nem ide tartozik a jobbik dicsőítése.

    Mellesleg félek, hogy ezek is olyan átverés, mint amilyen Szabó Albert volt. Sajnos.
  • Tetsuo #8
    Nos, nem vagom mire fel ez a hoborges.

    Ad 1, a PPO-s ugy (vagyis a cikk) mero aktualpolitika.
    Ad 2, a Jobbik programja lehet az ilyen neolibsi-kamposorru taktikak orvossaga.
    Ad 3, a Jobbikot mindenki szidja, aki nem ismeri, de a tobbseg, miutan megismeri belatja, h tevedett..

    Nem rossz szandekbol linkeltem, pont ellenkezoleg. Talan ez a megoldas.
  • Carloska #7
  • slickboy #6
    Most muszáj itt is terjeszteni a gusztustalan politikát? Nem mintha a többi miniszterelnök-aspiránsról jobb véleményem lenne, de remélem Vona sose jut még csak a közelébe se a miniszterelnökségnek.