Berta Sándor

Több ezer online bűncselekmény történt tavaly Ausztriában

Ha kis mértékben is, de csökkentek a számítógépes bűncselekmények nyugati szomszédunknál, viszont egyre több a csalás és az egyéb hagyományos károkozás.

Bár sok esetben a bűncselekmények számát tekintve visszaesés tapasztalható, az internetes aukciókkal kapcsolatban tett feljelentések száma 2007-ben 1976, tavaly viszont már 2206 volt. Ez derült ki a Maria Fekter osztrák igazságügyi miniszter által Johann Maier parlamenti képviselőnek küldött válaszból. Az informatikai eszközökkel elkövetett bűncselekmények száma csökkent. A 2007-ben regisztrált 4086 esettel szemben 2008-ban 3860 volt.

Mindez azt mutatja, hogy az osztrák rendőrségnek a világhálón inkább csalásokkal és más hagyományos bűncselekményekkel van dolga, mint kifejezetten online tettekkel, például hackertámadásokkal. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbiból egész Ausztriában tavaly összesen 14 történt. Az "illegális adatforgalmi lehallgatás" kategóriába 3 eset került, nyolcszor tettek feljelentést szoftverszabotázs és egyszer trójai férgek támadása miatt.

2007-hez képest jelentősen csökkent viszont az adatokhoz kapcsolódó csalások, visszaélések száma. Míg két évvel ezelőtt még 177 ilyen esetben tettek feljelentést, addig tavaly 64-szer. Számítógépek illegális használata, illetve azokhoz való illegális hozzáférés 41-szer történt. Némileg meglepő ugyanakkor, hogy 2008-ban nem volt egyetlen IT-eszközökkel elkövetett ipari kémkedésessel kapcsolatos ügy sem és nem került sor hardverszabotázsra vagy vírustámadásra.

Az elkövetők ugyanakkor 11 alkalommal sértették meg a távközlési titoktartást, 2-szer fogtak el illegális módon információkat és fájlokat, 45-ször okoztak adatsérülést, 4-szer zavarták meg egy számítógépes rendszer működését. 34 esetben használtak fel egy számítógépes programot vagy hozzáférési adatokat és 69-szer éltek vissza adatokkal csalási ügyekben. Maria Fekter úgy vélte, nincs szükség jelenleg további jogszabályokra az internetes bűnözés elleni harcban, a meglévő európai törvények teljesen elegendőek.

Az osztrák belügyminiszter ugyanakkor a legnagyobb kihívásnak nevezte az úgynevezett botnetek elleni harcot, mivel egy ilyen fertőzött számítógépekből létrehozott hálózattal a bűnözők akár egész rendszereket is megbéníthatnak. Emellett a botnetek kiválóan felhasználhatók adathalász és kéretlen elektronikus reklámlevelek terjesztésére. A botnetek elleni hatékony fellépés azonban Fekter szerint kizárólag egy szoros nemzetközi együttműködés keretében valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!