Gyurkity Péter

Jobban érintik a nőket a csalások

Egy friss felmérés szerint a tengerentúlon a háztatásokon belül a nők jobban ki vannak téve az internetes és hagyományos úton végrehajtott csalásoknak, amelyek fő célja az elkövetők valódi identitásának elrejtése.

Az Affinion Security Center által elvégzett kutatásban több mint 800 amerikai háztartás vett részt, elsősorban a csalásokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva. Kiderült, hogy míg a férfiak mintegy 60 százaléka aggódik a személyét (és pénztárcáját) közvetlenül érintő csalások esetleges bekövetkezte miatt, a nők esetében ez az arány még magasabb, eléri a 80 százalékot.

Az aggodalmak pedig jogosnak mondhatók, legalábbis az esetek jó részében, hiszen napjainkban igen elterjedtek az internetre és a hagyományos módszerekre épülő csalások. Példaként említik a lopott bankkártyák és csekkek felhasználását, amely nem mellesleg különösen népszerű az internetes apróhirdetések esetében - a gyanútlan felhasználók által kínált hardverekért azonnal kellemes összeget ajánlanak fel, és ez csak később üt vissza, amikor az illetékes bank megkeresi az eladót, igyekezvén visszaszerezni a lopott kártyákról leemelt pénzt. Mások lakcímváltozást jelentenek be a helyi postán, így jutván hozzá az eredeti illetőnek a bank által kiküldött üres csekkekhez, amelyeket később megpróbálnak beváltani.

A megkérdezett háztartások fele jelentette, hogy már áldozatul estek ilyen akcióknak, 28 százalékban a család nő tagjai, 21 százalékban pedig férfiak voltak a károsultak. A nők 17 százaléka több mint ezer dollárt vesztett ezen machinációk eredményeként. Az eltérést a cég elsősorban azzal magyarázza, hogy többnyire a feleségek hozzák az anyagiakkal kapcsolatos fontosabb döntéseket házon belül, a férfiak pedig kevésbé aggódnak, mivel egyrészt úgy gondolják, hogy ők maguk is orvosolni tudják ezen gondokat, illetve (az egészségügyi problémákhoz hasonlóan) hajlamosak legyinteni a háttérben leselkedő veszélyekre, valamint az első tünetekre.

A kutatás szerint a nők számára tovább tart kezelni a csalásokkal kapcsolatos ügyeket (és visszaállítani az eredeti állapotot), ám jobban is hajlanak arra, hogy változtassanak online viselkedésükön, igyekezve elkerülni az esetek megismétlődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #9
    Akkor ne is vásárolj online mert át is vághatnak! Sőt, bankkártyád se legyen, mert az is csak növeli a csalási esélyt! Ja, hogy otthon is kirabolhatnak?!? Változnak az idők, de azért nem kell a fejet a homokba dugni!!!

    Nekem van netes kártyám és Paypal-om is és használom rendszeresen. Eddig nem volt semmi gondom egyikkel sem. Sokkal inkább a szállítással és a költségeivel van gondom - alig olcsóbb, mintha Kínából rendelnék.:-(
  • tomcsa4 #8
    Jaja. Szerencsére van futárszolgálat is vaterán például, mert ott a felhasználók nagy többsége nem küld utánvétellel, max futárral (köztük én sem).
  • chuky123 #7
    Én is a postai utánvétet favorizálom ott nincsenek ilyen bukták.
  • tomcsa4 #6
    Bankon keresztül fizetni lopott pénzzel? Hmm ezen nem is gondolkoztam még. Nem tudom ilyenkor mit csinálnak, de szerintem nem veszik vissza a pénz, hanem leverik a vevőn (mivel ő fizetett lopott pénzzel neked).
  • logs #5
    na igen, paypal a jó megoldás szerintem is; használom egy ideje, és még semmi gondom nem volt (ok, most van egy rizikós tranzakcióm, de az csak 3$)
    Mo-n belül meg utánvét, vagy miért is nem csinál minden eladó magának paypalt? (tudom-tudom, jutalék meg miegymás)
    internetes bankkártya nekem kicsit macerás, mindig átrakni rá az aktuális összeget, de persze aki nagyon biztosra akar menni, az megteheti; vagy egy teljesen szeparált számla :)
    bár a cikk ugye arról szól, hogy téged kifizetnek, csak épp lopott pénzzel; ez esetben mindegy, hogy kp-ban vagy bankon keresztül fizetnek ki; szerintem ilyenkor nem lehetne visszakérni a pénzt, mert jóhiszeműen jártál el, a másik nem tiltatta le a kártyáját. És az mi, hogy a bank üres, aláírt csekkeket küld ki? jó, hogy mo-n nincs ilyen, mindenki csekket hamisítana
  • bracsek #4
    háztatásokon
    nem értem.
  • tomcsa4 #3
    Erre jó az internetes bankkártya. Lehet igényelni a bankoknál is, de paypalt is használhatod. Külföldre paypal a legnépszerűbb. Elég sok aukció van az ebayen, ahol az eladó kiköti a csak paypalos fizetést.
  • Molnibalage #2
    Aha. És szofvert ami letöltős azt hogyan fizetsz KP-ban? Vagy egy addonért?
  • B0nFire #1
    Ezér' nem fizetünk onlány, hanem az onlány megrendelt cuccosért utánvéttel, helyben, kápéban a futárnak! Amelyik cég ezt nem teszi lehetővé, annál nem vásárolok. Szó sem lehet arról, hogy egyes weboldalak a Visa meg a Master Card számát kérik. Nem adjuk meg, valamint nem fizetünk előre emeltdíjas SMS-sel sem, még autópálya matricáért sem! Parkolásért sem! Kápéba vagy bankkártyával, de SZEMÉLYESEN felügyeljük a tranzakciót.