Berta Sándor

Határozott német fellépés az internetes csalások ellen

Számtalan regisztrációt, személyes adatokat kérő cég küld felhasználóinak kisebb összegekről szóló, egyébként teljesen alaptalan számlát, majd bírósággal fenyegetőzik. Az akciók minden esetben nyereségesek.

A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) és a Computerbild szaklap közös harcot indított az online csalások ellen. "Amennyiben semmi sem történik, úgy az internetet hamarosan átnevezhetjük World-Wide-Neppnek" - jegyezte meg Gerd Billen, a VZBV elnöke. A szakember ezzel arra utalt, hogy egyre több panasz érkezik hozzájuk a különböző internetes csalásokkal és átverésekkel kapcsolatban. A bűnözők receptje egyszerű: ingyenes szoftvereket, vírusirtókat vagy különböző termékeket, szolgáltatásokat ajánlanak a felhasználóknak szinte ingyen. Sokan megadják a nevüket és a címüket, illetve más adataikat, abban a reményben, hogy olcsón megszerezhetik az adott programot vagy regisztrálhatnak a szolgáltatásra.

A probléma akkor kezdődik, amikor az illető néhány nap vagy hét múlva megkapja a számlát. Ilyenkor derül ki, hogy a "szinte ingyen" mottó közel sem igaz, van, hogy az összeg 200 euró egy 2 éves szoftverelőfizetésre. Aki nem fizeti be az összeget azt figyelmeztető, majd fenyegető levelekkel bombázzák. Sajnos sokan megijednek és fizetnek, mert azt hiszik, így nyugtuk lesz. A VZBV éppen ezért átlátható jogi szabályozás kidolgozását követeli. "Világossá és mindenki számára azonnal felismerhetővé kell tenni, hogy ha egy ajánlat pénzbe kerül" - közölte Billen, aki a franciaországi megoldásokat hozta fel példaként.

Németországban az internetes csalók és az úgynevezett költségcsapdák évente több millió eurós kárt okoznak. A Computerbild szerint jó példa egy ilyen tevékenységre a Content Services Limited nevű cég működése. Az opendowload.de portált üzemeltető vállalat áprilisban egyetlen hét alatt 170 000 számlát küldött ki a felhasználóknak, mindegyik papír 96 euró befizetéséről szólt. Ha csak minden tizedik fogyasztó befizette az összeget, a Content Services Limited már akkor is 1,5 millió eurós nyereséget könyvelhetett el.

A VZBV az elmúlt években sorra nyerte az ilyen cégek elleni pereket, de ez önmagában nem változtatott vagy javított a helyzeten. A vállalatok ugyanis mindig új trükköket találnak ki. Billen úgy vélte, hogy úgy lehetne még eredményesebben fellépni az ilyen esetekkel szemben, ha az üzemeltetőknek segítő ügyvédeket is elmarasztalnák vagy bevonnák az engedélyüket, a bankokat pedig köteleznék arra, hogy megtagadják bizonyos folyószámlákra beérkező összegek kifizetését.

A szervezet és a Computerbild munkatársai mindenesetre kifejlesztettek egy programot, amely ingyenesen integrálható az Internet Explorer és a Firefox aktuális verzióiba. Hans-Martin Burr, az újság főszerkesztője elmondta, hogy a szoftver azonnal tájékoztatja a felhasználót, ha egy ismert költségcsapda-oldalra ért. Az alkalmazás kulcsát a böngésző minden egyes elindításakor frissített adatbázis jelenti. A listát a VZBV és a Computerbild munkatársai, valamint ügyvédek és az abzocknews.de honlap üzemeltetői egészítik ki új információkkal, így mindig naprakész. Emellett lehetőség van arra is, hogy az internetezők is jelezzék, hogy ha gyanús oldalakat találtak.

A VZBV azt tanácsolta az érintetteknek, hogy soha ne fizessék be a számlákat és forduljanak a helyi fogyasztóvédelmi irodákhoz. "Mivel az egész rendszer arra épül, hogy megfélemlítsék és ezáltal fizetésre ösztönözzék az embereket, így kicsi egy későbbi per veszélye. Az ilyen szolgáltatások üzemeltetőinek nem érdekük, hogy bíróság tisztázza az ügyet" - hangsúlyozta Billen. A legtöbb cég ellen azért is nehéz fellépni, mert a székhelyük külföldön van és ha az akcióik nem sikeresek, azonnal eltűnnek, hogy később máshol bukkanjanak fel újra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #2
    Van 130 millió csalás.
    A rendőrség most 130 millió ügyben nyomoz, és nem győzi.
    Pedig egyszerűbb lenne elkapni 13 csalót, és megoldódna a 130 millió ügy.

    vágod?
  • alien47 #1
    itt is az emberi hülyeségre alapoznak a csalók.
    Nem szabályzást kellene bevezetni, a csalók ellen fellépni. A marhát akit átvertek kellene megbütetni.
    Miért adja ki az adatait?
    Minek kattingat ész nélkül. Kapna a marha a lenyulás mellé egy 5000 euros büntetést, utána 2 x meggondolná mire kattint.


    Hihihi