Berta Sándor

Bajba kerülhet a Nexus One miatt a Google

Alig telt el néhány nap a webes óriáscég legújabb termékének bemutatása óta, máris megjelentek az első viharfelhők.

Miközben a világ mérsékelt lelkesedéssel fogadta a Nexus One-t, a Google vezetőinek rögtön egy komoly problémával kell szembenézniük. A The Wall Street Journal tudósítása szerint Philip K. Dick amerikai sci-fi író örökösei úgy érzik, hogy a Nexus One neve megsérti az 1982-ben elhunyt szerző szellemi tulajdonjogait. Az újságnak nyilatkozott Isa Dick Hackett, az író lánya, aki egyben a Dick szerzői jogait védő Electric Shepherd Productions cég elnöke.

"Úgy hisszük, hogy ebben az esetben egyértelműen a szellemi tulajdonjogok megsértéséről van szó" - jelentette ki Isa Dick Hackett. Az író lánya jelezte azt is, hogy a család ügyvédjei készek a további, minden bizonnyal jogi lépések megtételére. Philip K. Dick 1968-ban jelentette meg az Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? című regényét, ami alapjául szolgált az 1982-ben bemutatott Ridley Scott-klasszikusnak, a Szárnyas fejvadásznak. A filmben Harrison Ford Rick Deckardként egy csoport mesterséges humanoidot, úgynevezett replikánst üldöz, akik a Tyrell Corporation Nexus-6 gyártósorához tartoznak. A Nexus-6 elnevezés megtalálható mind az eredeti műben, mind pedig a filmben.

Isa Dick Hackett azzal vádolta meg a Google-t, hogy a Nexus névből akarnak profitálni, ezért választották ezt a kifejezést. "Már van egy Android nevű rendszerük, most lett egy Nexus One telefonjuk. Ez pedig feltűnik azoknak az embereknek, akik ismerik ezeket az elbeszéléseket" - mondta Dick lánya. A The Wall Street Journal szerkesztői ugyanakkor az eset kapcsán megjegyezték, hogy a Verizon Wireless a Motorola által gyártott Droid nevű Android-készülékkel kapcsolatban a Google-nél jóval körültekintőbben járt el. A cég ugyanis, a későbbi jogvitákat elkerülendően, megvásárolta a kifejezés használati jogát a Lucasfilm Ltd.-től.

Philip Kindred Dick a sci-fi műfajt alapjaiban változtatta meg, bár annak ellenére, hogy már életében olyan személyiségek tisztelték, mint Stanis³aw Lem, művei nem élveztek nagy publicitást. Ahogy az lenni szokott, csak halála után ismerték fel zsenialitását és rengeteg regényéből film készült már.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommyGun #45
    Mondjuk Spec nem hiszem hogy a DICK hagyaték örökösének nagyon szüksége lenne a lére, dick az egyik legismertebb és legolvasotbb scifi író még napjainkban is és sok novelláját is megfilmesítették ugye, total recall, minority report, blade runner, paycheck, truman show....én spec nem hoznék szégyent csak a lé miatt a cyberpunk atyjának nevére ha az apám lett vólna...
    mondjuk ha majd kijön a 6dik generációs google teló nexus6 néven azmár gázosabb lenne...lehet ezis benne van a pakliban...
  • Tetsuo #44
    Bradburynek azert nagyobb igaza volt! ;)
  • Ruley #43
    Ok, szerintem is egy kicsit túlzás volt ilyenbe belekötni, de azért nem is kéne sértegetni a hölgyet, mert hát lássuk be, még ha a "nexus" szó önmagában gyakori is, sorszámmal ellátva, az android szóhoz társítva és ilyen környezetben tényleg nyilvánvalóan hommage-nek szánták, azt meg a jogtulajdonos vagy örömmel fogadja, vagy nem. És ha nem, akkor tényleg elég nyomorult érzés lehet ha olyasmihoz használják fel amivel esetleg nem ért egyet.
    Mint amikor Bradbury hőbörgött a "Fahrenheit 9/11" miatt, hogy ellopták a címét.


    Egyébként jogilag úgyse tehet semmit, Google kaliberű cégeknél alap hogy már bejlentés előtt jóval levédetik saját maguk számára a kifejezést, és az ügyvédhordáik észrevették volna ha ezzel akadály van.
  • hdo #42
    Az egyik egy telekommunikációs-multimédiás eszköz neve, a másik egy képzeletbeli ipari gyártósor neve. Ha le is van védve a Nexus - márpedig nincs -, a szabadalmi hivatalban nem lehet egy kifejezést mindenre levédetni. Példának okáért a Blizzard levédette a "cataclysm" szót, online szoftver, és a hozzá kapcsolódó dokumentációk illetve szolgáltatások terén, tehát ha én írnék egy könyvet, aminek Cataclysm lenne mondjuk az alcíme, az égvilágon semmit nem tudnának csinálni, mert nem azon a területen használtam fel ahol le van védve. Ilyen egyszerű a dolog.
  • beef #41
    ... és az is lehet, hogy a hölgyet felkérte a Google egyik főnöke, hogy ugyan csapjon már egy kis inygyen hírverést az új telefonjuknak :)
  • Andr0 #40
    demadárezanő! és kajak bízik benne hogy nyer a peren?:D:D ennyi erővel Az Android kifejezésért perelhetne a fél világ... ez baromság
  • slickboy #39
    Akkor adok egy újabb linket a pénzéhes ribancnak:Electric SheepNagyon érdekes program, a nevét az Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? c. regényéről kapta. Véletlenszerű képernyővédőket generál, aztán ha tetszik valamelyik, felfelé nyíllal életben tarthatod, vagy lefelé nyíllal leszavazhatod. Amelyik sok szavazatot kap, az úgymond életben marad, és felkerül a központi szerverre, mint egy "génbankba" a villanybárányod. Ezt alkotja a gépek kollektív "álmát".
  • Mat666 #38
    Nevetséges hogy ilyen indokkal lehet perelni már hányingerem van ha meghallom hogy szellemi tulajdon.
  • Justil #37
    büdös ringyó kapja be
  • Falconer #36
    Nem a földönkívüliekkel konspirálnak ezek?