Gyurkity Péter

Az Apple miatt maradtak ki funkciók az Androidból

A Google mobiltelefonokra szánt operációs rendszeréből azért maradtak ki bizonyos funkciók (így például a multitouch), mert az Apple még a fejlesztés alatt erre kérte a keresőcég illetékeseit.

Azt január vége óta tudjuk, hogy az Apple az Egyesült Államokban megkapta a multitouch megoldások és az azoknál használt vezérlő mozdulatok szabadalmát. Ezt eredetileg még 2007 szeptemberében adták be, innentől kezdve azonban jóval fontosabb, hogy az iPhone és riválisai között egészen új helyzet állt elő. A cég rögtön fel is hívta a konkurens megoldások gyártóinak figyelmét, hogy tiszteletben kell tartaniuk a cég szellemi tulajdonát, nem várhatják ugyanis, hogy erről simán lemondjanak.

Az elsődleges front az Apple és a Palm között alakulhat ki, azóta azonban mindkét cég jelezte, hogy valószínűleg nem fognak bíróság elé járulni, mivel valamilyen úton-módon rendezni tudják majd a vitát. Erre a közöttük lévő erős kapcsolat révén minden esély meg is van, elég csak arra gondolni, hogy az Apple számos korábbi alkalmazottja most a Palmnál tevékenykedik. Ez persze önmagában még nem zárja ki a pereskedés lehetőségét, ám nagyon úgy tűnik, hogy erre (egyelőre) nem kerül sor. A Google esetében szintén nem fajult el az ügy, ám ez a hírek szerint annak köszönhető, hogy tavaly teljesítették az Apple kérését.

Az Android csapat egyik tagja ugyanis elkottyantotta, hogy a fejlesztés során a multitouch technológia mellőzésére vonatkozó kérés érkezett az Apple részéről, a Google pedig beleegyezett ebbe - ezért nem található meg az érintőképernyős megoldásokat támogató szoftveres háttér a mobiltelefonokra fejlesztett operációs rendszerben. Ennek maga a fejlesztőcsapat is örült, hiszen egy esetleges vita könnyen komoly jogi problémákhoz vezethetett volna - igaz, azt sem mulasztották megjegyezni, hogy a Google és az Apple között is erős kapcsolat van, hiszen előbbi számos alkalmazást fejleszt az iPhone készülékekre, Eric Schmidt vezérigazgató pedig az Apple igazgatótanácsának tagja. Mindkét cég komoly riválisa továbbá a Microsoft, ami szintén együttműködésre sarkallja a feleket.

Azt továbbra sem tudni, hogy a multitouch bekerül-e az Android platformba, és ha igen, erre mikor kerítene sort a keresőcég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #26
    Sajnos elkéstél a kerék szabadalmaztatásával, 2001-ben Ausztráliában már bejegyezték:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel-díj#2001
  • Ulkesh #25
    Figyelmetlen vagy.
    Nem az érintőképernyő lett levédve, hanem a multi touch, amihez bizony kell fizikai elven működő technológia és matematikai algoritmus is :) (sima érintőképernyővel nem is lehet megoldani).

    A járműiparban is le vannak védve elektronikai és mechanikai megoldások, úgyhogy teljesen jó a hasonlatod.
  • Doktor Kotász #24
    Szerintem a szabadalmat csak fizikai elven működő technológiákra lehetne kiterjeszteni, ilyen dolgokra nem. Mondjuk még a matematikai algoritmus belefér, de az érintőképernyő ezeréves dolog. Fogom magam, azt levédetem a kereket, azt pengessen nekem a járműipar?
  • FlyingV #23
    de szép találmánya is az emberiségnek az írás/olvasás! javaslom, hogy az utóbbiba is fektess egy kis időt! kezdheted mondjuk egy pár hsz-szel lejjebbről ;)
  • Lame #22
    Tiszta szanalmas. Radasul az MS a surface-nel mar joval elobb hasznalta ezt a technologiat. Akkor meg is, hogy a gyikba tudtak levedetni???
  • FlyingV #21
    ...írom ezt egy fekete MacBook-ról, próbáltam már sok notebookot, de én eddig nem találkoztam olyannal, amelyik touchpadja méretben (és HASZNÁLHATÓSÁGBAN! ugyan nincsenek benne az új gestureok, de a kétujjas scroll/jobbklikk :) ) ezt megközelítette..
  • FlyingV #20
    azért azt a semmivel sem nagyobbat gondold át / tekintsd meg, mielőtt hülyeségeket írsz..
  • Rincewind #19
    Azert az Apple notebook-ok vigan hasznaljak a multitouch technologiat a semmivel sem nagyobb touchpad-jukon... ;)
  • Ulkesh #18
    Touchpad esetén is szükséges megfelelő hardver, nomeg azért kell egy méret is ami ezt lehetővé teszi. A PC-s noteszeken elterjedt pics@nyi méretű touchpad-ek nem igen alkalmasak ilyesmire.
  • Ulkesh #17
    Gyakorlatilag jelenleg a piacon lévő smartphone-ok közül csak az iPhone, a G1 és Pre képes multi touch-ra, a többi érintőképernyős eszköz, mivel resistive technológiát használ nem. Így nincs mit hackelni.