Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Android 2.0

A Google lerántotta a leplet a mobil operációs rendszer második változatának fejlesztői csomagjáról, ezzel pedig betekinthetünk a fontosabb változtatásokba és az újdonságok listájába.

Az Android 2.0 SDK az alábbi címen beszerezhető, a változások listája pedig szintén megtalálható a hivatalos oldalon. Utóbbiból szemezgetünk most, kiemelve azon pontokat, amelyek a leglényegesebbnek tűnnek a felhasználók szemszögéből.

Első helyen a felhasználói fiókok kezelését említik meg, itt talán a legfontosabb, hogy lehetővé válik a több eltérő fiók között szinkronizáció (ami nyilván a kapcsolatok egyeztetésénél lesz a leghasznosabb), a külső fejlesztők pedig saját alkalmazásaik esetében is felhasználhatják az új API-kat. A Quick Contact a kommunikáció megkezdésében segít, ezen belül ugyanis a kiválasztott kapcsolatokkal az összes meglévő módon párbeszédet kezdeményezhetünk, legyen szó hagyományos hívásról, avagy SMS, illetve e-mail küldéséről. Az Exchange támogatása megoldott, itt pedig egyszerre több felhasználói fiók beérkező leveleit is megtekinthetjük egyetlen oldalon.


A készüléken tárolt SMS és MMS üzenetekben immár bátran keresgélhetünk, a beállított limit elérésekor pedig egy-egy párbeszédnél automatikusan törlődnek a legrégebbi üzenetek. A kamera flash-támogatással, digitális zoom és macro focus funkcióval, valamint színes effektekkel egészül ki, a virtuális billentyűzet esetében pedig a jobb billentyűkiosztás, valamint az okosabb szótár jelent előrelépést. A beépített böngésző némileg módosított kezelőfelületet kapott, HTML 5 és Geolocation támogatással bővült, a video tag pedig teljesképernyős lejátszást is kezel.

Ez persze nem teljes lista, a hivatalos oldalon viszont megtalálunk minden fontosabb pontot. Az új verzió a Google várakozása szerint elsőként a Verizon Droid készülékein kaphat helyet már november során, míg jövőre számos egyéb megoldás jelenik majd meg a piacon, az operációs rendszer legfrissebb és korábbi verzióira támaszkodva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #6
    Van róla cikk valahol a mobilarena oldalon azt hiszem, simán OS-ből, mint igazi Linuxon, leszedi a frissített modulokat és befordítja vagy ilyesmi.
  • Yv@n #5
    Androidos telóknál miként van egy ilyen frissítés?
    Ha kijön az android 2.0, akkor felfrissíthető a már meglévő telón, vagy ez gyártón múlik, hogy ad-e friss firmware-t?
  • Inquisitor #4
    A kis képen az egy HTC Tatoo?
  • Flang3r #3
    Hajrá Android , hajrá Google !

  • Sundance #2
    flash-támogatással? :) És vakut, azt támogat-e? :)
  • roliika #1
    Azé láccik, hogy az Apple-től lenyúlt fejlesztő góré az keményen melózik itt is..és nem rosszul! :DDD