Berta Sándor

Máris támadják a Google Latitude-ot

A Privacy International (PI) nevű brit adatvédelmi szervezet, alig néhány nappal a Google bejelentése után máris bírálta az új programot. A PI munkatársai komoly biztonsági hibát találtak a vállalat mobil helyzetmeghatározó szolgáltatásában.

A szakemberek megállapították, hogy a szoftvert futtató telefonok közül nem mindegyik tudja értesíteni a tulajdonosát arról, hogy a szolgáltatás aktiválva van-e, vagy sem. A Privacy International közleményében óva intette a felhasználókat a Latitude igénybe vételétől. Az indoklás szerint rosszindulatú személyek a biztonsági hiba kihasználásával és az úgynevezett láthatatlansági funkció bekapcsolásával a rendszert a mobiltelefonok tulajdonosainak követésére alkalmazhatják.

A Google egyébként pont azért fejlesztette ki az aktiválási állapotról értesítő funkciót, hogy egy illetéktelen személy még véletlenül se férhessen hozzá a mobil készülékekhez és azokon a tulajdonos tudta nélkül ne aktiválhassa a Latitude-ot. A cég illetékesei a szolgáltatás bemutatásakor maguk is kiemelték, hogy sokáig fontolgatták, miként lehet biztosítani az embereknek a Latitude és a magánszféra feletti teljes ellenőrzés megtartását.

"A láthatatlansági funkciót szintén azzal a céllal alkották meg, hogy a felhasználók elrejthessék magánszférájukat. Ettől függetlenül használható ezzel ellentétes célokra. Amennyiben valaki egy a Google szolgáltatás-aktiválási üzeneteinek vételére képtelen mobilt ajándékoz az egyik ismerősének, később annak tudta nélkül megfigyelheti az illető mozgását. Ez ajándék lehet a rosszindulatú embereknek" - jelentette ki Simon Davies, a Privacy International igazgatója.

A Latitude jelenleg Android telefonokon (HTC G1), a legtöbb színes kijelzős Blackberry készüléken, illetve a Windows Mobile 5.0-s vagy újabb operációs rendszert futtató mobilon működik. Emellett szintén használható a Symbian S60-as modellek többségén. Ezenkívül a Google azt tervezi, hogy a Latitude hamarosan elérhető lesz az Egyesült Államokban az iPhone és az iPod touch készülékeken, továbbá számos Sony Ericsson mobiltelefonon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #11
    Nem kötelező igénybe venni a Google szolgáltatásait, de az sem véletlen, hogy mégis használjuk őket. Én speciel imádom a Google-t és mindent amit alkottak, hasznosnak találom.. és mivel ingyen csinálják amikért mások súlyos pénzeket elkérnek, még szimpatikusabbak. Azt érzem csak, hogy egyeseknek ( nem az itt kommentelők, hanem úgy az informatika világában ) savanyú a szőlő.
  • uniu #10
    Pl turazasnal vagy sielesnel is jol johet, hogy latod merre van a masik. Ezt eddig csak nagyon draga, GPS-el kombinalt ado-vevok tudtak. Vagy ha felig betemetett a lavina, vagy ott csungsz a szakadekban, foldrenges utan a romok kozt... megtudnak talalni.
  • csorfab #9
    Magam is szkeptikus vagyok az ilyen "googleviláguralomratör"-faszságokkal kapcsolatban, de mondjuk ez egy kicsit tényleg durva. Mégis mi a fenére jó ez? Van _bármi_ használati értéke is a szórakozunkahaverokkal-témán kívül?
  • Justil #8
    nemsokára lesz majd google intelli-sense toalett papír is, ami érzékeli ha hígat fostál, amit természetesen addigra adó fog terhelni minden EU tagállamban...
  • passatgt #7
    szörnyű, tényleg
  • hodobaj #6
    Ha így fojtatja a Google 5-10 év múlva azzon leszünk, hogy önként és dalolva elértük hogy, Google írányit minket: tudja hol vagyunk, mit csinálunk, ismeri az e-mailünket....
    (gmail,Latitude,Chrome......)
  • sesquatch #5
    plusz bármikor beállíthatod manuálisan is hogy hol vagy - szóval az 'apró füllentések' most is lehetségesek azoknak, akik akarják.

    Szerintem néha jól jönne, pl. kétszer is volt úgy, hogy külföldön, idegen városban akartunk találkozni egy koncerten a barátainkkal, ilyenkor jó lenne látni hogy a másik hol van... :-).
  • uniu #4
    "És annak ellenére, hogy két ember egy pár, attól még bizonyos szintű magánélethez joga van. Pl. nem akarjuk megmondani az asszonynak, hogy kocsmázunk a cimbikkel, mert utána jön a károgás." Es persze eszre se fogja venni, ha hazaallit hajnalban holt reszegen... Sztem meg hasznos dolog. Foleg hogy tudom, hogy hol jarkal az asszony, gyerek. Vagy ha ellopjak a telcsit nyomon lehet kovetni.
    ui:A gmail chat tenyleg nagyon jo.
  • GregSB #3
    Gmail Chatet ki lehet kapcsolni végérvénesen ha nem tetszik. Én nekem már sokszor hasznosnak bizonyult, szeretem.

    A Latitudenak meg pont az a lényege, hogy csak akkor láthatod az ismerősödet ha jóváhagyja. Ez nem egy kémprogram, arra szolgál hogy ismerőseiddel még könnyebbé tedd a kommunikálást és érintkezést.
  • waterman #2
    én a gmail csevegőjét nem temetném, sokszor volt már, hogy hasznos volt.