Gyurkity Péter

Ingyenes navigációval robbant a Google

A Google alaposan befűtött a navigációs készülékeket és az azokhoz használt szoftvereket gyártó cégeknek, ingyenes, telefonokkal kombinált megoldása ugyanis jóval kényelmesebb alternatívát kínál.

A Verizon és a Motorola a tengerentúlon közösen rántotta le a leplet a Droid mobiltelefonokról, amelyek elsőként használják ki az Android 2.0 operációs rendszer nyújtotta előnyöket. Ezek között egy korábban nem igazán ismertetett funkció is megtalálható, amely azonban nagy csapást jelent a navigációra szakosodott cégeknek, a Google Maps Navigation béta változata ugyanis ingyenes alternatívát kínál velük szemben.

Elsőként fussunk végig a Droid jellemzőin: 3,7 hüvelykes (480 x 854) WVGA érintőképernyő, 16 GB-os (32 GB-osra cserélhető) microSD memóriakártya, a külső források szerint 550 MHz-en futó processzor, 3G, 802.11b/g Wi-Fi, Bluetooth 2.1 +EDR, valamint GPS-támogatás, amelyet 5 megapixeles kamera egészít ki DVD-minőségű videofelvételt kínálva. A készülék a gyártó szerint 6,4 óra beszéd-, illetve 11,25 napnyi készenléti időt kínál. A szoftveres oldalon a már említett Android 2.0 található, amely a bizonyos szempontból fő attrakciónak szánt navigációt is magába foglalja.


A Google Maps Navigation béta a telefonokra és szélessávú internetelérésre támaszkodik, esetében ugyanis nincs szükségünk külön telepítendő térképek megvásárlására, azok későbbi frissítésére. Minden az interneten keresztül történik, a Google Maps és a Street View platform használata mellett, ez egészül ki az útvonaltervezéssel és hangos útbaigazítással, miközben a címet akár hangvezérléssel is betáplálhatjuk a megoldást támogató mobiltelefonokba. A keresőcég platformja első látásra kényelmesnek tűnik, ráadásul többet is kínál a megszokottnál, hiszen műholdas, illetve utcaszintű képeken keresztül is ábrázolhatjuk az útvonalat, anyagi vonzata pedig nincs a váltásnak.

A bejelentés nyomán a tőzsdén hatalmasat zuhant a TomTom és a Garmin árfolyama, egyes vélemények szerint azonban nincs igazán okuk pánikra, hiszen a Google megoldása nem használható olyan körzetekben, ahol nem áll rendelkezésünkre mobil szélessávú internetelérés - kérdés, hogy ezt mivel küszöbölnék ki a keresőcég szakemberei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #31
    Hogy ki minek fogja fel, az nem is érdekel, mint a gugli egyéb beetetős dolgai sem. Egyedül a keresőjét használom.
  • endrev #30
    Most ez azt jelenti, hogy eddig a szoftverért fizettünk, most meg a netkapcsolatért? Végülis ezt egyfajta lízingnek is felfoghatjuk.
  • endrev #29
    Most ez azt jelenti, hogy eddig a szoftverért fizettünk, most meg a netkapcsolatért? Végülis ez egyfajta lízingnek is felfogható...
  • willcox #28
    Nem! A Main memory (RAM).
    A 8.0-s dobozos verziónál simán kicserélték 8.3-ra. A 2006-ról pedig lehetett upgrade-elni (kis ráfizetéssel, de ahhoz új térképeket is kaptál).
  • uniu #27
    "Main-be (device), akkor pláne gond lehet, mert általában nincs nagyon sok hely ott." Hol az az ott ?:)) Esetleg a SIM kártya, vagy RAM ?:)
    Viccet félretéve: Azért az iGO csinált egy trükköt, a 8.0-ás verzió után kiadta a 8.3-at ami már más liszenszet kért. Na meg persze a 2006 is más kóddal ment. Ezeket mind külön meg kell venni...
  • willcox #26
    Nem kell ahhoz puszta közepe! Még az M0-n is van olyan szakasz, ahol nincs térerő, leágazás viszont van.
    Persze sok múlik azon, hogy mekkora térképrészletet tölt le egyszerre. De ha nem lehet előre letölteni pl. egy, vagy több ország térképét (ha akarták volna, akkor megcsinálhatták volna), akkor azt a szar térképrészletet mindig le fogja neked tölteni. Kérdés az is, hogy hova tölti. Ha nem háttértárolóra (SD kártya, vagy az esetlegesen az eszközben lévő nagy belső memória (My Storage)), hanem a Main-be (device), akkor pláne gond lehet, mert általában nincs nagyon sok hely ott.
    Ez egy sima lehúzós alkalmazás, ami ingyenességet hazudik és a járulékos költségeket elfelejti megemlíteni. Nem csodálkoznék azon, ha a gugli jutalékot kapna a szolgáltatóktól. Egy Garmint, Tomtomot, vagy iGot egyszer kell megvenni, és utána használhatod akármeddig, nincsenek járulékos költségek. Valamennyi ideig még térképfrissítést is kapsz (ingyen). Mivel az utak a legritkább esetben változnak, így gyakori frissítésre nincs szükség. Az utak állapotát és/vagy forgalmi adatokat a TMC-vel el lehet intézni, amihez szintén nem kell internetkapcsolat.
  • willcox #25
    Így van. Tegyük hozzá, hogy az android is úgy van megcsinálva, hogy kell internet kapcsolat, mert különben szart sem ér.
  • uniu #24
    A puszta közepén tök mindegy. Amúgy arra elég, hogy pl látod, hogy már közeledsz az autópálya lejáróhoz.
  • mamo33 #23
    + - 1 km ???? Az neked be van pozicionálva???
  • mamo33 #22
    Az internetre valóban nem csatlakoznak! A műholdakhoz viszont annál inkább! És ha ez a kapcsolat megszakad (offline), akkor megáll a tudomány!