Berta Sándor

Óriáscégek a brit internetkorlátozás ellen

Nagy-Britanniában eddig úgy tűnt, hogy a felhasználók és az őket támogató civil szervezetek szélmalomharcot folytatnak a kormány tervei ellen. Az internetezők azonban váratlan helyről kaptak segítséget.

Az eBay, a Facebook, a Google és a Yahoo egy közös nyílt levélben szólították fel Peter Mandelson brit gazdasági minisztert, hogy töröltesse a Digital Economy Bill nevű törvénytervezetből a vitatott 17-es paragrafust. Ez a pont ugyanis lehetővé tenné a brit kormány tagjai számára, hogy akár rendeletekkel is megváltoztathassák a szigetországi szerzői jogi szabályokat. A négy cég szerint egy ilyen jogosítvány veszélyes precedenst teremthet és a kormány tagjai olyan lehetőséghez juthatnának, hogy a parlamenti ellenőrzés nélkül végezhetnék a tevékenységüket.

A paragrafust számos kormánytag arra használhatná fel, hogy az interneteléréseket korlátozó további rendeleteket vezessen be, amelyek segítségével megakadályozhatnák az illegális letöltéseket vagy ellenőrizhetnék a webes forgalmat. Monica Horten jogi szakértő szerint az új paragrafust akár VIII. Henrik pontnak is lehetne hívni, utalva ezzel az uralkodó zsarnoki és mindent cenzúrázó uralmára. A szakember a tervezetet a nyomtatott sajtó bevezetése óta a legszigorúbb törvénynek nevezte, amelynek egyetlen célja az információkhoz és a kulturális művekhez való hozzáférések szabályozása.

Amennyiben elfogadják a Digital Economy Billt úgy a szigetországi kabinet gyakorlatilag a kommunikációs hálózatok teljes technikai felépítését bármikor megváltoztathatná. Ráadásul jelentős mértékben nőne a szórakoztatóipar beleszólási lehetősége a folyamatokba és a törvényalkotás munkájába. Jó példa a készülő törvény szigorára, hogy a hatóságokkal együttműködni nem akaró internetszolgáltatók átszámítva akár 275 000 eurós pénzbírságra is számíthatnak.

Mandelson a Lordok Házában tartott második egyeztetésen igyekezett megvédeni a paragrafust, ennek ellenére számos felsőházi képviselő jelezte az aggályait. Az Open Rights Group nevű brit civil szervezet a tervezetről készített első elemzésében rámutatott, hogy a kormányzat által felsorolt okok antidemokratikusak, hiszen például nem lesz lehetőség egy elmarasztaló döntés elleni fellebbezésre. Hatályba lépése esetén a Digital Economy Bill jóval szigorúbb lesz a francia HADOPI-törvénynél.

Peter Mandelson október végén jelentette be, hogy 2011-től bevezetik az internetletiltást a sok illegális szoftver-, film-, zenei- és játékmásolatot letöltő felhasználókkal szemben. Az intézkedéseket nem egy bíróság rendelné el, hanem az Ofcom nevű hivatal "független testülete". A brit kabinet a napokban megerősítette a terveit. Két esemény is azt mutatta be, hogy a helyiek semmi jóra sem számíthatnak a jogszabály elfogadása után. Egyik szerint a szigetországi zenekiadók és filmstúdiók számára segítséget nyújtó brit cég 30 ezer fájlcserélőt perelne be, míg egy brit pub tulajdonosát összesen 8000 fontra bírságolták meg miután a szórakozóhely nyilvános hotspot rendszerét valaki illegális letöltésre használta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #23
  nem emlitettem gettot, csak a sajat szegregaciojukat..

  #11
 • Tetsuo #22
  jelenleg nem elek jobban mint otthon, csak felmondtam az allasomat es nem tudok oda visszamenni.
  Honnan veszel te ilyen faszsagokat? Nem mindenki ott van ahol a legjobb, en mar regen elhuznek innen de nem tehetem, mert kibaszottul nem olyan egyszeru.
  Jelenleg a legfontosabb, h van egy szar munkam, amibol megtakarithatok, na nem sokat.. de azert tobb mint a semmi.
  Otthon ha most hazamennek, akkor valszeg nem tudnek felrerakni ennyit sem.
  Viszont otthon SOKKAL jobb minden mas..

  Abban egyet ertunk, h itt kinn sok nep osszetart, pl a Litvanok egyutt isszak el az utolso penzuket is.. :), de a magyar az nagyon individualista.
  Mindenkinek teljesen kulon latasmodja es ertekrendje van, es leszarja azt akinek nem olyan.. vagyis mi nagyon is nem vunk osszetartoak.


 • sathinel #21
  Csak azt felejtetted el mondani hogy a bűnözés nagyrészéért az angol fiatalok a felelősek. Van két nagy banda amik rivalizálnak, és az angol területek a legveszélyesebbek. Az ahol lakom(szerinted a gettó) sokkal biztonságosabb mint egy croxteth area pl ami full angol. És még mindíg jobban élsz mint otthon pedig idegen vagy ebben az országban. Ha nem így lenne nem lennél te sem idekinn. Senki sem mazohista. Szerintem sokkal nagyobb a biztonság pl mint pesten. Én laktam a 8kerben, és angyalföldön is. Itt élek, és tapasztalom mi van.

  Ha annyira parasztok lennének az angolok akkor hogy lehet hogy mégis jobban keresel külföldiként mint otthon a saját néped közt? Jah hogy máshogy működik az ország. Adózás, stb sokkal értelmesebben, korrektebbül működik mint otthon.

  Életem legjobb döntésének tartom hogy kijöttem a sok siránkozó paraszt közül akik képtelenek változtatni a helyzetükön csak sírnak és saját népüket húzzák le. Szlovákokkal, Litvánokkal, Lengyelekkel, bulgárokkal, románokkal dolgoztam és az a véleményük hogy a magyarok egymás ellenségei, de ha nem is ellenségek nem segítik egymást. Míg a többi nemzet legtöbbször egymást segíti. Mint itt pl ha angol akar munkát akkor mindíg megkapja, és a külföldiek szorulnak háttérbe még akkor is ha nem úgy dolgozik ahogy kéne. Figyelnek egymásra és segítik egymást. Ez pont elég ahhoz hogy jobban boldoguoljanak akár külföldön is.

  Az angolokról annyit hogy sokat ismerek és nagyon kevés aki lenéz, vagy bunkó. A legtöbb akivel találkozok úgy beszél velem mint a barátaival, és semmi különbség. Lehet kisebb városban máshogy van de én itt nem érzek sznobságot, és nem is paraszt velem vagy másokkal. Ha valamit keresek, akkor ők segítenek a legtöbbet hogy hol, mint tudok megszerezni. + még akár segítenek elintézni is. Nem eléggé tanultak? Nem érdekel amíg emberszámba vesznek, és nem vérparasztok mint otthon. Dolgozz otthon és rájössz miként viselkednek egymással az emberek. Otthoni pénzből is meg lehet élni, igaz nem úgy mint idekinn, de sokan megélnek otthon. Nem ez volt amiért kijöttem. Ha már szopatni akarom magam akkor inkább több pénzért és ezért jöttem ki. Aztán kellemesen csalódtam.
 • Tetsuo #20
  Angliaban, pl Liverpoolban joval nagyobb a bunozesi rata, mint Mo-n.
  Liverpoolban minden 7en megolnek vkit tinedzserek, csak ugy.. en is a kozelben elek.

  Es hogy miert itt, ha nem tetszik (mert ugyanis kibszottul utalom ezt az orszagot(Angliat))? Azert mert, bar a legtobb dologban rosszabb mint Magyarorszag, penz tekintetben nem.
  En (es meg sok millioan) CSAKIS a penz miatt vagyunk itt, nem pedig a sok igenytelen szarert meg atomparaszt megis sznob angolokert.
 • sathinel #19
  Nem tom mire gondolsz gettoként. Én most arabok, négerek, indiaiak, japánok lakta környéken lakok, és semmi gond velük. Sokkal jobban elfogadnak mint az angolok. Az utcán akármikor félelem nélkül mész itt végig, míg az angolok lakta területek nagyon gázosak mert símán rádmozdulhat pár fiatal. Gettóról más jut eszembe nem egy ennyire király környék, ahol a legtöbb ember segítőkész, és amint látják hogy te is külföldi vagy azonnal elfogadnak. Lehet hogy ez más városokban másképp megy de Liverpoolban ez nagyon nem hasonlít egy lepukkant, veszélyes gettóra.

  Én sem szeretek dolgozni. Ha lehetne pénzem munka nélkül is akkor lehet azt csinálnám, de mivel szeretnék élni így kell a meló. Tehát annyira nem lehet el egy külföldi ha nem akar dolgozni. Hogy fizetnél a szállásért, kajáért, utazásért?

  Én inkább azt látom hogy itt elvannak az angolok és sok munkahely amit nem akarnak elvállalni azt külföldiek végzik el. De hát miért is ne? Ha lenne sok pénzem én sem takarítanák, mosnák magamra hanem lenne takarítónőm. Ez szerintem normális. Ha valaki megteheti tegye meg.

  De mint ti is idekinn vagytok és sokan jönnek ki élni mertitt jobb az élet, több a fizu. Mert ha rossz lenne nem lennétek ti sem idekinn. Miért nem otthon éltek az igazi gettóban ahol még a saját hazádbéli rabol ki törvényesen.
 • Doktor Kotász #18
  "Az angolok mar az 1. VHban Izraelt igertek a zsidoknak, ezert cserebe az USA belepett a haboruba.. nezz utana, kicsit jobban."

  Az USA azért lépett be a háborúba, mert Németország a második ipari hatalom lett, és ha a lejtőn lefele csúszó Anglia és Franciaország gyarmati rendszere összeomlik, akkor a németek olyan lehetőségekhez jutnak, hogy ma a német lenne a világnyelv, nem az angol. Az amerikaiak meg már javában készültek arra, hogy gyarmatosítás nélkül, pusztán a tőkével a világ urai legyenek. Az első világháborúig az USA csak egy fiatal felnőtt volt, aki nagyon kigyúrta magát, de az öregek még nem vették komolyan. Utána már azt csinált a nagy öregekkel, amit csak akart.

  Mellesleg rengeteg pénzt nyomtak az angol és francia államba kölcsönként, és azt sem szerettték volna bebukni.
 • Tetsuo #17
  Hogy jonnek ide a zsidok? Az egesz vilagon hasonlo helyzetben voltak, csak Babilonban nem, mert ott hasonloan elfajzott aberralt moralu kultura volt..
  Ha a vallassal akarod magyarazni, akkor magyarazd, de 3 eves kislanyokkal meg jo hogy nem szeretkezhettek buntetlenul egy emberi civilizacioban..
  Miert is hoztad fel oket?! :S

  A britek a gyarmatok kifosztasaval SOKKAL nagyobb vagyonra tettek szert, mint az iparvarosaikkal..

  A nacizmuson mit ertesz? Es miert nem mukodhet? Mert a 2. Vilaghaboruban az oroszok meggondoltak magukat? A 2. VH etalon volt a nemzetszocializmusrol v mi?

  Az angolok mar az 1. VHban Izraelt igertek a zsidoknak, ezert cserebe az USA belepett a haboruba.. nezz utana, kicsit jobban.

  A bevandorlok nem csak angliaban, hanem az egesz vilagon szeretnek megorizni sajat kulturajukat es eleg ritka amikor mindenhappy multikulti szdsz kezakezben trallala. Minden nep sajat negyedekre torexik, es kibszottul nem akarja atvenni a kulturat.. ugyanis jelenleg meg a nemzetiseg a legosszetartobb ero, kiveve a magyaroknal. A legtobb emberben van egy egeszseges nemzettudat, amit hivhatsz nacionalizmusnak is, foleg ha vedeni akarjak a hazajukat mas nepektol.. de attol meg becsuletes (es kotelezo) dolog. Szerintem.

  Az angol sznobizmusrol, belterjessegrol, a sok vizfejurol, az idiota (anti)logikajukrol meg nem volt szo..
 • szabi0 #16
  Igazi demokrácia!
  Választott képviselők a választók ellen.
 • wackydog #15
  Szerintem ez az egesz torvenyhozas nem szol masrol csak a pelda mutatasrol.
  Miert nem eleg nekik a Franciakhoz hasonlo torveny?Miert kell szigorubb?
  Hogy megmutassak a vilagnak hogy ok BRITEK!!!(es ez a felsobbrenduseg hite!)
  Holott a sok bevandorlo miatt lassan mar nem is azok hanem egy keverekek,de aszm igy jobb is nekik mert a sajat beltenyeszet fajukbol csak degeneralt beteg nep alakult volna ki.Igy is csak igy kisebb a letszam :)
 • kvp #14
  "Es meg egy: Nem vagyok istenhivo,de azert elgondolkodok neha ki es miert is zarta ezt a gnom,tanulatlan nepet erre a szigetre es miert adott nekik ilyen joletet amit fel sem fognak."

  Nem zarta, mentek. Eloszor a keltak a jegkorszak utan, kesobb a gallok, a romaiak, aztan a szaszok, a normannok, a franciak es tobbnyire azert alltak meg ott, mert elfogyott a szarazfold. A gazdagsaguk alapja pedig a spanyol haboru volt, ugyanis akkora flottat epitettek, hogy lenyomjak oket. Utanna meg nem volt semmi munkaja a hadseregnek, igy vegigraboltak es hoditottak az egesz Foldet. Volt egy regi, 19. szazadi vicc, hogy az angolok aranyat preselnek mindenbol, a nemetek katonas sorba allitjak meg az allatokat is, a hollandok meg csak kereskednek mindenkivel. Az ipari forradalom meg nem veletlen nalluk indult, ugyanis nem volt eleg szakkepzett munkaero a manufakturakba, de rengeteg foldjerol eluzott paraszt aramlott a varosokba. A munkanelkuliseg mar akkora volt, hogy egy gyarmatra kellett kuldeni a lakossag jo reszet (egy ugynevezett Ausztralia nevu szigetre), mig valaki ki nem talalta, hogy a gyarakban betanitott munkaskent barkit lehet dolgoztatni. Ebbol lettek gazdasagi hatalom, mivel akkoriban meg masnak nem jutott eszebe ilyen. Zsidozni meg nem erdemes, anno angliaban is volt egy olyan torveny, hogy kereszteny ember nem vegezhet penzintezeti tevekenyseget (nem adahat kolcson kamatra). Mivel uzsorasokra viszont szukseg volt, ezert ezt a feladatkort a zsidok toltottek be, mivel oket mas munkara amugy sem vettek volna fel. Errol nem ok tehetnek, hanem a helyi allam, aki ilyen torvenyeket hozott. (nallunk sem volt sokkal jobb a helyzet)

  Jelen: Az 'oslakossag', tehat a britek fiatal generacioja nem akar dolgozni, mert a szuleik sem jutottak vele sehova. Sok a bevandorlo a gyarmatok szetesese ota. Az elso generacio meg dolgozott, de a bevandorlo fiatalok is rajottek, hogy nem erdemes dolgozni, mert a szuleik sem jutottak vele sehova. Persze ez relativ, hiszen megeltek es felneveltek a gyerekeiket, de ez a gyerekek szamara nem tunik ertelmes celnak. Mindezt sulyosbitottak a haboru vege ota felvaltva erkezo vaskalapos es liberalis kormanyok, akik nem tudtak semmi ertelmeset csinalni az orszaggal, csak felszamoltak az ipart. Japan ugyanezt a problemat inkabb automatizalassal oldotta meg. Ott sem szeret senki utcat soporni, de ott van erre a celra par robot. Angliaban a bevandorlokra epitettek a gazdasagot, mig japanban meg mindig nagyon utaljak oket es altalaban mindenkit aki nem japan szarmazasu. Ezzel szemben az angolok inkabb kinyitottak a tarsadalmukat, ami persze nem valt be es az integralt multikulturalis oktatasbol is csak gettok lettek, mert a bevandorlok jo resze nem akar multikulturalis lenni, hanem a sajat kulurajat szeretne ranyomni a helyiekre. Hozza kell tenni, ez kezdetben valamiert bevalt.

  Jelenleg ott tartunk, hogy az angoloknal van egy helyi lakossag akik nem akarnak dolgozni. Van egy bevandorlo lakossag, akik ugyancsak egyre kevesbe akarnak dolgozni. Van egy gazdasag, ami szep lassan megszunt es van par szelsoseges, aki naci ideologiaval akarja mindezt megoldani. Mint a masodik vilaghaborubol tudjuk, ez a megoldas nem mukodik, tehat masikat kellene talalni, de most nincs senki aki kitalalna valami jobbat, mint anno amikor az angolok eloszor elkuldtek a fenebe a helyi nacikat, aztan a haboru miatt osszekaptak magukat es elkezdtek dolgozni.