Berta Sándor

A kínaiak 92 százaléka látogat közösségi oldalakat

A kínai állampolgárok számára a cenzúra már annyira természetessé vált, mint másnak a ivás vagy az evés. A Netpop Research amerikai piackutató intézet legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy a kínai kormány által alkalmazott tartalomszűrők és cenzúrapolitika ellenére az internetezés él és virul.

Ezt bizonyítja, hogy még soha nem látogatták ennyien a közösségi portálokat, mint napjainkban. A felmérések szerint a kínai felhasználók 92 százaléka keresi fel rendszeresen a Facebookot, a Twittert vagy éppen a MySpace-t. Mindez azt jelenti, hogy az internetezők nagyon komoly lehetőséget látnak a világhálóban, mint a jövő formálásában meghatározó szerepet játszó eszközben. A második helyen, 76 százalékos értékével az Egyesült Államok található.

A kínai gazdasági fejlődés dinamizmusát figyelembe véve talán nem is olyan meglepő eredmény persze nem változtat azon a tényen, hogy az ázsiai államban még mindig rendkívül komolyan üldözik például a bloggereket. "Kína szerepel mind a sajtószabadság ellenségei, mind pedig az internet ellenségei nevű listánkon. Jelenleg 50 letartóztatott bloggerrel továbbra is ez az ország a világ legnagyobb internetdisszidens-börtöne. Ugyan az őrizetben tartott bloggerek száma az utóbbi időben némileg csökkent, de semmi sem utal arra, hogy a helyzet a közeljövőben javulhat" - jelentette ki Anja Viohl, a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nemzetközi szervezet német részlegének szóvivője. A ROG-hoz rendszeresen érkeznek bejelentések a bezárt oldalakról.

"A hagyományos médiákhoz hasonlóan Kínában ezen a területen is vannak a mai napig tabunak számító témák. Ezek közé tartoznak a kommunista párt egyeduralmának megkérdőjelezése, Tibet kérdése, a tajvani konfliktus, a demokratikus csoportok tiltakozóakciói, a Tiananmen téri tüntetésre való megemlékezések vagy éppen az állami alkalmazottak hivatali visszaéléseivel és korrupciójával kapcsolatos tudósítások" - tette hozzá a szakember. Annak ellenére, hogy a kínai kormány igyekszik minden őt érő kritikát csírájában elfojtani, valamint teljes oldalakat blokkolni, a helyi internetes közösség nagyon aktív.

Viohl hangsúlyozta, hogy a legtöbb blog és fórum nem foglalkozik szociális vagy politikai témákkal, hanem csak a mindennapi élet kérdéseivel. A rendszert bírálók azonban megtalálják a módját annak, hogy bírálhassák és kijátszhassák a cenzúrát. Gyakran alkalmaznak például szinonima- vagy többjelentésű szavakat, valamint a tartalomszűrők félrevezetésére képes új szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #8
    Az 1,338,612,968 kínai 92%-a: 1.231.529.931 ember egészen pontosan.
    Jól el van terjedve már az internet Kínában
    Ilyen internet penetráció még lehet az USA-ban sincs...
    B+
  • DisposableHeart #7
    Nem tudom, mikori hiren alapul az itt most kozzetett. A Facebook mar tobb, mint egy honapja nem elerheto Kinabol. A kinaiak egyebkent sem a Facebookot (Twittert, Myspace-t) hasznaljak, hanem a sajat kinai nyelvu oldalaikat. A Facebookra csak az jar, akinek kulfoldi baratai vannak es beszel egy kicsit angolul, abbol pedig nincs olyan nagyon sok fajlagosan a teljes lakossagra vetitve.

    www.xiaonei.com - Ha barki felismerni velne barmilyen hasonlosagot a Facebookkal, valoszinuleg nem teved nagyot. :)

    A Reporters without Borders maximum nemetul ROG, a hivatalos rovidites (igen, franciaul) RSF: www.rsf.org

    Ugyanakkor mindenkinek meg kellene ertenie, hogy Kina mas. A kinaiak donto tobbsege leszarja nagy ivben Tibetet es hasonlokat, valamint a kormany propagandajat is. A Facebook bezarasat is elinteztek ismeroseim egy "akurvaannyukat"-tal, aztan az elet ment tovabb... Itt azzal vannak elfoglalva az emberek, hogy penzt keressenek.

    Egyeb info kinai cenzura temaban:
    http://www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=147
  • who am I 7 #6
    "A kínaiak 92 százaléka látogat közösségi oldalakat"

    Akkor ez cirka 920.000.000 db picikínai

    (mekkora ordító faxság )
  • waterman #5
    mikor elolvastam a címet már furcsa volt, mondom hogy fejlődtek ekkorát, és beleolvasva szintén egyértelmű, de maga a cím félrevezető. pláne úgy, hogy már az internetezők közt nézve is iszonyat magas az a 92%.
  • B0nFire #4
    Nem tudom. Nekem valahogy nyilvánvaló volt, hogy csupán azokról van szó, akik egyáltalán interneteznek, hiszen ott van, hogy közösségi oldal, nem pedig közösségi ház vagy ilyesmi.
  • lee56 #3
    Te már láttál itt megjelent hírt javítva? :) Szerintem direkt rontják el hogy minél többen rákattanjanak :D
  • waterman #2
    szerintem javítsátok a cikk címét, mert a második bekezdéssel ellentétben az jön le belőle, hogy a milliárd kínainak a 92%-a van jelen a facebookon és nem a kínai internet használók 92%-a. a két szám közt nagyságrendnyi eltérés is lehet, mert a rizsföldön kapáló hszi kiao ping-nek szerintem más dolga is akad, mint hogy a facebook-on keresse deja wuu-t esténként.
  • Sanyix #1
    legalább tudja a PÁRT hogy mit csinálnak. önként és dalolva osztják meg az infoikat a PÁRTtal.