Berta Sándor

Európa - egyre nagyobb veszélyben a véleményszabadság

A Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű szervezet aggodalommal figyeli a világban zajló szabadságellenes folyamatokat. Néhány európai országban különösen nagy mértékben romlott a vélemény- és a sajtószabadság. A ROG szerint félő, hogy Európa elveszítheti az ezen a területen hosszú időn át betöltött vezető szerepét.

"Nyugtalanító azt megfigyelni, hogy olyan demokratikus államok, mint Franciaország, Olaszország vagy éppen Szlovákia évente jelentős mértékben rontanak a pozícióikon. Európának úttörő szerepet kellene játszania a polgári szabadságok erősítésében. Miként ítélhetik el az európai államok a világ más részein történő jogsértéseket, hogy ha eközben ők sem képesek példásan viselkedni? A sajtószabadságot mindenütt védeni kell" - nyilatkozta Jean-François Julliard, a ROG főtitkára a szervezet 2009-es sajtószabadság-listájának bemutatásakor.

A mostani listát Dánia, Finnország, Írország, Norvégia és Svédország megosztva vezeti. Az első tízbe fért még Észtország, Hollandia, Svájc, Izland és Litvánia. Ausztria a 13., Németország csak a 18., Nagy-Britannia a 21., az Egyesült Államok a 22. helyet szerezte meg.


Magyarország Ciprussal megosztva a 25. helyen található. Hazánk ezzel megelőzi többek között Portugáliát (32.), Görögországot (35.), Lengyelországot (37.) és Szlovéniát (38.) is. Franciaország nyolc helyet rontva idén csak a 43. lett, Szlovákia a 45., Spanyolország a 46., míg Olaszország a 49. helyet érdemelte ki. Szlovákia egyébként 37 helyet lépett hátra a tavalyi évhez képest.

Általánosságban megfigyelhetők a a blogok és más oldalak letiltása, az internethozzáférések blokkolására tett javaslatok számának növekedése, a felhasználók és az újságírók bebörtönzése, az állami ellenőrzés növekedése és a cenzúra terjedése. A lista utolsó helyein továbbra is Irán (172.), Türkmenisztán (173.), Észak-Korea (174.) és Eritrea (175.) találhatók. Utóbbiban a mai napig nincs egyetlen független sajtóorgánum sem. Az emberi jogi kérdésekben gyakran támadott Kína a 168. pozíciót szerezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BenceYCE #33
    Tulajdon képpen mi jogosan háborodunk fel, de igazságot már nagyon kevés helyen találni. A szlovák kormány hozzánk való viszonyulása érthető okokból nekem sem tetszik, de ettől függetlenül ha csak fele ilyen hazafias tettek jellemeznék a magyar gazdaságot/politikát, máris elégetettebbek lehetnénk.
  • Flang3r #32
    Majd remélem akkor is ilyen jó kedvük lessz ezeknek a szappantöltelékeknek, mikor a gázcsapokat megnyitjuk....
  • Amergin #31
    Ghánával vagyunk egy szinten a lista szerint és Jamaica előz minket. Erre büszkék lehetünk. Meg arra is, hogy az igazságot megíró kinfo szerverét még amerikában is lekapcsoltatták az érdekes arcélű "magyar" politikusok...
    Mit beszélek itt, politikusok? Politikai bűnözők. A parlamentben ülő összes párt.
    Drazsé majd hamarosan elintézi a "véleménybűnözés" büntethetőségét, jó úton haladunk felé. A "szándékbűnözést" már büntetik, látsd Budaházy koncepciós per.
  • bleifrei #30
    Kíváncsi vagyok lesz-e az ultimate védőoltás kontra "emberiség kipusztul" influenza sztorinak valami, a tenorista mesékhez hasonló "tanulsága". Ez egy olyan tendencia, aminek bizony a kisember nem tud örülni. Amíg hagyjuk, addig megismétlődik.
    Egy biztos, SEMMI sem tart örökké. Ha szeretünk a történelemre támaszkodni, akkor onnan lehet tanulságként levonni. "Kicsit" távolabról szemlélve azt mondhatjuk, univerzális törvény. Arra pedig még eonokkal később sem lesz jogi szabályozás. Hol is van az ide illő kis profán képecske... itt ni:
  • Lowosan #29
    Az addig szép és jó hogy védi a szlovákokat, csak ne mások kárára tegye már ezt
  • BenceYCE #28
    Bár ilyen nacionalista és hazafias vezetőségünk lenne mint Nekik, komolyan felnézek a szlovákokra ezért.
  • Vorpal #27
    Ti sokan nem is tudjátok milyen előkelő helyen van Magyarország pl. Szlovákiával szemben ezen a téren.

    Ott aztán nincs a neten pofázás, eleve nem is kérdez senki - fórumok, hozzászólások az luxus. A magyar kisebbség gyakorlatilag nem létező közösségekben a neten, propagandisztikus, cenzúrázott erőtlen formában és annyi esze sincs, hogy felfogja, hogy a véleményben formálhatna egységet/erőt. A támogatott oldalak cenzúrázva.

    Amikor áttelepültem ide Mo. ra ez a belpolitikai háborúzás olyan volt mint egy lélegzetvételnyi friss levegő. Nem kell megijedni a mondatoktól, mert amíg vannak legalább érezni lehet, hogy törődik valaki.

    Sk ban nincs olyan szó, hogy mutyizás, ott nem mutyizik senki(lol). A liberális média 3szor szólt be ebben az évben a kormánynak és 2. tól már szlovák és államellenesnek nevezte őket a saját miniszterelnökük. Mo. csinálná ezt meg. Másnap csomagolhatna.

    Nem kell temetni Mo. ot. Hosszú, nehéz út lesz, de az élet nem habos-torta;D
  • hol9672 #26
    terrorcselekmény „gyanújával” úgy börtönöznek be embereket hogy az alkalmazott módszerek (ideértve az ön bizonyítékot koholó tevékenységét és a fogvatartottak teljes jogfosztását) részben az ötvenes évek Magyarországára, részben a Guantanamóban tapasztaltakra emlékeztetnek
  • hol9672 #25
    Mo.-n terroristaváddal, puszta gyanú alapján bebörtönözhetőek emberek, és évekig fogva tarthatók, ennyit is ér a köztársaság, mint államforma - semmire sem garancia.
  • KillerBee #24
    "A szólás szabadság nem a partalan szabadságot jelenti."

    Nem bizony. Csak annyit, hogy nem kell félnem kimondani vagy leírni a véleményemet. A rágalmazást ne keverd ide, ehhez semmi köze nincs.

    A holocaust tagadása nem rágalmazás, azzal ugyanis senki semmi rosszat nem állít sem az elhunyt zsidókról, sem egyes személyekről, ha kétségbe vonja az elgázosításukat vagy azt, hogy annyit gázosítottak el, amennyit az utódok állítanak. Távol álljon tőlem a zsidóellenesség, de normális országban nem foglalható törvénybe az, hogy büntetés terhe mellett el KELL hinnem egy népcsoport egyes tagjainak állítását a történelem egy eseményéről.

    A hozzátartozók érzései nem jogi kategória, főképp akkor nem, ha nem konkrétan XY-ról állítják, hogy nem úgy halt meg, ahogy egyesek tudják vagy állítják. A kegyeletsértés már büntethető, de ugyan miért sértené egy elhunyt emlékét az az állítás, hogy nem gázkamrában halt meg? Még akkor sem sérti, ha cáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra, hogyan hunyt el valaki - hát még akkor, ha ilyenek nincsenek, csak közvetett bizonyítékok.