HENT hírlevél

Szabad wi-fin letöltött filmért a szórakozóhely fizet

Összesen 8000 fontra bírságoltak meg egy brit pub tulajdonosát, miután a szórakozóhely nyilvános hotspot rendszerét valaki illegális letöltésre használta. Ez az első ilyen jellegű bírósági döntés a szigetországban.

A pub internetszolgáltatója, a The Cloud közleménye szerint a szórakozóhely tulajdonosa - bírósági döntés alapján - összesen 8000 ezer fontos bírságot köteles fizetni, miután a pub által biztosított nyílt internet elérést valaki jogvédett tartalom illegális letöltésére használta. A pub nevét nem hozták nyilvánosságra.

A hotspot szolgáltató közlése szerint ez az első ilyen eset a szigetországban, de az új szabályozási tervek szerint akár továbbiak is követhetik. A brit kormány által beterjesztett, Digital Economy bill névre keresztelt javaslatcsomag szerint ugyanis a jogsértő letöltések az IP-címekig követhetők vissza. Az illegális letöltések esetén így a szabad hozzáférésű rendszereknél az internetkapcsolat előfizetőjének IP-címét tudják azonosítani, ezért elképzelhető, hogy a jogsértések terheit nekik kellene viselni.

Lilian Edwards, a Sheffield-i egyetem jogi professzora szerint a most tárgyalt szabályozási tervek esetén még nem egészen egyértelmű, hogy az ehhez hasonló helyzetben mi a teendő, hiszen nem a hotspot rendszerek tulajdonosai a végfelhasználók, de a valódi jogsértő személye nem azonosítható. Edwards szerint annyi már most is valószínűsíthető, hogy az ún. három csapás rendszer alkalmazása esetén a hotspot rendszer szolgáltatójával szemben nem alkalmaznák a harmadik csapást, vagyis az internetszolgáltatást nem szűntetnék meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #11
    Értem én, ... csak szomorú, hogy ez így van.
  • Narxis #10
    Azért kell titkosítani, hogy tudjál netezni. Azt észre fogod venni ha a te neteden lóg boldog-boldogtalan, de már azt is 1 ember elkezd torrentezni. Ez a hír pedig + 1 ok.
  • Garrett27 #9
    Miért kéne úgy élni ma, hogy titkosítva legyen a kapcsolat?? Mi a fészkes fenéért találták akkor ki, ha úgyis úgy kell lassan már netezni, mint a titkos ügynököknek vagy kémeknek a saját otthonainkban, vagy a kedvenc pubunkban??

    Amúgy mindenkinek ajánlom az első és második részét is..
  • amitakartok #8
    Nálunk legalább nem cenzúrázzák a fél netet.

    "és ha feltörik az otthoni wifi-m?? akkor is én vagyok a felelős??"
    Ha nem titkosítod a wireless hálózatod, úgy kell neked.
  • bigjoe #7
    Apám, hogy ez mekkora egy baromság!!!!!!
    Nesze neked demokrácia.. Lassan Kína is Humánusabb lesz...
  • Bijesz #6
    Ha ez igy megy tovabb az lesz, hogy mindenki atter tor-ra aki fajlt akar "cserelni" aztan nezegetek.
  • pixx #5
    Dinamikus IP-t a szolgáltató nyilvántartja, hogy te adott napon, adott percben milyen IP-t használtál.
  • torcipepe #4
    és ha feltörik az otthoni wifi-m?? akkor is én vagyok a felelős?? marhák.
    vagy ha épp dinamikus ip-m van?? azt hogy keresik vissza??
  • nickb #3
    A régi vita folytatódik...


    Ha kirakom a munkahelyen a bicskámat hogy bárki használhassa és a kollégám leszúrja vele a főnököt akkor engem fognak elítélni?

    Ez kicsit olyan ASVAs eljárás, habzó szájú jogvédők mindenképp meg akarnak büntetni valakit, azonosítás híján csak az IP címig jutnak el hát akkor legyen a hotspot tulajdonosa a hibás...
  • slickboy #2
    Még nem egészen egyértelmű, mit is kell tenni ilyen esetben, de azért, biztos ami biztos szabjunk ki egy jókora büntetést.