Berta Sándor

Egyelőre nem lesz internetblokkolás Németországban

Egy évig elhalasztja az új német kormány a pedofiloldalak automatikus blokkolását, az online házkutatásokról pedig a Legfelsőbb Bíróság egy bírója dönt majd. Az adatvédőknek azonban ez kevés.

A CDU-FDP koalíció azt szeretné, hogy a rendőrség és ne más hivatal lépjen fel a gyermekpornográf anyagokat kínáló honlapok üzemeltetői és látogatói ellen. Az eredményeket és a tapasztalatokat egy év után kiértékelnék, majd a helyzetet újraelemeznék. Mindez azt jelenti, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) által készített listákat egy esztendőre félreteszik, azokat nem törlik, de nem is frissítik és nem adják át az internetszolgáltatóknak.

Az Internetblokádok és Cenzúra Elleni Munkakör tagjai azonban nem elégedtek meg ezzel a megoldással. A civil szervezeteket, politikusokat, vállalkozókat, tanácsadó irodákat és állampolgárokat tömörítő kezdeményezés azt követelte, hogy a korábban elfogadott törvényt helyezzék hatályon kívül. Az új koalíciós szerződésbe bekerült az is, hogy a távközlési adatok tárolását folytatják, de azokhoz a Német Alkotmánybíróság határozatáig a rendőrség és más szervek egyelőre nem férhetnek hozzá. Kivételt jelentenek az életet, a szabadságot vagy a vagyont veszélyeztető legsúlyosabb bűncselekmények (terrortámadás stb.). Eldőlt továbbá, hogy a vitatott online házkutatások elrendeléséről a jövőben mindig a Német Legfelsőbb Bíróság egyik bírója és nem a wiesbadeni elsőfokú bíróság dönt majd.

Az igazságügyi miniszteri poszt várományosa, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) a dpa hírügynökségnek kijelentette, hogy hivatalba lépése után első lépése lesz tanulmányozni a szintén sokat támadott terrorizmus-ellenes törvényeket. "Meg kell vizsgálnunk, hogy a jogszabály mely részei váltak be és melyek mennek túl messzire" - nyilatkozta a politikus. Utóbbiak közé tartoznak az online házkutatások is, amelyekre ugyan lett volna lehetőség, de tavaly például egyetlen egyet sem rendeltek el. A két párt a koalíciós szerződésben rögzítette, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok továbbra is két külön szervezetként működnek majd, valamint hogy a fiatalkorúak által elkövetett gyilkosságok esetében a maximálisan kiszabható büntetés 15 év börtön lesz.

Peter Schaar német adatvédelmi biztos egyáltalán nem elégedett a változtatásokkal, mivel szerinte mindezek tovább biztosítják a jelenlegi status quo fennmaradását. "Gyakorlatilag semmi sem történt. Kicsit többre számítottam. Igazán érdekes akkor lesz majd a helyzet, amikor megszületik az alkotmánybíróság határozata. Kérdés, hogy akkor mit fog csinálni a német kormány. Emellett az új kabinet európai uniós szinten is kezdeményezhetné a távközlési adattárolás eltörlését. De erről sem hallottam semmit" - hangsúlyozta Peter Schaar.

Németországban még tavaly novemberben kezdeményezte Ursula von der Leyen családügyi miniszter az összes pedofil képet, szöveget és videót tartalmazó honlap bezáratását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #3
    tamasmester, te minden csomagot egyesével végignézel kézzel? Riszpekt!
  • tamasmester #2
    Én nem is értem mit görcsölnek ezzel az onlájn házkutatással. Nálam nincs ellenőrizetlen adatforgalom! Egy online házkutatás meg bizton generálna. Tehát észrevenném, ha valaki a gépemre kapcsolódik. Műbalhé az egész!
    :( Pánikkeltés!
  • hol9672 #1
    Persze pedofilnak minősülnének a komolyabb ellenzéki, rendszerellenes honlapok is. ez itt a gond