Berta Sándor

Jók az utángyártott patronok

Az utángyártott és utántöltött patronokat gyakran éri kritika, pedig a legújabb tesztek tükrében erre egyáltalán nem szolgálnak rá.

Napjainkban egy nyomtató vagy multifunkciós készülék olcsón beszerezhető, viszont az eredeti tintapatronok meglehetősen drágák. Joggal merül fel a felhasználókban, hogy nem járnak-e jobban az utángyártott termékekkel? A válasz egyértelmű: jobban járnak. Azonban a kereskedők általában finoman szólva sem ajánlják a felhasználóknak az utángyártott vagy -töltött tintapatronok és tonerek használatát. A leggyakoribb érv, hogy hiába olcsóbbak az eredeti termékeknél, rövid időn belül gyakorlatilag tönkretehetik a nyomtatókat.

Az Osztrák Fogyasztóinformációs Egyesület (VK) megvizsgálta az utángyártott patronokat. Az elvégzett tesztekből kiderült: az eredeti patronok akár tízszer drágábbak lehetnek az utángyártott társaiknál. A nyomtatási minőségben ugyanakkor közel sem figyelhető meg ekkora különbség, sőt. A legnagyobb problémát leginkább a hiányos csomagolás és a lemaradó különböző jelölések jelentik. Általában ezek miatt nem választják a fogyasztók ezeket a termékeket.

A gyártók mindent elkövetnek, hogy a felhasználókat magukhoz kössék. A leggyakoribb érv a már említett: "tönkremehet a nyomtatód, ha idegen tintát használsz", illetve sok cég azzal fenyeget, hogy még a garanciát is elveszíthetik az utángyártott patronokat vásárló és alkalmazó felhasználók. Vannak sokkal durvább megoldások is. Egyes készülékekbe már olyan chipeket építettek be, amelyek az idegen tintát felismerve gyakorlatilag blokkolják a nyomtató működését. A sort az Epson kezdte, majd követte a Canon és a Hewlett-Packard is. A vállalatok hivatalosan azzal érveltek, hogy a chipek csak a tintaszint figyelésére szolgálnak. Erre azonban lennének más lehetőségek is., például átlátható patronok alkalmazása.

A felhasználóknak arra sem árt odafigyelnie, hogy a gyártók a készülékeikhez mellékelt programokkal is trükköznek. Miközben a szoftver azt mutatja, hogy már kifogyott a tinta, néha még vígan ki lehet nyomtatni több tíz oldalt. Az ok ebben az esetben is az, hogy a vásárlókat minél gyakrabban minél több patron megvásárlására ösztönözzék.

A Konsument munkatársai a Brother, a Data Becker, a Conrad, a Pelikan, a Geha, a Pearl/iColor, a Canon, a Peach, a Digital Revolution, a Jet Tec, az Epson, az Ink Swiss és a Hewlett-Packard termékeit vizsgálták meg, illetve hasonlították össze. A legjobb eredményt a Brother esetében érték el az utángyártott modellek. A legnagyobb megtakarítás is ezek használata esetén érhető el, a legkisebb összeg pedig a Hewlett-Packardhoz készülő utángyártott patronok esetében spórolható meg.

"Gyakran hiányoznak a hasznos információk a csomagolásról. Nem árt tudni, hogy 3 év után elöregszenek a tinták és ez negatívan hat a nyomtatási minőségre. Ezenkívül hiányoznak a tárolásra vonatkozó információk is. A tintapatronokat hűvös, száraz és sötét helyen a legjobb tárolni" - jelentette ki Paul Srna, a Konsument szakértője.

Srna és kollégái a tesztek végén arra a következtetésre jutottak, hogy nyugodtan megvásárolhatók az utángyártott patronok. Nyomtatási minőségben nem kapunk kevesebbet és még pénzt is spórolhatunk. Az Európai Parlament már 2002 decemberében elfogadta a Waste Electrical and Electronic Equipment Directive elnevezésű törvényt, amellyel azt akarta elérni, hogy a gyártók ne kényszerítsék saját patronjaikat a felhasználókra, hanem tegyék lehetővé más cégek termékeinek alkalmazását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #25
    Utántöltöttet ne keverjük ide, tonerből kaptam így (használt nyomtató mellé adták), két használat után tiszta por lett minden, nem győztem porszívózni, meg kaparni a tapétáról - hát elég reménytelen küzdelem volt. Utángyártott az más kérdés, azzal nincsenek ilyen jellegű problémák - másmilyenek lehetnek, egyelőre nincs negatív tapasztalatom.
  • akoska001 #24
    Első nyomtatóm Canon IP1000-es volt, kifogyott a gyári patron után gyártott járkált benne el is dugult a fej, utána csak a szívás volt vele. Szomszéd Canon IP1300-asa szintúgy így járt, vett bele új fejet ha ami egy kisebb vagyon volt.
    Nagybátyám Canon IP4300-as nyomtatója szintén után gyártott patronnal beadta a kulcsot, 40.000 HUF volt a fej bele...

    Köszönöm, nem kérek az után gyártott patronból.
  • Epikurosz #23
    Ki beszélt porról?
    Ózonról és rákkeltő anyagokról beszéltem (volna).

    Én régen kacérkodtam a LED-es nyomtatókkal, de soha nem voltam annyi pénzem, hogy vegyek egy OKI-t, és most mikor olcsó lett, már van másik.

    Apropó, tudjátok melyik a legolcsóbb nyomtató?

    A PDF printer driver.
    Semennyi tintát nem fogyaszt, nem kell utántölteni, sőt a doksik eljuttatása a címzettnek, e-mailen, roppant olcsó.
    Ha tudsz ennél olcsóbbat, azt megeszem. :-)
  • zboszor #22
    Nekem van egy Brother MFC-215C, 2005-ben vettem, a gyárilag hozzáadott kifogyása óta csak utángyártott járt benne, nincs semmi baja, a nyomtatott kép jó.
  • richi105 #21
    Nem tudom, hogy jók e az utángyártott patronok, de az ár érték arányuk mindenkép figyelemre méltó. Pl.: az én nyomtatóm Epson R200 egy eredeti tintapatron kb.: (bolt függő ez is) 3800Ft és ebből kell 6db szerintetek menyire gazdaságos ja és 14ml patrononként. Ugyanez utángyártottba kb. 3600Ft szerintetek melyiket veszi meg az ember. Bár igaz, hogy az utángyártott nekem kicsit fakóbb képet ad és nem is vízálló némelyik márka, de még így is sokkal kedvezőbb az ára. Nekem az eredeti csak addig volt benne míg amit adtak hozzá ki nem fogyott. Most nem rég vettem bele CISS-t (azaz folyamatos tintaellátó rendszer) értitek 100ml tinta színenként és 13575Ft szállítással eddig remekül működik. A garanciáról meg csak annyit, hogy ahol ijesztgetik az embert, ne használjon utángyártott patront ott csak a fogyasztóvédelmet meg más érdekvédelmi szerveztet kell emlegetni. Mivel a szabványnak megfelel és a minősítést megkapta az utángyártott patron is lehet ugyanúgy használni. Ezzel a csak a nagy cégek próbálják a saját terméküket ráerőltetni a vásárlókra. Hisz a nyomtató bizniszbe a kellékanyag az üzlet, DE NEM BÍROM AZ ILYET!
  • atis78 #20
    nekem epson c1100 színes lézernyomtatóm van amikor vettem akkor volt az eredeti toner darabja 16000körül a komplett a 4 toner meg 32000 körül, most 32000 darabja és komplett a 4 pedig 90000 körül a nyomtató ára meg olyan 60000, amennyit én nyomtatok vele olyan 6-8 évig elég a gyári toner, a lézer nyomtatók nagyon takarékosak gondolom erre a gyártók is rájöttek és ahogy elnéztem a toner árakat minden toner ára az elmúlt években a duplájára emelkedett nekem az utángyártott toner 12000 az utántöltő pedig 9000 körül van szinenként úgyhogy ha kifogy akkor csak utángyártott vagy utántőltő ha nem vállik be akkor is az eredeti tonerek helyett inkább veszek egy új nyomtatót az olcsóbb
  • puntocsento #19
    nekem canon ip 4500-as van. 165ft-os patront használok benne, és nincs baja tőle. pedig már rengeteget nyomtattam vele. sőt a drágább (350ft-os) utángyártott még sza.rabb is.
  • kvp #18
    Az utantoltes csak akkor lehet veszelyes a nyomtatora, ha a fej nem a patronban van. Tipikusan a hp-k olyanok, hogy ha egy utangyartott vagy ujratoltott patron rossz, akkor ki lehet dobni, mert az uj patronhoz uj fej is jar. Tobbek kozott ezert is dragabb bele a patron, de ha sokaig nem hasznaljuk a nyomtatot, akkor egy ido utan a gyari is beszarad. Mostanaban lehet kapni 10 ezer forint koruli hp tintasugaras nyomtato/scanner/masolo gepeket. A tinta bele toltesenkent hasonlo aru. Ezekhez van gyarilag nagymeretu patron is, bar a szoftver az alap patronmeret utan jelez hogy uresek, de kicsillagozva ott van, hogy valojaban 3x annyit lehet veluk nyomtatni mint amennyit a nyomtato gondol. Elonye, hogy a szoftver nem tilt le akkor sem ha mar tenyleg ures a patron. Ezekhez lehet kapni mind utantoltott, mind utangyartott patront, de van hazi toltokeszletes is. Elonye, hogy mivel a fejek a patronokban vannak, ezert ha tonkre is megy egy fej, meg mindig lehet venni egy uj patront. Haromfele uzemmod van, csak fekete festek, fekete patron + szines patron, fotopatronok. Ebbol a csak fekete festekes mod a fontos, mert igy lehetoseg van szines patron nelkul nyomtatni (akkor is ha ures a tartoja es akkor is ha van a gepben csak sporolni akarunk vele). A nem tokeletesen igazitott fejeket pedig kepes korrigalni egy teszt minta kinyomtatasaval majd beolvasasaval. Ez utobbira igazabol csak utangyartott patronoknal van tenyleg szukseg.

    ps: Nem szabad olyan tintasugaras nyomtatot venni amiben nem lehet olcson es lehetoleg szerszamok nelkul fejet cserelni. Ugyanis elobb vagy utobb, de mindig eldugul a fej. Ha sokat kell nyomtatni es lehetoleg olcson akkor viszont marad a lezer, persze ott meg egesz mas gondok szoktak lenni.
  • MicroNet #17
    Én most tervezek vásárolni egy multifunkciós nyomtatót. Canon Pixma MP 550-et néztem ki, de már ez is chip-es patronokat használ. Találtam hozzá webáruházaban jó áron 1000-1300 Ft-ért utángyártott chip-es patronokat. Ezekkel mennyi az esélye, hogy nem ismeri fel? Ha valakinek van ezzel tapasztalata megoszthatná.
  • chronos75 #16
    morpheus: az epsonnál a csip verziószáma a döntő, mert azt is fejlesztik kinai barátaink.. szóval ne dobd ki, csak megfelelő patron kell. .. Csak úgy mondom, én is árulok nyomtatókat csak én fel is vagyok készülve a témából nem úgy mint "szak"társaim és a kedves megagiga multi áruházak..