JohnnyCage

Egyszerű patrontöltést, újrafelhasználást akar az EU

Az Európai Parlament céljaként tűzte ki, hogy rávegye a nyomtatókat gyártó cégeket az olyan festékpatronok és -kazetták gyártására, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, vagy újratölthetők.

Az Európai Unió emellett szeretné, ha a gyártók nem kényszerítenék saját nyomtatópatronjaikat a felhasználókra, hanem lehetővé válna más cégek termékeinek alkalmazása is. Az Európai Parlament a napokban megszavazta a Waste Electrical and Electronic Equipment Directive elnevezésű törvényt, amely előírja a gyártók számára a könnyebben újrahasznosítható és újra felhasználható termékek készítését.

Az irányelv szerint a nyomtatókat gyártó cégek nem alkalmazhatnak olyan technológiát a nyomtatópatronokban, és -kazettákban, amely megakadályozza azok újratöltését. A gyártók az elmúlt években olyan chipekkel látták el a nyomtatópatronokat, amelyek érzékelik a festék kiürülését, és újratöltés után sem engedik a patron használatát. Vannak azonban olyan chipek is, amelyek bizonyos lapszám után üresnek nyilvánítják a patront, vagy egyéb módon érzékelik az utántöltést.

Az új irányelv célja elsősorban az, hogy csökkentse az elektronikai termékekből származó hulladékot. A szabályozás azonban korántsem csak a nyomtatók gyártóira vonatkozik, szigorú előírások szabályozzák gyakorlatilag az összes elektronikai eszköz gyártását.

Az újrahasznosítható, más cégek által is újratölthető festékpatronok várhatóan jelentősen lecsökkentik a nyomtatógyártók bevételeit. A társaságok által bevett szokás ugyanis, hogy az eladások növelése érdekében magukat a nyomtatókat akciós áron árulják, az elmaradt bevételeket pedig a festékpatronok és nyomtatópapírok eladásaival pótolják. Az olcsó, utántöltött festékpatronok és -kazetták elterjedése ezért várhatóan a nyomtatók áremelkedését okozná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vik1984 #22
    De azért jó móka, meg jól lehet programozni ala low-level :-)
  • vax #21
    Hát elhiszem, nekem is van. De arra hogy piszkozatokat nyomtass kiváló. Kár, hogy a szalag viszonylag hamar elveszit az "erejét" és halvánnyá válik a nyomtatás.:(
  • vax #20
    Hali LAci73_lusta!

    Hát nem lenne rossz amit irtál. Javasolni kéne a Microsoftnak.:)
  • Vik1984 #19
    Vissza a mátrixhoz. Egy használt Epson FX 1050-est kapsz 3000-ért, szalagot 4-500-ért. Igaz, amióta a kollégiumban mátrixot használok este, egyre több fenyegető levelet kapok.
  • vax #17
    Ez jelenleg 10 év.
  • vax #13
    Pld. Média Markt. Sajnos nem mindig van minden tipushoz. Általában a Pelikán, Samsung és a Xerox, InkMaster gyártmányokat forgalmazzák.(Illetve más ismeretlen gyártókét is.) Az árak azok amiket lent irtam. Most vásároltam be belőlük több fajtát is. De ha még olcsóbban akarsz, akkor a XIV. kerületben van a Pelikán magyarországi forgalmazója. Pár száz forinttal még a Media Markt-nál is olcsóbb. Ha kell a cim irj és megadom.
  • vax #8
    Javaslom, hogy esetleg az utántöltés helyett vagy mellett más gyártók patronait használjátok. Pl: hp és epson nyomtató patronok újjonan kb. 8-12 között vannak. Attól függően szines, fekete, és persze a tipus. Ezekhez a nyomtatókhoz gyárt a Pelikán, Samsung, Xerox és egyéb kisebb nevű gyártók is patronokat. A feketék kb. 1,5-2,5 kozott vannak. A szinesek 2,5-3,5 között. Ha csak sima fekete nyomtatásra (szöveg) tökéletesen megfelenek. Ha esetleg szines legyen de nem fénykép arra is kiválóan alkalmasak. Természetesen fotónyomtatásnál már gyengébben "szólnak" a gyáriaknál.
  • Mas-Thief #6
    Azér ez egy cseppet jobb lenne, mint a patronokat fizetni dögivel. Pedig nem lenne nagy cucc megoldani. Egy haverom azt csinálta, hogy vett tintát, megfúrta a patron tetejét, és befecskendezte. Így se rossz.
  • tomcs #5
    na igen, de legalabb nem mukodne ez az arakkal manipulalos atb@szas hogy jee nyomtato deolcso aztan meg nyomtatsz vele evente ket lapot mert nem telik festekre... azert annak aki sokat nyomtatna kifizetodobb hogy megveszi a nyomtatot annyiert amennyibe kerul es vesz hozza 1-2ezer forintert festeket (szinten annyiert amennyibe kerul).

    kicsit rohejes igy manapsag hogy joforman olcsobb a nyomtatot lecserelni mint venni hozza festeket
  • rutilus #4
    ja, de ha már van nyomtatóm akkor az nem izgat hogy mennyibe fog kerülni :)