Berta Sándor

Felére csökkentenék a német papírfelhasználást

Érdekes környezetvédelmi javaslattal állt elő a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) nevű civil szervezet.

A VZBV és számos más környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi egyesület egy közös kampányt indított, amelynek célja, hogy 50 százalékkal csökkentsék Németországban a papírfelhasználást. Az akcióhoz csatlakozó szervezetek felszólították a német kormányt, hogy vezessen be konkrét intézkedéseket a túlzott mértékű papírfogyasztás megakadályozására.

Az egyesületek szerint ezen a területen a német szövetségi és tartományi kormányoknak, illetve hivataloknak jó példával kellene szolgálniuk és el kellene kötelezniük magukat a javaslat mellett. Az elképzelések között van a kétoldalas nyomtatás és az újrafeldolgozott papír használatának elterjesztése, illetve kötelezővé tételük. "A kétoldalas nyomtatásnak ugyanannyira normálissá kell válnia, mint az újrafeldolgozott papír alkalmazásának. Már elmúltak azok az idők, amikor az újrafeldolgozott papírokra nem lehetett megfelelő minőségben nyomtatni és ráadásul ezek a termékek drágák is voltak " - jelentette ki Gerd Billen, a VZBV elnöke.

Emellett a kampányhoz csatlakozó tizenkét szervezet követeli az illegális fakitermelések elleni hatékonyabb fellépést, valamint egy környezetvédelmi beszerzési nemzeti akcióterv kidolgozását. Németországban tavaly egy német állampolgár átlagosan 252,7 kilogramm papírt fogyasztott el, annyit, amennyit előtte még sohasem. Az államban az elmúlt 55 évben a nyolcszorosára nőtt a papírfogyasztás. Nem csoda, hogy Németország a világon a negyedik legnagyobb papírfelhasználó az Egyesült Államok, Kína és Japán mögött.

A drasztikusan növekvő papírfogyasztás egyébként világszerte egyre nagyobb problémát jelent. Évente több százezer hektárnyi erdő esik áldozatul az iparág éhségének. S arról sem szabad megfeledkezni, hogy az irodákban, a nyomtatók, fénymásolók, multifunkciós készülék is valósággal habzsolják a papírcsomagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toronte #10
    Valóban elég szigorú a szabályzás a közszférát illetően,de egyáltalán nem igaz, hogy mindent papíron kéne tárolni 8 példányban. Erre valók a tanúsított iratkezelő rendszerek/programok. pl: DMSone
    Minden céges dokumentumot elektronikus adatbázisban, hivatalosan is elfogadott formában, egységes rendszerben lehet tárolni. Minden jogosult dolgozó el is éri,ezért nem kell 6 példányban minden osztálynak odaadni.
    Ez már lassan olyan,mint az integrált vállalatirányítási rendszerek(ERP-k). Kezdenek elterjedni, és egyre inkább nélkülözhetetlen lesz.
  • t0ma #9
    nem progi, hanem nyomtato fuggo :D
  • smv #8
    Progifüggő, van amikor meg kell fordítani.
  • vadmotoros #7
    Én is ott spórolok ahol tudok, pl economic módot mindig bekapcsolom, a jegyzeteimet is úgy nyomtatom ki hogy egy lapra 4 oldalnyi anyag elfér, és még a szememet sem kell erőltetni az olvasáshoz. Amúgy ez a kétoldalas nyomtatás nem egy ördöngősség, csak ahogy kijön a papír, ugyanúgy kell visszarakni a tálcára.
  • smv #6
    Miért lenne macerásabb? Annyival, hogy amikor kiírja, hogy "na most tedd vissza a már kinyomtatott lapokat", akkor vissza kell rakni őket? Ez ha a nyomtató mellett ülsz, akkor nagyjából két másodperc. És cserébe fele annyi lapra nyomtattál 2 másodperccel több idő alatt...

    Én spec a jegyzetek nyomtatása miatt nyomtatok kétoldalasan. Nem mindegy, hogy 800 vagy 400 lapot cipelek magammal, sem árban, sem pedig terjedelemben.
  • AgentKis #5
    Jajj félreragoztam... Szóval: átnézéséről
  • AgentKis #4
    Mondjuk nekem van olyan ötletem is pont az irodákban az irattárba kerülő anyagokat illetően, hogy kicsinyítve nyomtatni, (persze nem tűs, hanem mondjuk lézer nyomtatóval), így nagyítóval lenne csak olvasható, de az apeh revizor nagyon hamar leszokna a papírhalom átnézésében, és hamar a képernyőt választaná...
  • raingun #3
    A 2 oldalas nyomtatás valóban nagyon ritka, mivel elég drágák az ezt tudó nyomtatók. (én a HP tintasugarasomhoz közel ugyanazon áron vettem egy lapfordító modult, aztán persze olyan gagyi, hogy ne lehet használni)
    Én mindig próbálok kétoldalasan nyomtatni, mert a papír köteg is fele akkora lesz, de ahol nem lehet, ott én sem tudom megcsinálni. Az elég macerás hogy először a páratlan majd a páros oldalakat nyomom ki.
  • AgentKis #2
    "S arról sem szabad megfeledkezni, hogy az irodákban, a nyomtatók, fénymásolók, multifunkciós készülék is valósággal habzsolják a papírcsomagokat."
    Persze az irodák mindezt hobbiból csinálják, véletlenül sem azért mert olyan elmebeteg szabályok vannak, hogy minden dokumentumot papíralapon is őrizni kell, esetleg több példányban is. Kezdve az elektronikus adóbevalláson, számlákon. A mi cégünknél a bejövő papír kb. fele az irattárban landol ennek mi értelme van?
  • Scroll #1
    Remélem sikreül nekik és mások is követik a példát.