Alex

Színek meghatározása szavakkal

A Xerox kutatói a számkódok alapján történő színhasználatra építkezve kidolgoztak egy új technológiát, amely hétköznapi színleírásokat fordít le matematikai algoritmusokra.

A tudósok által kidolgozott számítógépes nyelvvel több mint 50 000 módon írhatók le a színek. A módszerrel lehetővé válik, hogy például az "élénk sárga" megnevezés alapján az ennek megfelelő színárnyalatot használjuk a szerkesztés folyamán. Az olyan egyértelmű utasítások, mint a "Legyenek a kék színek erőteljesebbek" vagy "Melegebb bőrszíneket szeretnék", lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy egyszerűen módosítsák a nyomtatandó dokumentumok színeit.


Színkódok helyett szavakkal módosíthatjuk a sötétkéket narancssárgára

A Natural Language Color technológia kifejlesztéséhez a cég kutatói speciális mérőeszközöket, úgynevezett colorimetereket használtak, amelyek segítségével a számokat a szín nevének, valamint élénkségének, világos, illetve sötét tónusának meghatározott paramétereihez rendelték hozzá. A rengeteg - számkódokhoz rendelt - színnév mindegyikének pontos definiálása nem egyszerű feladat, mert sok színt nem lehet egyértelműen leírni. Mikor lesz például a kékből zöldeskék vagy kékeszöld? Van egyáltalán különbség a kettő között?

Karen Braun kutatókból, mérnökökből és gyakorlati specialistákból álló csapata fókuszcsoportokon vizsgálta, hogy az emberek miként írják le a színeket, illetve tesznek különbséget a különböző színek és árnyalatok között. Meglepő módon az alanyok hasonló kifejezéseket használtak. "A Xerox több ezer kísérleti megfigyelést végzett el, hogy olyan megnevezéseket találjon, amelyek pontosan megfelelnek az adott színeknek. A rendelkezésre álló 65 ezer szóból válogatva a szoftver több mint 50.000 lehetséges színvariációt tud létrehozni egy fényképből" - mondta Karen Braun.

A jelenlegi színkerekes vagy csúszkás színszerkesztőt használó színes nyomtatók és alkalmazások világosság és kontraszt tekintetében korlátozott változtatási lehetőségeket kínálnak az egész képre kiterjedően. Ezektől eltérően a Xerox új technológiája úgy módosítja a kijelölt területen a színt, hogy az a kép többi részére nincs hatással. Az utasításokat a nyomtató fogadja, és az azoknak megfelelő képet nyomtatja ki.

A Natural Language Color technológiában rejlő lehetőségek bemutatására a Xerox létrehozott egy interaktív demonstrációs felületet a weben Open Xerox néven, ahol a felhasználók szerkesztőszoftver használata nélkül változtathatják meg a fényképek egyes színeit. A Xerox a jövőben több nyomtatóján, multifunkciós berendezésén és folyamatkezelő alkalmazásán szeretné elérhetővé tenni a Natural Language Color technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #9
    Dehogynem! "Legyen világosság!" - És lőn világosság. "Legyen mór kontraszt!" - És lőn mór kontraszt. "Legyen auto Levels!" - És lőn. Látta Isten, hogy ez jó.

    btw 50 000 féle színleírás az is valami? Hexában 6 karakterrel le lehet írni 16 777 216 árnyalatot is.
  • Tetsuo #8
    De az ilyen 1xi ember szavakkal sem tudja megfogalmazni, h milyen lenne a jo kep.
  • Tyberius #7
    Ez nem azoknak készül, akik Lightroomban készségszinten farigcsálják a színeket, hanem azoknak, akik vesznek egy 40000 forintos kompakt fotómasinát, egy 15000 forintos nyomtatót, és szeretnének fotónyomatokat készíteni. Ilyenkor a színek nem mindig lesznek az "igaziak", mert mondjuk a gép elmérte a fehéregyensúlyt vagy bárakármi. Az egyszeri vevő látja, hogy mi a rossz a képen, de éppen nincsen zséje Adobe szoftvert venni, és kikísérletezni, hogy lesz jó a nyomat. Ilyenkor jöhet jól egy ilyen intuitív, közérthető kifejezésekkel operáló program, amit a nyomtató cédéjén lehet megtalálni.

    Az tény, hogy nem profi. De hát nem is arra a piacra szánták :)
  • [HUN]FaTaL #6
    Ennek mi az értelme?
  • tenkenorman #5
    ez hülyeség. full haszontalan. szerintem. az említett lightroomban van pár csúszka, egyértelműen le van írva mi mire való... nem értem
  • Tetsuo #4
    kész káosz.. a profizmushoz semmi koze, az biztos.
  • Cat #3
    Képzeld el mindezt úgy, hogy hangfelismerést is raksz bele.
  • Darth Sith #2
    Ez elég jónak tűnik. Főleg az átlagos felhasználóknak nagy segítség, akik még egy adobe lightroomban sem tudják az egyszerü csúszkákat tologatni :)
  • Tetsuo #1
    LOL ez vmi jatek?