Berta Sándor

Optikai kábel - lassú győzelem

Annak ellenére, hogy rendkívül kecsegtető lehetőségeket kínál, mégis csak nagyon nehezen terjed az optikai kábel-technológia. Európában jelenleg csupán alig 2 millió háztartásban van optikai kábel-csatlakozás. Ezzel szemben az Egyesült Államokban 4 millió, Ázsiában viszont több mint 30 millió ilyen elérés van.

Dave Payne hálózati szakértő szerint igaz az a mondás, hogy az emberek teljesen kihasználják a sávszélességet, ha az egyszer a rendelkezésükre áll. Ugyanakkor az is igaz, hogy a mérnökök soha nem fognak tudni megfelelni a felhasználók minél gyorsabb hálózatokra és adatátvitelre vonatkozó kívánságainak. A szakember több mint 30 év szolgálat után, nemrég ment nyugdíjba a British Telecomtól és most összegezte a tapasztalatait.

"Amennyiben megnézzük Demetrius Hondros és Peter Debye 1910-es első elemzéseit, majd pedig Charles Kao és Georg Hockham szélessávú adatátvitelre vonatkozó 1966-os elképzeléseit, akkor megállapíthatjuk, hogy ezen a területen világszerte, de elsősorban az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Japánban erősödtek a kutatási erőfeszítések" - állapította meg Kuen Charles Kao és M. E. Collier 1975-ben a Fibre-optical systems in future telecommunication networks című közös anyagában. A dokumentumot Kao ismertette az 1975-ös genfi Világ Távközlési Fórumon.

"Az optikai kábel-hálózatok nagy sávszélességet tesznek lehetővé és rendkívül kicsik az anyagi költségek és az átvitel során bekövetkező adatveszteség. Maga az anyag könnyű és ellenáll az elektromágneses interferenciáknak. Továbbá ezeket a hálózatokat nehéz felfedezni és lehallgatni" - jelentette ki akkor Genfben Charles Kao. A szakember az 1960-es évek óta dolgozik az optikai kábelek segítségével megvalósuló adattovábbítás tökéletesítésén. Az új technológiára természetesen azonnal felfigyelt és lecsapott a katonaság és az ARPA, a polgári távközlési cégek viszont nem mutattak érdeklődést iránta. Ennek oka Kao szerint, hogy utóbbiak konzervatív beállítottságúak és továbbra is ragaszkodnak a rézvezetékek használatához. Az élet végül a kutatót igazolta és nem véletlenül kapta meg nemrég Stockholmban a fizikai Nobel-díjat.

Kollégájához hasonlóan Payne is mindent elkövetett az optikai kábelek népszerűsítéséért. Ő úgy véli, hogy a legnagyobb akadályt az egykor monopolhelyzetben lévő távközlési vállalatok és a távközlési felügyeleti szervek gyakran irreális követelései jelentik. Nagy-Britanniában például a távközlési felügyelet előírja, hogy a rendszert kialakító cégeknek új szolgáltatások segítségével 18 hónapon belül ki kell gazdálkodniuk a teljes beruházás árát. Amennyiben ezt a befektető nem tudja megvalósítani a másfél éves határidőn belül, úgy a felügyelet a teljes szolgáltatást leállíttathatja és a szolgáltatót kötelezheti arra, hogy visszavonja a piacról a csomagjait.

Sajnos sok cég úgy áll a kérdéshez, hogy amíg van és elegendő az ADSL-, illetve az ADSL2-hálózatok teljesítménye, addig nem érdemes belevágni plusz fejlesztésekbe. A követendő példaképet Dél-Korea és Japán jelentheti, ahol már napjainkban sem ritkák a 100 Mbit/s-os adatátviteli átlagsebességek. Hiába közölte Kao már több mint 30 évvel ezelőtt (!) a távközlési cégekkel, hogy az optikai kábel-rendszereknek jóval kisebbek a karbantartási költségeik és ennek köszönhetően gyorsan megtérülnek a befektetéseik, az érvei falra hányt borsóként hatottak.

Ráadásul egyre több olyan szolgáltatás (IPTV, video-on-demand, videotelefonálás stb.) van, amelyekhez elengedhetetlenül szükség lesz a nagyobb sávszélességekre. S van még egy érv: az optikai kábelnek nincs utódja. Sem a laboratóriumokban, sem más ipari részlegeken nem dolgoznak jelenleg a kutatók új optikai rendszereken. Ez érthető, hiszen a célra bőven megfelel, korszerű, gyors és biztonságos adatátvitelt tesz lehetővé. Csak éppen el kellene terjednie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #9
    tricky azt akarta mondani, hogy Belgrád központjában is ez a helyzet... falvakon meg kész siralomház...
  • Komolytalan #8
    1. Optikai kábel nem egyenlő nagy sávszél. Az optikai kábel lehetőség nagy sávszélre. 1500 fős szülőfalumban most csinálnak kábeltvt+netet+telefont, optikai kábellel (mert azt nem lopják el mint a rezet). A rendelhető legnagyobb csomag 4Mbit/512Kbit. Optikán. Az ok egyszerű: konkurencia hiánya. Pesten meg rézdróton jön a 20Mbit, de lehetne akár 50 is, ha akarnám.
    2. Az hogy ami van sávszél azt ki is használná mindenki az egy az egyben hülyeség. Én kb 1 ezrelékben se használom ki a sávszélességemet, viszont a sebességre nagyon kényes vagyok. Itthon UPC kábeles net van még ma, 20Mbit (délután jön a digis szerelő:-) Irodában 2500Ft-os digi, szintén 20Mbit. Nade az upload sebesség és a ping - azt zongorázni lehetne. Diginél az upload 10Mbit felett, UPCnél 2-2.5Mbit. Ping a diginél 1-2 msec, UPCnél 10-15 msec. Nekem munka szempontjából nem mind1, hogy SVNre mennyi idő alatt csúszik fel ha mondjuk 1000 fájl összesen 300 mega méretben módosítva lett, és ehhez pont UL sebesség és alacsony ping kell. Igaz hogy ilyet csak naponta 1-2 alkalommal csinálok, de digin ez megvárható (pár perc), UPCn meg 5-10x idő.
  • signs #7
    nálam lenne, ha behúzná a digi...
  • Nusi #6
    Nekem most T-Home optikai net van Miskolcon 25/15 és ez megis van mindig. Egy nagyon vékony kábelen jön a net,iptv,telefon. Eddig megvagyok vele elégedve, ennek a 3 szolgáltatásnak az ára 5600ft egy éves hűségel.
  • torcipepe #5
    hát szerintem a falvakban itt sem fejlesztenek. legalábbis nálunk már legalább másfél éve nem lehet új t-offline bekötést rendelni, mert "nincs szabad hely a helyi központban"
  • [HUN]FaTaL #4
    "legalább Magyarországon és a környező országoknak van némi látszatja a
    fejlődésnek !"

    Persze bent a városokban, meg a panelházakban. Vidéken, kisebb településeken nagy szar van itt is. 8350t ft-t fizetek a 6/1M kábelért, de a szolgáltatás minősége sokszor hagy némi kívánnivalót maga után. Gondolkodom is az ADSLre váltáson, 8/512 8k, lassabb a feltöltés, de legalább stabil.
  • Chris05 #3
    Nálunk (Egerben) most kötik a digi optikai hálóját 50/25 megabit (Ami elvileg már 80/25 a gyakorlatban) 4500.- bruttó áron hűség nélkül (Nem reklám akar lenni). Szóval annyira nincs lemaradva pl. a már fent említett Digi, csak iszonyat kevés helyen van lehetőség rá. Az a baj, hogy a UPC és a kedves T azt gondolja, hogy a lassú internetet aranyáron kell mérni, valamint nem árt még adatkorláttal és p2p priorizálással is ellátni, nehogy már jól érezze magát a paraszt.
  • smv #2
    Panelben diginet, de 30/20 (gyakorlatban 24/18) stabil net 3000 ft. elég jó :)
  • tricky #1
    én is szeretek álmodozni :)
    de jó is volna ha elterjedne...
    Szerbiában még az 1 Mbit alattinak kell örülnünk
    itt a wireless netet említem
    persze az ADSL-ben már ott is van 1 Mbit - 4915 HUF
    2 Mbit - 7400 HUF
    és 4 Mbit - 9800 HUF
    4x vagy jóval többször drágább a magyar ADSL áraknál

    ilyen árak mellett és 54.000 forintnyi fizetés mellett kinek van kedve netezni?

    ráadásul még csak eszük ágában sincs fejleszteni !
    meg kérdeztem a saját szolgáltatómat, válasza ez volt idézem a levelét *Tisztelt Felhasználó!

    Minden újdonsággal kapcsolatos információkat a honlapunkon időben megjelenítünk.
    Jelenleg nem tervezünk változtatásokat...*

    szóval, erről ennyit

    legalább Magyarországon és a környező országoknak van némi látszatja a
    fejlődésnek !